Αρχική COVID-19 Κυριάκος Μητσοτάκης: Κρίσιμος ο Απρίλιος – Ενεργοποίηση νέων μέτρων αν δεν συμμορφωθούμε

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κρίσιμος ο Απρίλιος – Ενεργοποίηση νέων μέτρων αν δεν συμμορφωθούμε

0
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη να μην υπάρξει χαλάρωση της προσπάθειας που έχει γίνει στις μέρες αυτές του κορονοϊού που διανύουμε. Χαρακτήρισε κρίσιμο τον Απρίλιο, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση «έχει και άλλα μέτρα στη φαρέτρα, αλλά στο χέρι όλων είναι να μην τα ενεργοποιήσουμε».

Μητσοτάκης: Δεν θα γίνουμε Ουγγαρία

«Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό: όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό ειδικά σε συνθήκες δύσκολες. Επιμένω στην δημοκρατική λειτουργία απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως συνέβη πρόσφατα στην Ουγγαρία. Όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο ιός παραπλάνησης αποδεικνύεται συχνά το ίδιο επικίνδυνος με την πανδημία» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Θα υπενθυμίσω ότι στην αρχή υγειονομικής κρίσης πολλά κράτη παρέμεναν απλά θεατές ή συνέχιζαν αμήχανα την καθημερινότητά τους. Στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από εξελίξεις. Έκλεισαν σχολεία, καταστήματα. Πολύ νωρίς ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης που εμπέδωσε στην συνείδηση πολιτών το σύνθημα “Μένουμε Σπίτι” ενώ προχώρησε ο σχεδιασμός στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κάνοντας μια πρώτη αναφορά στις ενέργειες της κυβέρνησης.

Σημείωσε, δε, ότι «όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μια ουδέτερη χρονική στιγμή γιατί στον Έβρο και Αιγαίο μαινόταν ένα δεύτερο μέτωπο υπεράσπισης εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων από την εισβολή των μεταναστών που οργάνωνε η Τουρκία. Μια που κερδήθηκε».

Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΣ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

To μήνυμα στους Έλληνες

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε, επίσης τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που αντελήφθησαν την ανάγκη να θυσιάσουν την ελευθερία τους για να υπερασπιστούν το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας ζωής.

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, ίσως είμαστε στο τέλος της αρχής» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ανταλαμβάνομαι την κόπωση των πολιτών.

Η σύγκριση με άλλες χώρες

Μιλώντας για όσα έχουν συμβεί το προηγούμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «H Ολλανδία και το Βέλγιο είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς. Εδώ κινηθήκαμε με διορατικότητα και τόλμη. Θυμάμαι όταν προχωρήσαμε στην ακύρωση καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα, πριν ακόμα να έχουμε το πρώτο κρούσμα. Υπήρξαν αντιδράσεις. Ευτυχώς μας στήριξε ο δήμαρχος προερχόμενος απο ΚΚΕ. Πήραμε μια απόφαση με οικονομικό αντίκτυπο αλλά αποζημιώθηκαν απο την εξέλιξη».

«Θυμάμαι όταν έπρεπε να ζυγίσουμε αποφάσεις με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο και αποφασίσαμε ότι πρέπει να τις πάρουμε πολύ γρήγορα και φαίνεται ότι έχουμε αποφύγει τις δύσκολες κατάστάσεις Ιταλίας, ΗΠΑ κα.» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι όλα αυτά έγιναν «όχι χωρίς κόστος». «Πήραμε αυστηρά πρωτόγνωρα μέτρα με συνέπειες στην καθημερινότητα πολιτών και επιπτώσεις την οικονομία. Η κοινωνία στην μεγάλη πλειοψηφία στήριξε. Ο στόχος μας παραμένει να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Εως τώρα οι Έλληνες το πετυχάινουμε. Ο αριθμός διασωληνωμένων υπολείπεται σημαντικά του συνολικού αριθμού ΜΕΘ του ΕΣΥ. Αντιλαμβάνομαι όμως και την κόπωση των πολιτών την αγωνία για τις δουλειές τους και το αύριο. Επαινώ την αντοχή την ωριμότητα και υπευθυνότητα της ελληνικής κοινωνίας».

Η αναφορά σε γιατρούς και νοσηλευτές

Γιατροί Κυριάκος Μητσοτάκης

Ειδική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργούς για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές λέγοντας: «Ευγνωμονούμε τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όμως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και αφοσίωση. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».

Μιλώντας για την συνεισφορά ιδιωτών στη μάχη με τον κορoνοϊό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «O κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός όμως στην άμυνα καλείται ο καθένας να εισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Μήπως είναι κακό που οι ιδιώτες χρηματοδοτούν την λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών νοσηλείας και έχουν προσφέρει εκατομμύρια μάσκες, γάντια στολές και τόνους φαρμάκων. ‘Oλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας. Θα ήθελα κι άλλους μιμητές. Κρίνονται οι παρόντες και οι απόντες. Κρίνεται και η αξιέπαινη δωρεά της Βουλής προς το νοσοκομείο Σωτηρία που θα αποκτήσει ισχυρή σύγχρονη μονάδα εντατικής θεραπείας δυναμικότητας 50 κλινών».

