Αρχική COVID-19 Πολυτεχνείο Κρήτης: Μέσα Μαΐου η λήξη της κρίσης στην Ελλάδα

Πολυτεχνείο Κρήτης: Μέσα Μαΐου η λήξη της κρίσης στην Ελλάδα

Εξάγουμε Covid- τεχνογνωσία – Συνεργασία με Γαλλία
0
Γιώργος Ατσαλάκης
Γιώργος Ατσαλάκης, Οικονομολόγος

Η ερευνητική ομάδα Κρητών επιστημόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Μεσογειακό Αγρονονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), που συμβουλεύεται ο ο ΕΟΤ για την εκπόνηση σχεδίου ανάταξης του τουρισμού στη χώρα μας, προέβλεψε έγκαιρα ότι η λήξη της κρίσης στη χώρα μας θα είναι στα μέσα Μαΐου. Κάτι που επιβεβαιώνεται σταδιακά, με συνέπεια, το μοντέλο έρευνας που ανέπτυξε η ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή κ Γιώργου Ατσαλάκη _ Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης- να αποδεικνύεται περιζήτητο και στο εξωτερικό.

Ο κ Γιώργος Ατσαλάκης, Οικονομολόγος, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Αιμίλιο Γαλαριώτη Αναπληρωτή Κοσμήτορα Έρευνας του AudenciaBusinessSchool, ξεκίνησαν την ανάπτυξη ενός μοντέλου πρόβλεψης για την διάδοση της επιδημίας του COVID-19 στην Γαλλία.

Πώς λειτουργεί;

Το μοντέλο αποδεικνύεται ιδιαίτερα αξιόπιστο στην πρόβλεψη του τέλους της επιδημίας. Πράγμα πολύ σημαντικό για όλους, καθόσον πρέπει να ληφθούν από τώρα πολύ σημαντικές αποφάσεις για την ανάρρωση της οικονομίας και να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος της επιδημίας.

Οι περισσότερες οικονομίες δέχονται πολύ σοβαρά πλήγματα πριν και μετά την έλευση του ιού, και σε κάποιους τομείς της οικονομίας οι επιπτώσεις θα είναι τόσο σημαντικές, όπου τέτοια σφοδρότητα δεν θα έχουμε δει από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, στόχος των προβλέψεων είναι η καταγραφή της πορείας του ιού μέσω σιγμοειδών καμπυλών και καμπυλών κύκλων ζωής προκείμενου να δοθεί στην πολιτεία, στην επιχειρηματική κοινότητα και στους ιδιώτες, ένα χρονοδιάγραμμα του τέλους της
επιδημίας στην Γαλλία.

Πολυτεχνείο Κρήτης

Πρώτοι διεθνώς στην πρόβλεψη του τέλους

«Η τεχνογνωσία που αναπτύξαμε στο εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης αναφέρει- ο κ Ατσαλάκης- απέδωσε την έγκαιρη πρόβλεψη από 28/03/2020 τόσο της κορυφής όσο και του τέλους της επιδημίας στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν πολύ θετικά από το Audencia Business School της Γαλλίας. Να σημειωθεί ότι το εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης ήταν το πρώτο στην Ελλάδα αλλά και πιθανόν παγκοσμίως που δημοσίευσε τόσο νωρίς εκτός από την κορυφή, και το τέλος της καμπύλης της επιδημίας. Οι περισσότερες έρευνες εστιαζόταν μόνο στην εύρεση της κορυφής. Εμείς υπολογίσαμε αρκετά νωρίς και το τέλος για να δώσουμε την πληροφορία που τόσα αναζητούσε ο κόσμος: πότε θα τελειώσει η επιδημία. Έτσι δώσαμε μια καμπανοειδή καμπύλη που έδειχνε το τέλος της επιδημίας.

Πολυτεχνείο Κρήτης: Μέσα Μαΐου η λήξη της κρίσης στην Ελλάδα

Μέσα Μαΐου το τέλος σε Ελλάδα και Γαλλία

Σύμφωνα με την πρόβλεψη για την Ελλάδα το τέλος της επιδημίας είναι στα μέσα Μάιου. Οι πολίτες και η επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να λάβει υπόψη της την ημερομηνία αυτή για να προγραμματίσουν τις αποφάσεις τους για τις επιχειρήσεις τους και τις οικογένειες τους. Επίσης και η πολιτεία για τις δικές της
αποφάσεις. Η πρόβλεψη αυτή επαναλαμβάνεται καθημερινά και θα δημοσιεύεται.

Η προσαρμογή του μοντέλου για την Γαλλία, έγινε με την συνεργασία του Καθηγητή Αιμίλιου Γαλαριώτη Αναπληρωτή Κοσμήτορα Έρευνας του Audencia Business School, του Ατσαλάκη Γεώργιου Επίκουρου Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, και του ερευνητή Τσούμπρη Βασίλειου φοιτητή του Π.Κ. που αποτελούν την ομάδα προβλέψεων για την εξάπλωση του covid 19. Στο διάγραμμα 2 είναι το γράφημα που παρήγαγε το μοντέλο πρόβλεψης για την Γαλλία.

Πολυτεχνείο Κρήτης: Μέσα Μαΐου η λήξη της κρίσης στην Ελλάδα

Η πρόβλεψη για την Γαλλία είναι αρκετά ενθαρρυντική καθόσον η επιδημία έχει περάσει την κορυφή και βαίνει προς σταθερή μείωση. Η απότομη αυξομείωση των κρουσμάτων από μέρα σε μέρα δυσκολεύει την ακριβή πρόβλεψη του τέλους της επιδημίας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η πρόβλεψη του τέλους προσδιορίζεται προς τα μέσα με τέλος Μαΐου. Η πρόβλεψη θα επαναλαμβάνεται κάθε τρεις μέρες και θα δημοσιεύεται.

Ο αλγόριθμος του μοντέλου Πρόβλεψης που προέβλεψε με επιτυχία την κορυφή και το τέλος της επιδημίας στην Ελλάδα όπως φαίνεται στο διάγραμμα 1, προσαρμόστηκε για τις ανάγκες της Γαλλίας.

Συνέργιες εντός και εκτός συνόρων

Για την συνέργια με το Γαλλικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, αξιολογήθηκε θετικά, ότι η ομάδα του τουρισμού του εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, ήδη συμβουλεύει τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) με επιστημονικά δεδομένα
για ορθότερη λήψη αποφάσεων στον τουρισμό. Η ομάδα τουρισμού περιλαμβάνει τους: Ατσαλάκη Γεώργιο Επίκουρος Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης, Τσούμπρη Βασίλειο φοιτητή Π.Κ., Ατσαλάκη Ιωάννα Υποψήφια Διδάκτωρ Π.Κ., Ζοπουνίδη Κώστα Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης, Δρ. Μπαουράκη Γιώργο Διευθυντή του Μ.Α.Ι.Χ..

Επίσης πολύ θετικά αξιολογήθηκε και η συνεχής παροχή συμβουλών του κ. Ατσαλάκη και του εργαστηρίου, στην Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου για τον «Δρόμο του Μεταξιού» γνωστό ως Silk Road International Chamber of Commerce(SRCIC) με την πρωτοβουλία One Belt one Road (BRI), με αλλεπάλληλες επισκέψεις κατ’ έτος στην Κίνα από το 2016.

 


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here