Αρχική COVID-19 Προ των πυλών η άρση μέτρων – Πιθανές ημερομηνίες για άνοιγμα επιχειρήσεων

Προ των πυλών η άρση μέτρων – Πιθανές ημερομηνίες για άνοιγμα επιχειρήσεων

0
Άρση μέτρων
ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Στην τελική ευθεία έχει μπει το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού. Σε πρώτο στάδιο, στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία κάποιων επιχειρήσεων και να καταργηθούν τα μηνύματα μετακίνησης, με τις πληροφορίες να θέλουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει δώσει περιθώριο μέχρι αύριο Παρασκευή 23/4 στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αλλά και των συναρμόδιων υπουργών, προκειμένου να του παραδοθεί το τελικό σχέδιο.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός θα μελετήσει όλες τις λεπτομέρειες θα κάνει παρεμβάσεις και την Δευτέρα με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες θα ανακοινώσει την πρώτη φάση της άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη μέρα.

Σε μια δύσκολη εξίσωση, όμως, εξελίσσεται για τους επιστήμονες η επαναλειτουργία των σχολείων.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας διατύπωσε κατά την ενημέρωση της Τετάρτης 22/4, τη θετική άποψη που έχει για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, τονίζοντας βεβαίως πως «είμαι μέλος μιας Επιτροπής στην οποία το θέμα συζητείται ήδη και θα συζητηθεί και αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη)». Την ίδια ώρα, φαίνεται πως έχουν διαμορφωθεί δύο «σχολές» μέσα στην Επιτροπή αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, όπως αυτές εκφράζονται από τους επιστήμονες που συμμετέχουν. Σήμερα έχει προγραμματιστεί εκ νέου συνεδρίαση των επιδημιολόγων για το θέμα των σχολείων, όπως και άλλη συνεδρίαση όλων των ειδικών της Επιτροπής.

Άρση μέτρων
(EUROKINISSI)

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση πως «το θέμα των σχολείων είναι πολυπαραγοντικό και μας απασχολεί. Θα εξετάσουμε όλους τους παράγοντες, που σχετίζονται με τα παιδιά, τις οικογένειες, τα ευπαθή άτομα». Επανέλαβε, δε, πως τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από άλλες ομάδες του πληθυσμού και πως ο ρόλος τους στη διασπορά είναι περιορισμένος.

Μέχρι στιγμής η συνισταμένη των προτάσεων διαμορφώνεται ως εξής:

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ/ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

4 Μαΐου

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

4 Μαΐου

ΣΧΟΛΕΙΑ

11 Μαΐου Γ΄Λυκείου

25 Μαΐου ή 1 Ιουνίου υπόλοιπα σχολεία

ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου ή αρχές Ιουνίου

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ/ΚΑΦΕ/ΜΠΑΡ

Από 25 Μαΐου έως 5 Ιουνίου

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Μέσα στον Ιούνιο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Σεπτέμβριο

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

15 Ιουνίου ετήσιας λειτουργίας

30 Ιουνίου εποχικά

Κατάργηση των SMS

Εκτός από το άνοιγμα των επιχειρήσεων, φαίνεται πως τον δρόμο της παίρνει και η σταδιακή κατάργηση των SMS στο 13033, που απαιτείται για έξοδο από το σπίτι, όπως εξετάζει με προσεκτικά βήματα η κυβέρνηση. Μπορεί η σχετική συζήτηση να θεωρείται πρόωρη, καθώς προηγείται η εξέταση των μέτρων που θα αρθούν, το σχετικό σχέδιο ωστόσο προβλέπει στην επόμενη φάση μια χαλάρωση του SMS, αν όχι ολική κατάργηση.

H σκέψη είναι οι πρώτες ανακοινώσεις για την άρση των μέτρων να συνοδεύονται από μερική κατάργηση και του SMS. Και λέμε μερική, γιατί όπως ούτως ή άλλως έχουν πει κυβερνητικοί αξιωματούχοι η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων θα συνεχιστεί για καιρό.

Άρση μέτρων
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Συνεπώς, μπορεί να υπάρξει μια μετεξέλιξη του sms, δηλαδή να παραμείνει για ειδικές κοινωνικές ομάδες ή ακόμα και γεωγραφικές περιοχές.

Για παράδειγμα, να χρειάζεται άδεια για τους 65 και άνω για να βγουν από το σπίτι, ή για κάποια συγκεκριμένη περιοχή όπου τα περιοριστικά μέτρα δεν θα αρθούν όπως στην υπόλοιπη χώρα, καθώς θα θεωρούνται επικίνδυνες ακόμα για εξάπλωση του ιού. Η επόμενη φάση άρσης των περιορισμών είναι «δοκιμαστική», άρα δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης κατάργηση σε έναν μηχανισμό που αποτελεί βασικό εργαλείο, καθώς μπορεί άμεσα –στο κακό σενάριο– να χρειαστεί η εκ νέου ενεργοποίησή του. Συνεπώς, για να είμαστε ακριβείς στην παρούσα φάση πρέπει να μιλάμε για «αναστολή» χρήσης του sms και όχι για «κατάργηση», καθώς θα πρέπει να φανεί η εξέλιξη της επιδημίας.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση