Αρχική COVID-19 Κορονοϊος: 101 νεκροί – 25 νέα κρούσματα – 2.170 συνολικά

Κορονοϊος: 101 νεκροί – 25 νέα κρούσματα – 2.170 συνολικά

0
Σωτήρης Τσιόδρας
Διαφήμιση

Στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, και σήμερα Μεγάλη Τρίτη, ο Σωτήρης Τσιόδρας, μας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις από την εξάπλωση του φονικού κορονοϊού στη χώρα μας. Ανακοίνωσε, 25 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της θανατηφόρας νόσου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στους 2.170. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Τσιόδρας έχουν ελεγχθεί 48.798 δείγματα, ενώ από τα επιβεβαιωμένα το 25,6% σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ το 40% σχετίζεται με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι νεκροί ανήλθαν στους 101, αφού μία γυναίκα έχασε τη μάχη για τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών, που νοσηλευόταν με κορονοϊό στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Η άτυχη ηλικιωμένη κατέληξε χθες το βράδυ, της Μεγάλης Δευτέρας. Οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, φτάνει τους 76, με μέση ηλικία τα 68 έτη. 17 είναι γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70. 27 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο από τη ΜΕΘ. Από το σύνολο των θανόντων γυναίκες είναι οι 27, ενώ η μέση ηλικία όσων κατέληξαν είναι τα 73 χρόνια. Σχεδόν οι 9 στους 10 (89%) είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.

Για το χρόνο άρσης των μέτρων

Ο κ. Τσιόδρας είπε δεν αναμένεις μηδέν κρούσματα για να αρθούν τα μέτρα, ο βασικός δείκτης είναι το γνωστό R0 που αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα νοσήσουν από έναν άνθρωπο. Ο ιός αν τον αφήσει κανείς χωρίς μέτρα έχει R0 παραπάνω από 2 δηλαδή κατά μέσο όρο ο ένας κολλάει τουλάχιστον 2. Στην πατρίδας μας έχει μειωθεί κάτω από 1 κι όταν παραμένει κάτω από 1, η νόσος φθίνει και μετά εξαφανίζεται.

yp

Παράλληλα, είναι ο δείκτης αναζωπύρωσης, η ανοσία για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα ακόμη, γιατί δεν έχουμε δεδομένα σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ετερογένεια δεδομένων στην Ευρώπη. Θα ξέρουμε καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος Μαΐου θα ξέρουμε περισσότερα. Ο ΠΟΥ έδωσε οδηγίες για την επάνοδο, αλλά η κατάσταση είναι δυναμική, παρακολουθείς και ανάλογα επανέρχεσαι σε μέτρα.

Σχετικά με το αν αυτές τις μέρες προβλέπεται η κορύφωση του α’ κύματος πανδημίας στη χώρα ή αν αυτό ξεπεράστηκε ή επίκειται μέχρι το τέλος του μήνα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων.

Για τον σχεδιασμό άρσης των μέτρων

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, είπε ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα, ενώ αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας, είπε ότι θεωρήθηκε προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται γενικά, αλλά ενδεχομένως να είναι η χρήση της στα μέτρα της επόμενης φάσης– για παράδειγμα να χρησιμοποιούνται σε χώρους όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν θα λειτουργούν πλήρως ή σε άλλους χώρους.

Τσιόδρας για όσους πήγαν στην επαρχία

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και σε όσους έφυγαν με προορισμό την επαρχία, λέγοντας πως είναι σημαντικότατη η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. «Ακόμα και με πονόλαιμο», τόνισε χαρακτηριστικά, πρέπει να γίνει αυτοαπομόνωση, για την προστασία των μονίμων κατοίκων της επαρχίας και ειδικά όλων όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. «Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα, αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουμε ότι χτίσαμε. Εγώ δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη πάνω μου, ότι μετέφερα τον ιό», τόνισε με νόημα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Κορονοϊός

Τα μέτρα στις φυλακές

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι σχετικά με συμπολίτες μας που διαβιούν και εκπαιδεύονται σε σωφρονιστικά ιδρύματα τα μέτρα για την προστασία τόσο για τους κρατούμενους όσο και του προσωπικού είναι πολύ σημαντικά. Αυτές οι ομάδες θεωρούνται ευάλωτοι πληθυσμοί και υπάρχει διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για να βρεθεί λύση μικρότερου συγχρωτισμού κι ακόμη καλύτερης απόκρισης

Για την επικινδυνότητα συνάθροισης ενόψει Πάσχα

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τυχόν συναθροίσεις μπορεί να συμβάλλουν στη διασπορά του ιού. Όπως είπε, ακόμη και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κανείς, δεν είναι ακόμη η ώρα να αρθούν τα μέτρα, τόνισε και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε διασπορά. «Είναι καλύτερα να πας και να αφήσεις το φαγητό στον πατέρα σου που είναι μόνο του, παρά να μείνεις και να αρρωστήσει- έχω παραδείγματα και στην ιατρική κοινότητα. Είναι “ευκαιρία” για τον ιό, που δεν πρέπει να του τη δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Απαγόρευση Κυκλοφορίας

Αν ξεφύγει η κατάσταση το Πάσχα, υπάρχει ορίζοντας παράτασης των μέτρων και μετά τις 27 Απριλίου: Δεν θέλουμε να δούμε μια τέτοια κατάσταση, αν συμβεί, τότε αναγκάζεται να πας σε περισσότερα μέτρα, είπε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η αντοχή του συστήματος υγείας. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των ΜΕΘ, όλο αυτό μπορεί πολύ γρήγορα να σου καταναλώσει την επάρκεια που έχεις σε πολύ σύντομο χρόνο.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση