Στα 2.663 σκαρφάλωσαν τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, με το 55,5% να αφορά άνδρες, αφού προστέθηκαν άλλες 21 περιπτώσεις της νόσου Covid-19, εκ των οποίων οι 11 είναι σε δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας θάνατος, με τα ονόματα που γράφονται πλέον στη μακάβρια λίστα να φτάνουν τα 147. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η μέση ηλικία των θυμάτων του κορονοϊού ήταν 75 έτη και το 93% αυτών είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Ακόμη, 36 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι και η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 68 έτη, ενώ 82 είναι εκτός ΜΕΘ. Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 87.052 κλινικά δείγματα.
Όπως, σημείωσε ο λοιμωξιολόγος, οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ συνεχίζουν την πραγματοποίηση τεστ για τον κορονοϊό. Τις τελευταίες ώρες, πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, 1.200 τεστ, τα οποία όλα βγήκαν αρνητικά.
Τι είπε ο Τσιόδρας για την καταγραφή των θανάτων
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στη «φιλολογία», όπως είπε, για τον τρόπο καταγραφής των νεκρών από τον κορονοϊό, λέγοντας ότι δεν έχουμε εφεύρει τρόπο στην Ελλάδα, αλλά ακολουθούμε τα διεθνή πρότυπα. «Δεν κρύβουμε, δεν υποκαταγράφουμε θανάτους», είπε. Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας είπε αρχικά ότι η ταξινόμηση τους γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Οποιοσδήποτε θάνατος με συγκεκριμένα κριτήρια δεν μπορεί να αποδοθεί πουθενά άλλου και πως στη χώρα μας δεν υπήρξε υποεκτίμηση των θανάτων.
Ο αντικειμενικός τρόπος να καταγράφονται οι θάνατοι είναι όταν όποιος ασθενής, σε οποιοδήποτε περιβάλλον, είχε θετικό μοριακό πρόσημο και πέθανε. Όπως είπε, «έχεις θετική PCR, είσαι κρούσμα».
«Οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα δεν υπεισέρχονται στο εάν συνέβαλε πολύ ή λίγο ο κορονοϊός σε κάποιον θάνατο. Ακολουθούμε την επιστημονική τακτική. Δεν εξυπηρετούμε σκοπιμότητες», τόνισε. Παράλληλα, σημείωσε πως η συντριπτική εικόνα των θυμάτων είχαν συμπτώματα πνευμονίας.
Όπως είπε ωστόσο, το ποσοστό που αντιπροσώπευε τους θανάτους από τον ιό στην Ελλάδα και τα θύματα του οποίου παρουσίαζαν την τυπική εικόνα της νόσου Covid-19 είναι συντριπτικό. Η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια ήταν κλινική εικόνα που παρουσίασαν σχεδόν όλοι οι θανόντες από τον κορονοϊό στην Ελλάδα.
Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια είναι σαφείς. Οποιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR (μοριακό έλεγχο για τον κορονοϊό) δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη αιτιολόγηση. Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Ωστόσο για να μην εμπίπτει στη λίστα των θυμάτων κορονοϊού κάποιος ασθενής θα πρέπει να βγει αρνητικός στον ιό, να περάσει καιρός και τότε ο θάνατός του να αποδοθεί σε άλλη αιτία.
«Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν, τότε θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους και δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες», επανέλαβε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο αυτό, παρότι ο αριθμός των θανάτων γενικά παρουσιάζεται ασυνήθιστα αυξημένος. «Παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στον νέο ιό» είπε, χωρίς αυτό να μπορεί να διαπιστωθεί.
Τα αντισώματα που δίνουν ελπίδα
Σε μια ευχάριστη είδηση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, σημείωσε ότι μια σημαντική προσπάθεια για την εξασφάλιση φαρμάκου αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα και τέτοιο κατάφεραν να απομονώσουν και να ανακοινώσουν χθες Ολλανδοί ερευνητές. Ειδικότερα, Ολλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο μπλοκάρει τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από τον κορονοϊό που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19. Αν και χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος για να φανεί κατά πόσο το αντίσωμα έχει ανάλογη δράση όχι μόνο σε καλλιέργειες κυττάρων αλλά και μέσα στο σώμα των ανθρώπων, η ανακάλυψη δημιουργεί ελπίδες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και του Ιατρικού Κέντρου του Εράσμειου Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μπέρεντ-Γιαν Μπος και Φρανκ Γκρόσβελντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ανακάλυψη είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός πλήρως ανθρώπινου αντισώματος, το οποίο θα θεραπεύει ή θα προλαμβάνει την Covid-19.