Επιχειρήσεις

Όπως τόνισε: «Πρώτη προτεραιότητα είναι να παραμείνουν υγιείς και όρθιοι οι Έλληνες και με επιχειρήσεις έτοιμες να βάλουν σε κίνηση τη μηχανή της ανάπτυξης. Σε 30 ημέρες σχεδιάστηκαν 4 δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «κινούνται πάνω απο τον μέσο όρο της ΕΕ ως ποσοστό ΑΕΠ. Κύριο μέλημα ήταν και παραμένει η διατήρηση θέσεων απασχόλησης και η δίκαιη κοινωνική μέριμνα».

Δώρο Πάσχα

Λεφτά

«Στα περισσότερα κράτη οι αποζημιώσεις ήταν ποσοστιαίες επί των αμοιβών. Στην Δανία η ανώτατη αποζημίωση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ. Εμείς επιλέξαμε οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που απλώθηκε σχεδόν στο σύνολο εργαζόμενων. Οι πιο ωφελημένοι είναι χαμηλόμισθοι. Οι απολύσεις απαγορεύτηκαν. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση αμοιβή 800 ευρώ διατηρώντας ασφαλιστικά δικαιώματα. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 1 δις ευρώ προς πληττόμενες επιχειρήσεις με νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ενώ Ευρωπαϊκό επενδυτικό Ταμείο, Κράτος και Αναπτυξιακή Τράπεζα δίνονται 8 δις ευρώ».

«Το πρόσφατο τέταρτο κύμα αποφάσεων συμπλήρωσε το συνεκτικό σχέδιο και για το επόμενο δίμηνο. Το επίδομα 800 ευρώ επεκτείνεται σε 1,7 εκατ μισθωτούς. Αφορολόγητο και ακατάσχετο και συνοδεύεται απο αναβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ή με έκπτωση 10% αν καταβληθούν. Κανείς δεν χάνει το δώρο Πάσχα. Εως 10 Απριλίου παροχή ηθικής υποχρέωσης προς μαχητές πρώτης γραμμής. Η πολιτεία τιμά την εξαιρετική προσφορά τους. Θα επιβραβεύσει 108.000 ιατρούς νοσηλευτές κλπ», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Εγκληματική ανευθυνότητα

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά σε όσους δεν πειθαρχούν στα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς για τον κορονοϊό κάνοντας λόγο για «εγκληματική ανευθυνότητα».

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας τόνισα ότι κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να αποδόσει αν δεν το αγκαλιάσουν οι πολίτες. Ο πρόσκαιρος περιορισμός μετακινήσεων είναι για το καλό μας. Προσωπικά δεν μου αρέσει να κουνώ το δάχτυλο. Τέτοιο ρόλο δεν μπορώ να υπηρετήσω. Πιστεύω στην Δημοκρατία της πειθούς γι’ αυτό και τιμώ τους πολλούς που πειθαρχούν. Η επιμονή τους είναι σωτήρια. Η ανευθυνότητα των λίγων είναι εγκληματική. Καλώ και πάλι τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες που έως τώρα έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα. Το Πάσχα της Αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και ζωής. Ας γίνουμε πρωτοπόροι έως τέλους και να μείνουμε σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης. Αν χαλαρώσουμε τώρα θα το πληρώσουμε αύριο» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μήνυμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός είπε ότι «είμαι εδώ για να ακούσω κάθε κριτική και χρήσιμη πρόταση. Δεν είναι ώρα για χυδαίες επιθέσεις. Δεν είναι σωστό να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για προσλήψεις όταν μέσα σε λίγες ημέρες έγιναν οι μισές από όσες επί 4,5 χρόνια προκήρυσσε. Αντίθετα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι προτάσεις κ. Ξανθού».

«Για τις τιμές ΜΕΘ συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια. Συγκρίνετε τιμή κρεβατιού με τιμή πλήρους κάλυψης που περιλαμβάνει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Δεν θα ανεχθώ φθηνές απειλές του τύπου “όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε”. Ούτε την αναπαραγωγή επικίνδυνων fake news από χείλη πολιτικών. Τα λένε και τα κάνουν επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος μιλώντας προς τον Αλέξη Τσίπρα του είπε «επιλέξτε ποιο πρόσωπο θέλετε να είχε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Μητσοτάκης: Όχι σε νέο μνημόνιο

Μνημόνιο

«Προσωπικά έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους. Κινούμαστε αποφασιστικά και συνετά ‘Οσοι σήμερα σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να στέλνουν απο σήμερα την Ελλάδα σε νέο μνημόνιο. Ας προσέχουν τι ζητούν. Εξακολουθώ να εμπιστεύομαι τους ειδικούς επιστήμονες και τεχνοκράτες που τόσο απαξιώθηκαν τα χρόνια λαϊκισμού. Κάποιοι επέλεξαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα σε αυτή την πανδημίοα. Οτι αφορά πλούσιους και χριστιανούς ότι έρχεται το τέλος του νεοφιλελευθερισμού. Ολες αυτές οι αναλύσεις είναι εκτός θέματος. Η σωτηρία της Πατρίδας και των πολιτών της είναι πάνω απο όλα. Το κράτος αποδεικνύει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

«Τα όπλα που επιστρατεύουμε στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού δεν θα σιγήσουν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠεριφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Γραμμή υποστήριξης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
Επόμενο άρθροTaxisnet: Όλες οι λεπτομέρειες για αλλαγή και «ισχυροποίηση» των κωδικών σας