Αρχική Ενέργεια ΑΗΣ Μελίτης: Επαναλειτουργία με …αέρα απολιγνιτοποίησης

ΑΗΣ Μελίτης: Επαναλειτουργία με …αέρα απολιγνιτοποίησης

0
ΔΕΗ
Διαφήμιση

Υπό την σκέπη των δεσμεύσεων της χώρας μας για …απολιγνιτοποίηση θα επαναλειτουργήσει τελικά η λιγνιτική μονάδα της Μελίτης (ΑΗΣ Μελίτης).

Η νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας που υπογράφηκε από τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, ουσιαστικά μιλά για προσωρινή λειτουργία, καθώς, αφενός στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και αφετέρου του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ, προβλέπεται η απόσυρσή της – το 2028 για όλες τις μονάδες και το 2023 για τη συγκεκριμένη.

Όρια στις εκπομπές ρύπων

 Add title ΑΗΣ Μελίτης: Επαναλειτουργία με ...αέρα απολιγνιτοποίησης

Στην Απόφαση αναφέρεται –μεταξύ άλλων- ότι μετά τις 30 Ιουνίου 2020 οπότε λήγει η ισχύς του Μεταβατικού Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ), η μονάδα υποχρεούται να συμμορφωθεί με τα θεσμοθετημένα όρια της κοινοτικής οδηγίας 2010/75/ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων. Μετά την 1η Αυγούστου 2021, η μονάδα οφείλει να συμμορφωθεί επιπρόσθετα με τις νέες Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές Περιορισμού της ρύπανσης που προκαλείται από την λειτουργία της, όπως προβλέπονται σε σχετική Απόφαση της ΕΕ του 2017.

Συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ

 Add title ΑΗΣ Μελίτης: Επαναλειτουργία με ...αέρα απολιγνιτοποίησης

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΗΣ Μελίτης με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχασε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε εκδοθεί το 2018, λόγω μιας διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί στα πλαίσια των παρατάσεων λειτουργίας εν όψει της πώλησης των μονάδων μετά από προσφυγές του WWF και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Το σκεπτικό του ΣτΕ ήταν ότι με την ακυρωθείσα απόφαση επέρχονταν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις και μεταβολές στη λειτουργία της μονάδας, χωρίς να έχει προηγηθεί η υποβολή νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Διαφήμιση