Ερωτηθείς αν έχουν αλλάξει οι οδηγίες για εκείνους που έχουν ύποπτα κρούσματα, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι προχωρούμε σε έλεγχο όλων εκείνων που έχουν ύποπτη συμπτωματοτολογία. Ο έλεγχος θα γίνεται από τα νοσοκομεία και από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι όλοι όσοι έχουν ελεγχθεί έως τώρα έχουν μπει στο μητρώο ασθενών Covid-19.
«Δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια»
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει φόβος μετάδοσης του κορονοϊού από τα κουνούπια, ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια. Ωστόσο, σύστησε την χρήση προστατευτικής σίτας προκειμένου να προφυλαχθεί ο κόσμος από τον ιό του Δυτικού Νείλου. «Ο καλός αερισμός σημαντική παράμετρος στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού», σημείωσε.
Αναφορικά με τα ομαδικά αθλήματα, ο κ. Τσιόδρας απάντησε πως δεν μπορεί να τοποθετείται η επιτροπή. «Η ατομική άθληση δεν απαγορεύεται και φυσικά δεν απαγορεύεται η ατομική άθληση. Συζητήσαμε για αθλήματα με επαφή. Δεν είναι ώρα να ξεθαρέψουμε πέρα από τη σωματική άθληση». Σχετικά με τους μαθητές και τα φροντιστήρια, είπε πως «είχαμε συστήσει στα φροντιστήρια να συνεχιστεί η δραστηριότητα μέσω τηλεκπαίδευσης».
Για τα ωδεία, ο καθηγητής είπε πως δεν ξέρει κατά πόσο είναι εφικτή η τηλεκπαίδευση, ενώ για τις παραλίες ανέφερε πως αυτό που συζητήθηκε ήταν ο συγχρωστισμός. «Εάν πάμε καλά θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».
Για τη χρήση μάσκας και τα σχολεία
Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε και για τις μάσκες και ποιες είναι πιο ασφαλείς. Όπως είπε, η υφασμάτινη δεν συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο αν δεν χρησιμοποιείται σωστά. Δηλαδή να μην την πιάνεις από μπροστά και να έχεις καθαρά χέρια, ενώ τόνισε ότι πρέπει να πλένεται τακτικά.
«Έχουμε τοποθετηθεί για την ιατρική μάσκα και ότι αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στα νοσοκομεία. Η υφασμάτινη μάσκα θα μπορεί να λειτουργεί σαν ένα συμπληρωματικό μέτρο και σαν επιτροπή ξέρουμε όλους τους κινδύνους. Η υφασμάτινη μάσκα δεν συνόδευεται με μεγάλο κίνδυνο αν ξέρεις πως να τη χρησιμοποιείς. Αν δεν ξέρεις τότε ναι υπάρχει θέμα. Θα βοηθήσει όχι 3% αλλά 15%».
Σε σχετική ερώτηση για πιθανώς φαινόμενα μπούλινγκ στα σχολεία ο κ. Τσιόδρας είπε πως: «Η χρήση μάσκας στο σχολικό περιβάλλον έγινε για να μην εκτεθούν τα παιδιά στον ιό. Θα συζητήσουμε στην επιτροπή για πιθανά περιστατικά στιγματισμού»
*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ
Οι τελευταίες εξελίξεις:
- Νέα μελέτη:Στην αγορά της Γιουχάν και όχι σε εργαστήριο, η προέλευση για την πανδημία του κορονοϊού
- Κίνα: Στο “αρχείο” η έρευνα αναζήτησης για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού
- Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Covid 19 και συχνές λοιμώξεις-Γιατί επιστρέφει συνέχεια;
- Ανατροπή για την Covid-19: Καταργείται η 5νθήμερη καραντίνα-οι συστάσεις κοινές με τη γρίπη
- Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Έχω Γρίπη, Κορωνοϊό ή Κοξάκι;
- Γ. Ατσαλάκης: Ο κορωνοϊός δεν φεύγει …
- Πρωτοχρονιά 2024: Φουλ κορωνοϊός και κοκαΐνη στα λύματα
- Εκρηκτικός συνδυασμός covid 19 και γρίπης-Επιστρατεύονται και πάλι οι μάσκες
- Κίνα: Έξαρση κρουσμάτων πνευμονίας-“Καμπανάκι” από τον ΠΟΥ
- Νυχτερίδες:Στα γονίδια της το μυστικό της ανοσίας σε κορωνοϊό και καρκίνο