Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό

Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό

0
Χαρδαλιάς
(EUROKINISSI / POOL PHOTO/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ)

Εκτενώς στο θέμα της μάσκας αναφέρθηκε για άλλη μία φορά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, επισήμανε ότι «κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά παγκοσμίως», ενώ ως προς τη χρήση της μάσκας ή καλύμματος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν καθολικές απαντήσεις σε θέματα που όλος ο κόσμος ψάχνει και αναζητά απαντήσεις». «Θέλω να μιλήσω για τη χρήση μάσκας. Οι τελικές αποφάσεις των επιστημόνων έχουν αλλάξει. Μεγάλοι οργανισμοί αλλάζουν αποφάσεις. Αυτό που μετρά πάντα είναι το αποτέλεσμα και η Ελλάδα τα πάει καλά.

ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα:
 • ΜΜΜ,
 • ταξί,
 • ασανσέρ,
 • ιατρεία,
 • διαγνωστικά κέντρα και
 • νοσοκομεία.
Για τους εργαζόμενους είναι στα:
 • ΜΜΜ,
 • ταξί,
 • σούπερ μάρκετ,
 • καταστήματα τροφίμων, δηλαδή στα τμήματα που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα
 • νοσοκομεία,
 • ιατρεία,
 • διαγνωστικά κέντρα,
 • κομμωτήρια,
 • κέντρα αισθητικής.

Κορονοϊός

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «πολίτες και κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόμαστε για τη νέα καθημερινότητά μας, που θα είναι πιο σύνθετη, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα». Τη Δευτέρα περνάμε στη δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα, σημείωσε περαιτέρω.

Επιπρόσθετα επισήμανε, την ανάγκη να τηρούμε πιστά όλους τους κανόνες που διέπουν τη νέα μας καθημερινότητα. «Προσπαθούμε, προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί και στη νέα φάση να αντιμετωπίσει την κατάσταση», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η εκ μέρους μας η παραμονή μας σε εγρήγορση και επιφυλακή είναι επιβεβλημένη.

«Μας αγνόησαν αλλά κρινόμαστε όλοι»

Ειδική μνεία έκανε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στις χθεσινές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε πολλές περιοχές της χώρας για την Πρωτομαγιά, παρά τις εκκλήσεις για μεταφορά των εκδηλώσεων λόγω κορονοϊού.

«Οι συγκεντρώσεις προκάλεσαν ερωτήματα και διαμαρτυρίες» παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς και υπενθύμισε ότι «τους προτείναμε εναλλακτικές ημερομηνίες επισημαίνοντας πως είναι για το δημόσιο συμφέρον», οι οποίες, ωστόσο, αγνοήθηκαν. «Κάποιοι επέλεξαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και να αγνοήσουν την κατάσταση», δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, συμπεραίνοντας πως «οι πολίτες μας κρίνουν όλους».

(EUROKINISSI)

Την ίδια ώρα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ήταν «κυβερνητική απόφαση» να μην υπάρξουν κατασταλτικές ενέργειες χθες, αλλά στο εξής «σε κάθε συγκέντρωση πολιτικής διαμαρτυρίας που θα γίνεται και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας πρώτα από όλα», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. Ο Υφυπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι οι περιορισμοί για τις κοινωνικές συναθροίσεις εξακολουθούν να ισχύουν και δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις πολιτικής διαμαρτυρίας.

Δωρεά για τις ΜΕΘ

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ευχαρίστησε δημόσια την κ. Κλέλια Χατζηιωάννου για τη δωρεά της, η οποία ανέρχεται σε 100.000 ειδικές μάσκες –δυσεύρετες αυτήν περίοδο, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς- και οποίες θα κατευθυνθούν στις ΜΕΘ.

Παρά την προετοιμασία για την μετάβαση στην νέα φάση, οι έλεγχοι εξακολουθούν σε όλα τα επίπεδα. Στις 3 τελευταίες πτήσεις εξωτερικού, ελέγχθηκαν 210 άτομα και όλα βρέθηκαν αρνητικά στον ιό, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος επέστησε την προσοχή των πολιτών, αφού 59 παραβάσεις βεβαιώθηκαν χθες.

«Από Δευτέρα ξεκινάει η νέα μας καθημερινότητα, στην οποία η υπευθυνότητα», θα εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο περιέγραψε ο κ. Χαρδαλιάς, χωρίς να παραλείψει να επαναλάβει ότι τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε πλήρη ισχύ μέχρι και αύριο.


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here