Αρχική COVID-19 Έρευνα του Cambridge: Τρεις μεταλλάξεις του κορονοϊού εξαπλώνονται ταυτόχρονα

Έρευνα του Cambridge: Τρεις μεταλλάξεις του κορονοϊού εξαπλώνονται ταυτόχρονα

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Τρία διαφορετικά στελέχη του κορονοϊού εντοπίζονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που χαρτογράφησαν τη γενετική ιστορία από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο του νέου κορονοϊού.

Εντόπισαν τρία διακριτά στελέχη του νέου φονικού κορονοϊού που εξαπλώνονται στον πλανήτη, έχοντας προκαλέσει πάνω από 95.000 θανάτους ανά την υφήλιο, και διαπίστωσαν ότι ενώ για την επιδημία στην Κίνα ευθύνεται μια πρώιμη μετάλλαξη, που έφθασε τάχιστα στη Βρετανία, τις ΗΠΑ σαρώνει κυρίως η αρχική εκδοχή του ιού, βρήκαν τρεις διακριτές εκδοχές του, που όμως συνδέονται με στενή συγγένεια.

Η ανάλυση των στελεχών έδειξε ότι ο τύπος Α – ο αρχικός κορονοϊός που μεταπήδησε στους ανθρώπους -όπως εικάζεται από νυχτερίδες μέσω παγκολίνων – δεν ήταν ο συνηθέστερος στην Κίνα, αφού η Γουχάν επλήγη κυρίως από τον τύπο Β, που κυκλοφορούσε τουλάχιστον από την παραμονή των Χριστουγέννων.

κορονοϊός

Διαφορετικά στελέχη του κορονοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο τύπος Α ήταν o πιο κοινός στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, που έχουν καταγράψει μέχρι τώρα πάνω από 400.000 κρούσματα. Τα δύο τρίτα των δειγμάτων από τις ΗΠΑ ανήκαν στον τύπο Α, αλλά οι περισσότεροι φορείς ήταν από τη Δυτική Ακτή της χώρας κι όχι τη Νέα Υόρκη.

Ο Δρ Πίτερ Φόστερ κι οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι στη Βρετανία τα τρία τέταρτα των δειγμάτων που αναλύθηκαν αφορούσαν στον τύπο Β του νέου κορονοϊού, τον ίδιο δηλαδή που σαρώνει τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελβετία. Μια άλλη εκδοχή του κορονοϊού προέρχεται από τον τύπο Β και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μέσω της Σιγκαπούρης. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο SARS-CoV-2, όπως είναι το επίσημο όνομα του νέου κορονοϊού, μεταλλάσσεται συνεχώς για να κάμψει τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού συστήματος διαφόρων πληθυσμών.

Ένα από τα περίεργα ευρήματα της μελέτης των ειδικών του Κέιμπριτζ είναι ότι ο αρχικός τύπος Α εξαπλώθηκε μέσω της Δυτικής Ακτής στις ΗΠΑ αν και δεν ήταν ο κυρίαρχος στην Κίνα. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είχε φθάσει νωρίτερα και δεν ανιχνεύτηκε επειδή κυκλοφορούσαν τόσο ο τύπος Α όσο και ο τύπος Β τον Ιανουάριο, όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές επισημαίνουν, πάντως, ότι η μελέτη τους δεν είναι αρκετά εκτεταμένη ώστε να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, αφού αναλύθηκαν δείγματα μόνον 160 ασθενών από διάφορα μέρη του πλανήτη, περιλαμβανομένων αρκετών από τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

κορονοϊός

Η μεθοδολογία της έρευνας

Στην έρευνά τους προσάρμοσαν μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την ιχνηλάτηση της προϊστορικής μετανάστευσης των ανθρώπων για να εντοπίσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Και τώρα αναβαθμίζουν την ανάλυσή τους για να περιλάβουν δείγματα άνω των χιλίων κρουσμάτων της Covid-19 μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ώστε να έχουν μια σαφέστερη εικόνα.

