Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 143 οι νεκροί – 8 νέα κρούσματα – 2.620 συνολικά

Κορονοϊός: 143 οι νεκροί – 8 νέα κρούσματα – 2.620 συνολικά

0
Σωτήρης Τσιόδρας

Στα 2.620 είναι τα συνολικά κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, αφού προστέθηκαν άλλες 8 περιπτώσεις ασθενών που μολύνθηκαν από τη νόσο Covid-19. Το 55,4% εξ αυτών είναι άνδρες. Οι 593 συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 1.301 είναι επαφές άλλου κρούσματος.

Επιπλέον, άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 143. Τρεις άνδρες κατέληξαν και δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Ο πρώτος ήταν ένας 57χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και πέθανε τα ξημερώματα. Εκτός του 57χρονου, ένας 88χρονος, καθώς και ένας 83χρονος έφυγαν επίσης από τη ζωή στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις άνδρες είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, γεγονός που επιδείνωσε την υγεία τους. Σημειώνεται, ότι από το σύνολο των θανάτων το 26% ήταν γυναίκες, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι τα 74 έτη, ενώ το 92% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακόμα 37 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ από τους 38 οι 8 είναι γυναίκες. Το 92% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. 77 συμπολίτες μας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

«Η επόμενη φάση είναι πολύ κρίσιμη. Αν τηρήσουμε όλα τα μέτρα και περιορίσουμε εθελούσια τις πολλές επαφές και θεωρούμε τους εαυτούς μας ως δυνητικούς φορείς θα έχουμε μικρότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης. Να είμαστε σε επαγρύπνηση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως ακόμα δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, εμείς θα επιτηρούμε καθημερινά», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Σε λειτουργία από Δευτέρα τίθενται κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ

Κορονοϊός, Ασθενοφόρο

Επί ποδός θα βρίσκονται από τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι πρώτες κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ήδη οι πρώτοι επιτυχόντες νοσηλευτές και οδηγοί ειδοποιήθηκαν και προσήλθαν. Έχουν υποβληθεί σε έλεγχο για την ανίχνευση τυχόν ύπαρξης του φονικού ιού. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται εντός της ημέρας και αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους.

Η ίδια διαδικασία θα τηρηθεί για όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση πρόσληψης του ΕΟΔΥ και εργαστούν στο πρόγραμμα. Σταδιακά, και σύμφωνα με τις ανάγκες και τον σχεδιασμό του Οργανισμού, θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020».

Ο Τσιόδρας για το Remdesivir

Κορονοϊός

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό αναφέρθηκε και στην έγκριση του Remdesivir στις ΗΠΑ. «Επετράπη στις ΗΠΑ η χρήση του, αν και με προσωρινή έγκριση, λόγω του κατεπείγοντος που παρουσιάζεται σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Θα αρχίσει να χορηγείται σε παιδιά με χαμηλή οξυγόνωση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν έχουμε στα χέρια μας όλες τις απαντήσεις», είπε.

Πρόσθεσε πως όσοι παίρνουν φάρμακα με στατίνες θα πρέπει να τα συνεχίσουν. Τα τελευταία επιστημονικά συμπεράσματα έχουν καταδείξει ότι ο κορονοϊός προσβάλλει το καρδιαγγειακό σύστημα.


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here