Αρχική COVID-19 Νέα πιο αυστηρά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση – Το παράδειγμα της Κύπρου

Νέα πιο αυστηρά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση – Το παράδειγμα της Κύπρου

0
Απαγόρευση κυκλοφορίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης φέρεται να μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του www.ecozen.gr, μετά την παράταση των απαγορευτικών μέτρων μέχρι τις 15 Απριλίου και την επέκταση του «λουκέτου» σε μαγαζιά και εκκλησίες έως τις 11 Απριλίου. Τα νέα μέτρα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή – όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα- και θα κινούνται στο πλαίσιο των μέτρων που εξήγγειλε, μόλις χθες, η Κύπρος. Τα νέα μέτρα στην Κύπρο περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, απαγόρευση των μετακινήσεων μετά τις 9μμ, διπλασιασμό των προστίμων μέχρι και την προοπτική ηλεκτρονικής επιτήρησης των φορέων του ιού που τελούν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο στόχος

Η ομάδα του Εθνικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ, υπό τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία συναρμόδιων υπουργείων σταθμίζει καθημερινά τις εξελίξεις και δεν εφησυχάζει, παρά την εικόνα βραδείας εξάπλωσης του ιού, που παρατηρείται στην Ελλάδα.

Νέα πιο αυστηρά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση
ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΡΔΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Κυρίαρχος στόχος είναι να μην ξεπεράσει ο αριθμός των διασωληνωμένων το 10% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα είναι πλέον «πάνω από 870, αυξημένες δηλαδή κατά 54%, ενώ, οι εγκρίσεις για την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού είναι 4.200, υπερδιπλάσιοι δηλαδή από την αρχική έγκριση των 2.000 προσλήψεων, που έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία και οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν τις επόμενες ημέρες. Χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 72 σε σύνολο κρουσμάτων 1.212 με μέσο όρο ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ πάνω από το 50% έχουν υποκείμενο νόσημα.

Το ενδεχόμενο επιβολής νέων πιο αυστηρών μέτρων, συνάγεται και από την χθεσινή τοποθέτηση του κ. Τσιόδρα ο οποίος είπε: «Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα αποδίδουν, όπως βλέπουμε στην πατρίδα μας και μας βοηθούν να μείνουμε στο καλό σενάριο». Και πρόσθεσε: «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Κάθε μέρα έχει την καλοσύνη και την κακία της. Θα περιμένουμε με υπομονή, οποιαδήποτε εκτίμηση είναι αβέβαιη».

Τα υπό συζήτηση μέτρα

Νέα πιο αυστηρά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες μας, στο τραπέζι των συζητήσεων για την επόμενη μέρα των μέτρων, «έπεσαν» οι σκέψεις για:

  • Σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση της κυκλοφορίας την νύχτα (ούτε βόλτα με το κατοικίδιο) παρά μόνο εκτάκτως για μετάβαση σε νοσοκομεία και διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και σε άλλες δύο περιπτώσεις: Από τη μια θα περιορίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των μεταναστών, που δεν έχουν εξεταστεί όπως η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας. Από την άλλη εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και στην εγκληματικότητα που με τα περιοριστικά μέτρα διάγει ημέρες κρίσης, με ορατό τον κίνδυνο να εκδηλωθεί σε άλλα πεδία δράσης.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών από δήμο σε δήμο.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας στις επίφοβες ομάδες πληθυσμού. όπως είναι, μέχρι στιγμής, τα άτομα άνω των 65-70 ετών.
  • Περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων τροφοδοσίας από τις 9 πμ έως τις 3-4 το μεσημέρι.
  • Αύξηση του προστίμου για παράβαση των κανόνων μετακίνησης σε 250-300 ευρώ.
  • Εξάλλου ανοιχτό παραμένει μέχρι σήμερα και το ενδεχόμενο της ολοκληρωτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης μετά την παρέμβαση του δημάρχου της πόλης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, μετά τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε χθες στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Τα μέτρα στην Κύπρο

Mέτρα Κορονοϊός
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο μεγάλος αριθμός πολιτών στους δρόμους που παρατηρήθηκε στην Κύπρο ανάγκασαν χθες τις αρχές να λάβουν νέα πιο αυστηρά μέτρα. Και συγκεκριμένα:

  • Απαγορεύθηκε η σύναξη προσώπων σε σπίτια πέραν των μόνιμων κατοίκων.
  • Περιορίστηκε σε μια φορά την ημέρα η κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση.
  • Απαγορεύθηκε η διακίνηση μετά τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί για όλους πλην όσων εργάζονται μετά τις εννέα.
  • Το πρόστιμο αυξάνεται από 150 σε 300 ευρώ.
  • Θα αξιοποιηθούν οι παρατηρητές της γειτονιάς.
  • Προς περιορισμό διακίνησης όσων είναι θετικοί στον κορονοϊό εξετάζεται ο τρόπος για να επιβληθεί ηλεκτρονική παρακολούθηση.
  • Κλείνουν την Κυριακή όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών οι οποίες μέχρι τώρα ήταν ανοιχτές.
  • Στα ταξί οι επιβαίνοντες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους τρεις.
  • Οι πολίτες όταν προσεγγίζουν δημόσιο χώρο θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να κρατούν απόσταση δύο μέτρα.
  • Η άδεια για κατ΄ εξαίρεση διακίνηση περιορίζεται σε μια φορά την ημέρα.
  • Έγγραφη δήλωση θα μπορούν να κατέχουν μόνο όσοι είναι άνω των 65 ετών.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση