Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Κλειστά τα νεκροταφεία τη Μεγάλη Παρασκευή

Χαρδαλιάς: Κλειστά τα νεκροταφεία τη Μεγάλη Παρασκευή

0
Νίκος Χαρδαλιάς
Διαφήμιση

Διανύουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα την πιο κρίσιμη της προσπάθειας μας και ο Νίκος Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές πως οι επιλογές μας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και «αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας».

«Είναι σημαντικό να δείξουμε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα εικοσιτετράωρα» και τόνισε «να μην αφήσουμε την ανυπομονησία να μας θερίσει ότι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα». Μάλιστα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επανέλαβε, πως «δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων τις ημέρες του Πάσχα. Δεν πρέπει να ετοιμαζόμαστε να μαζευτούμε γύρω από το τραπέζι του Πάσχα». Απευθύνοντας σαφή προειδοποίηση, «ούτε στους συγγενείς θα πάμε, ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες και πυλωτές», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οδεύοντας προς την κορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως αντιλαμβάνεται τη βαθιά ανάγκη να βρεθούμε στα κοιμητήρια αυτές τις ημέρες, εξηγώντας, ωστόσο πως «ειδικά, την Μεγάλη Παρασκευή, όσο δύσκολο  και αν ακούγεται τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα θα είναι κλειστά». Παράλληλα, την Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα που είναι ανοιχτά αυτήν την περίοδο, θα παραμείνουν ανοιχτά από τη μία το μεσημέρι και μόνο μέχρι τις 7 το απόγευμα, ώστε το πρωί «να προσευχηθούμε από το σπίτι μας».

Αρνητικά τα δείγματα στην Ξάνθη

ερ

«Αποφύγαμε μια δύσκολη κατάσταση», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς αναφορικά με την περιοχή του Δροσερού Ξάνθης, καθώς αρνητικά βγήκαν τα 326 δείγματα, τα οποία εξετάστηκαν σε εργαστήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονική και την Αλεξανδρούπολη. Αρνητικά, επίσης, υπήρξαν και τα 15 δείγματα από το προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. «Η Ξάνθη, η Μύκη και η ευρύτερη περιοχή έχει πολύ υψηλά φορτία», περιέγραψε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι «καλούμε όλους τους κατοίκους μέχρι τις 27 Απριλίου να μείνουν σπίτια τους».

Πιστοποιητικά μέσω κούριερ

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης μέσω τηλεφώνου ταχυδρομείου και κούριερ θα αποστέλλει πιστοποιητικά (ακόμη και αυτά στα οποία απαιτείται συνυποβολή) με παράδοση στην διεύθυνση που απαιτεί ο πολίτης χωρίς χρέωση. Να σημειωθεί ότι η τηλεφωνική αίτηση μπορεί να γίνει και από τρίτο πρόσωπο, αν έχει πληρεξούσιο ή νόμιμη εξουσιοδότηση.

Μελέτη COVID 19 GR

Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο ανάπτυξης χρηματοδοτεί επιδημιολογική μελέτη για τον κορονοϊό, στην εκπόνηση της οποίας μετέχουν: η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, το Εθνικό ίδρυμα τεχνολογίας και έρευνας, ο «Δημόκριτος», το Ινστιτούτο Παστέρ και το Ινστιτούτο Αλ. Φλέμινγκ, με αντικείμενο της μελέτης τη διερεύνηση της επιδημίας στην Ελλάδα, την ανάπτυξη εγχώριων μεθόδων ανίχνευσης του ιού, την έρευνα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, τον προσδιορισμό γενετικών παραγόντων και την πρακτική εφαρμογή της μελέτης.

«Λουκέτο» σε 3 λαϊκές αγορές

Κορονοϊός - Λαϊκές αγορές

Εξαιτίας της μη τήρησης των κανόνων προστασίας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως αναστέλλεται η λειτουργία τριών λαϊκών αγορών, δηλαδή της λαϊκής αγοράς στην οδό Γεωργίου Θεοτόκη στον Πειραιά, και στους δήμους Ορχομενού και Αλτιάρτου – Θεσπιέων, αφού «δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση» στην εφαρμογή των μέτρων, κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση