Αρχική Ενέργεια ΑΔΜΗΕ: Υποθαλάσσια διασύνδεση όλων των νησιών έως το 2030

ΑΔΜΗΕ: Υποθαλάσσια διασύνδεση όλων των νησιών έως το 2030

0
ηλεκτρική διασύνδεση νησιών
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου
Διαφήμιση

Αγώνα δρόμου ώστε τα επόμενα δέκα χρόνια όλα τα νησιά της χώρας να έχουν διασυνδεθεί στο ηπειρωτικό σύστημα, έχει ξεκινήσει ο ΑΔΜΗΕ, προγραμματίζοντας επενδύσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Στο πρόγραµµα ανάπτυξης για το διάστημα 2021-2030, το οποίο εγκρίθηκε από τη Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ο Α∆ΜΗΕ έκανε τις απαραίτητες προσαρµογές για την επιτάχυνση και καλύτερη απόδοση της μεταβολής του ενεργειακού μίγματος της χώρας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Στο υφιστάµενο σύστηµα θα προστεθούν 5.000 νέα χιλιόµετρα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, στην πλειοψηφία υποθαλάσσιων. Η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράµµατος, ολοκληρώνεται το 2024, και περιλαµβάνει έργα 1,6 δισ. ευρώ.

Μαραθώνιο επενδυτικό πλάνο

ΑΔΜΗΕ: Υποθαλάσσια διασύνδεση όλων των νησιών έως το 2030

“Ο Α∆ΜΗΕ υλοποιεί ένα µαραθώνιο επενδυτικό πλάνο σε βάθος δεκαετίας. Βασικό µας µέληµα είναι τα έργα µας να συνεχίσουν να υλοποιούνται εντός χρονοδιαγράµµατος και, όπου είναι δυνατό, ακόµη νωρίτερα” δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος και CEO του Α∆ΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. “Στη δυσµενή συγκυρία που βιώνουµε σήµερα λόγω της πανδηµίας, ο ∆ιαχειριστής καταβάλλει κάθε προσπάθεια η υλοποίηση των διασυνδέσεων να συνεχίζεται οµαλά. Μέχρι σήµερα αυτό το έχουµε καταφέρει για όλα τα σηµαντικά έργα µας που βρίσκονται είτε σε φάση κατασκευής είτε σε φάση συµβασιοποίησης”.

Τα έργα του Α∆ΜΗΕ

ΑΔΜΗΕ: Υποθαλάσσια διασύνδεση όλων των νησιών έως το 2030

  • Κρήτη-Πελοπόννησος: Το έργο, ύψους 350 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται εντός του 2020 µε τη συγχρηµατοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ.
  • Κρήτη-Αττική: Την περίοδο 2021-2024 οι επενδύσεις για το έργο -που πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ- θα φτάσουν τα 781 εκατ. ευρώ, µε στόχο η διασύνδεση να ολοκληρωθεί το 2023. Μαζί µε το τµήµα που θα υλοποιηθεί το 2020, ο συνολικός προϋπολογισµός ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
  • Κυκλάδες: Στα διασυνδεδεµένα νησιά των Κυκλάδων (Σύρος-Πάρος-Μύκονος-Άνδρος-Τήνος) θα προστεθεί το 2020 και η Νάξος. Η τελευταία φάση, προϋπολογισµού 389 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί την περίοδο 2023-2024 µε τα νησιά Σέριφος-Μήλος-Φολέγανδρος-Σαντορίνη. Το συνολικό έργο συγχρηµατοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
  • Πελοπόννησος: Επέκταση συστήµατος 400 kV. Το σύστηµα υπερυψηλής τάσης επεκτείνεται στην Πελοπόννησο, δίνοντας περαιτέρω περιθώρια διείσδυσης ΑΠΕ στο νότιο σύστηµα της χώρας, µε συνολικό προϋπολογισµό 90 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωση έως το 2024. Το πρώτο σκέλος του έργου (Μεγαλόπολη-Κόρινθος και ΚΥΤ Κορίνθου) θα ολοκληρωθεί το 2021.
  • Δωδεκάνησα: Το σύµπλεγµα των ∆ωδεκανήσων (Κως-Ρόδος-Κάρπαθος) θα διασυνδεθεί µε το ηπειρωτικό σύστηµα έως το 2027, µε συνολικό προϋπολογισµό 1,5 δισ. ευρώ.
  • ΒΑ Αιγαίο: Ο χάρτης των διασυνδέσεων στο Αιγαίο θα ολοκληρωθεί το 2029 µε τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Σκύρο. Αυτό το έργο, συνολικού ύψους 885 εκατ. ευρώ, περιλαµβάνει τις διασυνδέσεις Σκύρου-Λέσβου-Λήµνου-Χίου-Σάµου µε την Εύβοια στα δυτικά, τη Θράκη στα βόρεια και την Κω στα νότια.

Πηγή: Έθνος

Διαφήμιση