Αρχική COVID-19 Έρχονται πιο αυστηρά μέτρα στις μετακινήσεις – Τι ισχύει και τι προκρίνεται

Έρχονται πιο αυστηρά μέτρα στις μετακινήσεις – Τι ισχύει και τι προκρίνεται

Της Αγγελικής Γυπάκη
0
Μέτρα
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΜΜ ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΔΙΣΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI)

Επιβεβαιώνονται, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα , οι πληροφορίες του www.ecozen.gr που πρώτο έφερε στην δημοσιότητα τον προβληματισμό για λήψη νέων πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ενόψει μάλιστα και τον εορτών του Πάσχα. Ήδη, μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου οι εκκλησίες θα λειτουργούν κεκλεισμένων των θυρών για τους πιστούς την Μεγάλη Εβδομάδα.

Όπως είχαμε προαναγγείλει, η κυβέρνηση μελετά αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου, που τέλος Μαρτίου, εξήγγειλε μεταξύ άλλων απαγόρευση των μετακινήσεων μετά τις 9μμ, απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο, διπλασιασμό των προστίμων, μέχρι και… την προοπτική ηλεκτρονικής επιτήρησης των φορέων του ιού που τελούν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόλις χθες στη Βουλή 02/04/20 ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε κρίσιμο τον Απρίλιο, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση «έχει και άλλα μέτρα στη φαρέτρα, αλλά στο χέρι όλων είναι να μην τα ενεργοποιήσουμε».

Ενδεικτικές επίσης, της τάσης προς την οποία κινείται το κυβερνητικό επιτελείο, είναι οι τοποθετήσεις των υπουργών Στέλιου Πέτσα, Κώστα Αχ. Καραμανλή και του Γιάννη Πλακιωτάκη σχετικά με τους περιορισμούς που εξετάζονται για το Πάσχα σε αυτοκινητοδρόμους, διόδια, πλοία, αλλά και στις μετακινήσεις εντός δήμου με τις σχετικές βεβαιώσεις και τα sms.

Βεβαιώσεις – Αύξηση προστίμου

Μέτρα
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Πληροφορίες αναφέρουν οτι εκτός από την αύξηση και την αυστηροποίηση των ελέγχων της αστυνομίας, οι Αρχές εξετάζουν:

  • Αύξηση έως και διπλασιασμό του προστίμου των 150 ευρώ σήμερα για όσους κάνουν άσκοπες μετακινήσεις ή /και για όσους εντοπιστούν να κινούνται στα εθνικά και περιφερειακά οδικά δίκτυα χωρίς σαφή αιτία και προορισμό.
  • Μείωση του ορίου στις συναθροίσεις (τώρα επιτρέπεται έως 10 άτομα), προκειμένου να αποφευχθούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε παρέες τις ημέρες του Πάσχα.
  • Να επιτρέπονται οι χειρόγραφες βεβαιώσεις εξόδου μόνο στους ηλικιωμένους που δεν έχουν τη δυνατότητα αποστολής sms.
  • Να μπει πλαφόν στα γραπτά μηνύματα έως 2 την ημέρα. Παράλληλα θα μειωθεί και το χρονικό όριο των μετακινήσεων που θα εξασφαλίζουν οι πολίτες μέσω βεβαιώσεων και sms.
  • Να υπάρξει περιορισμός για τις μετακινήσεις εκτός Δήμων μόνιμης κατοικίας, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις το Πάσχα.
  • Περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων τροφοδοσίας από τις 9 το πρωί έως τις 3-4 το μεσημέρι.

Τέλος, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη, αν χρειαστεί, να κλείσει τα διόδια και αναμένεται παράταση της διάρκειας των μέτρων για τις μετακινήσεις με ΙΧ και μέσα μαζικής έως τις 31 Μαΐου.

Στέλιος Πέτσας: Σύντομα νέα μέτρα

Μέτρα
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΜΜ ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΔΙΣΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI)

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα διόδια ενόψει του Πάσχα «Θα δούμε αν χρειαστεί να κλείσουμε τα διόδια…» είπε, ενώ επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται άμεσα, μέσα στα επόμενα δύο με τρία εικοσιτετράωρα, ο χρονικός περιορισμός των μετακινήσεων

«Εξετάζουμε και περιορισμό στις μετακινήσεις μέσα στα επόμενα δυο με τρία 24ωρα, αν είναι να γίνει θα γίνει τώρα». Για το … «Πάσχα στο χωριό», ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «από τη στιγμή που αποφασίστηκε ο περιορισμός δεν προβλέπεται μετακίνηση από το αστικό κέντρο στο χωριό. Ήταν άπαξ η μετακίνηση… Αν ήμουν στο χωριό και η διαμονή μου ήταν στη Αθήνα, είχα το δικαίωμα να φύγω άπαξ για Αθήνα δεν είναι δυνατό να φεύγω κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριό». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά : «κάποιοι κάνουν άσκηση τρεις και τέσσερις φόρες την ημέρα κάποιοι πάνε σούπερ μάρκετ τρεις φόρες την ημέρα, που δεν πήγαιναν ούτε πριν τη κρίση… Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα».

Πάντως ο κ.Πέτσας έδωσε και μία αισιόδοξη προοπτική, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει ταυτόχρονα και τα μέτρα αποκλιμάκωσης, τα οποία θα έρθουν μόλις δώσουν το σήμα οι ειδικοί. Έτσι θα είναι όλα έτοιμα για την άμεση εφαρμογή τους.

Κώστας Καραμανλής: Αυστηροί έλεγχοι στους αυτοκινητόδρομους

Ο κ.Καραμανλής προανήγγειλε αυστηρότερους ελέγχους για τις μετακινήσεις και στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους ενόψει του Πάσχα. «Προσπαθούμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, -είπε στον Real -διότι, ορισμένες μετακινήσεις πρέπει να γίνονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει π.χ. να δημιουργήσει προβλήματα στις μετακινήσεις που έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα. Επομένως, θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τους αυτοκινητόδρομους, αλλά θα πρέπει να μετακινηθούν αυτοί που έχουν λόγο. Δεν μιλάμε για ολικό κλείσιμο των αυτοκινητόδρομων, διότι αυτό θα ήταν ένα μέτρο που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα. Μιλάμε για αυστηρό έλεγχο».

Γιάννης Πλακιωτάκης: Αυστηρότερα μέτρα και για τα πλοία

Μέτρα
ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΦΘΑΣΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ¨¨ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Νέοι περιορισμοί αναμένονται να έρθουν και για τα ταξίδια με πλοίο σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Πλακιωτάκης επίσης χαρακτήρισε , «κρίσιμο μήνα τον Απρίλιο και πρόσθεσε ότι εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα και ενόψει του Πάσχα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έρχεται«περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων μεταξύ των νησιών από τους μόνιμους κατοίκους τους».

Ο υπουργός Ναυτιλίας πάντως ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει εξαίρεση για ζητήματα «εργασίας και υγειονομικούς λόγους», καθώς από τα 110 κατοικημένα νησιά, μόνο τα εννιά έχουν δομές υγείας, τα νοσοκομεία και μόνο η Κρήτη διαθέτει μονάδες για κορονοϊό».

Απαγορευμένα και τα θαλασσιά σπορ

Πάντως όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας απογαρεύονται και οι θαλάσσιες δραστηριότητες και συγκεκριμένα:

  • Το κολύμπι στη θάλασσα
  • Η χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής (κανό, καγιάκ, wind surf, kite surf, SUP, ιστιοπλοΐα κλπ.)
  • Η υποβρύχια αλιεία (ψαροτούφεκο)
  • Το παράκτιο ψάρεμα

Η απαγόρευση για τις παραπάνω δραστηριότητες ισχύει έως και τις 6 Απριλίου 2020 «ή όσο ισχύσει ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών λόγω εξάπλωσης του κορονοϊού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 21 Απριλίου απαγορεύεται, επιπρόσθετα, «η κυκλοφορία κάθε τύπου σκάφους καθώς και ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών πλοίων και σκαφών αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων, όπως αυτές προβλέπονται στην προαναφερόμενη ΚΥΑ και αποδεικνύονται με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα που ο Νόμος ρητά ορίζει».

Υπενθυμίζεται πως τα πρώτα μέτρα είχαν ανακοινωθεί πριν από δύο Κυριακές και είχαν ισχύ από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου με ισχύ έως τις 6 το πρωί της 6ης Απριλίου (Δευτέρα), ενώ έως τις 31 Μαΐου θα διαρκέσουν τα μέτρα για τις μετακινήσεις με ΙΧ και μέσα μαζικής μεταφοράς.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here