Η αρχική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PNAS, εκτιμούσε ότι ο τύπος C ήταν ο επικρατέστερος στην Ευρώπη, αλλά τα δεδομένα τώρα δείχνουν ότι ο τύπος Β εξαπλώνεται ταχύτερα, αφού σ’ αυτόν ανήκαν τα 30 από τα 31 δείγματα που ελήφθησαν από ασθενείς στην Ελβετία.

Τα κρούσματα του κορονοϊού τύπου Β στις ΗΠΑ σχετίζονται με κρουαζιερόπλοια

Οι επιστήμονες του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι τα δύο τρίτα των δειγμάτων του κορονοϊού που ελήφθησαν από ασθενείς στις ΗΠΑ ανήκαν στον τύπο Α, ενώ όλα τα κρούσματα στην ίδια χώρα που συνδέονται με κρουαζιερόπλοια ανήκαν στον τύπο Β. Δεν είναι σαφές σε ποια ακριβώς κρουαζιερόπλοια μολύνθηκαν οι φορείς, αλλά στο Diamond Princess, που είχε τεθεί σε καραντίνα επί εβδομάδες ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, είχαν καταγραφεί πάνω από 700 κρούσματα.

κορονοϊός

Ο τύπος Α μεταλλάχθηκε στον τύπο Β μέσα στην Κίνα

Ο αρχικός τύπος Α του κορονοϊού μεταλλάχθηκε στον τύπο Β εντός της Κίνας, αλλά ο τύπος C, που προήλθε από τον Β, μεταλλάχθηκε εκτός της χώρας, είπε ο δρ Φόστερ στη Daily Mail ομολογώντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πώς ο τύπος Β παραμέρισε εκείνον από τον οποίο προήλθε για να γίνει ο επικρατέστερος στην Κίνα. «Κάποια μέρα το ερώτημα θα απαντηθεί», δήλωσε.

Ο τύπος Β φαίνεται ότι δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες με τις άμυνες των ανοσοποιητικών συστημάτων των κατοίκων της Γουχάν – που επιστρέφει πλέον στην κανονικότητα- και δεν χρειάστηκε να μεταλλαχθεί για να ανταπεξέλθει. Αλλά εκτός της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων μεταλλάχθηκε ταχύτερα, πράγμα που δείχνει ότι προσαρμόστηκε για να επιβιώσει και να κάμψει τις άμυνες των οργανισμών άλλων πληθυσμών, όπως εκείνων στις χώρες της Δύσης.

Το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού στην Κίνα ίσως κυκλοφορούσε από τον Σεπτέμβριο

Η ανάλυση των δεδομένων υποδεικνύει ότι το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού ίσως κυκλοφορούσε στην Κίνα όχι από το Νοέμβριο, όπως είχε προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, αλλά από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κι όπως είπε ο δρ Φόστερ, ο τύπος Β είχε ήδη εμφανιστεί μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός είχε ήδη μεταλλαχθεί προτού η Κίνα καταγράψει τα πρώτα κρούσματα τις Covid-19, αφού οι Αρχές της Ουχάν έκαναν για πρώτη φορά λόγο για έναν μυστηριώδη νέο ιό στις 31 Δεκεμβρίου.

κορονοϊός

«Η πλειονότητα των κρουσμάτων στην Γουχάν ανήκουν στον τύπο Β, ενώ αργότερα προέκυψε απ’ αυτόν ο τύπος C και εξαπλώθηκε αρχικά μέσω της Σιγκαπούρης», τόνισε ο δρ Φόστερ. Σημείωσε δε ότι κατά τη γνώμη του αυτός ο τελευταίος τύπος μάλλον δεν μεταλλάσσεται, αν και όπως είπε τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα είναι λίγα σε σχέση με τις δεκάδες χιλιάδες επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί σε κάθε χώρα.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧαρδαλιάς: Κλειστά τα νεκροταφεία τη Μεγάλη Παρασκευή
Επόμενο άρθροΗ Alpha Bank στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση του Covid-19

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