Αρχική COVID-19 Διαδίδεται ο κορονοϊός μέσω των τροφίμων;

Διαδίδεται ο κορονοϊός μέσω των τροφίμων;

0
Τρόφιμα
ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ-ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΟ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Διαφήμιση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority,EFSA) ανακοίνωσε ότι επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τις προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορονοϊούς όπως ο SARS-CoV και ο MERS- CoV δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση του κορονοϊού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων είτε τα παραγόμενα στη χώρα, είτε τα εισαγόμενα από τα εξωτερικό.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο νέος ιός είναι διαφορετικός από τους δύο προηγούμενους, όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης του.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Center of Disease Control) δηλώνει οτι ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται ή με οποιονδήποτε τρόπο ελευθερώνουν σταγονίδια. Ο ιός εγκαθίσταται στους βρόγχους και τους πνεύμονες και εκεί πολλαπλασιάζεται δημιουργώντας τα γνωστά συμπτώματα, βήχα, πυρετό, κλπ.

Παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα λοιπόν τεκμηριώνουν ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων.
Τρόφιμα
ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΑΓΟΡΑ (EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Mπορεί ο ιός να μη μεταδίδεται μέσω του πεπτικού συστήματος, ωστόσο εάν μολυσμένο από τον κορονοϊό άτομο μολύνει το τρόφιμο μέσω βήχα,φταρνίσματος κλπ. με μεταφορά σταγονιδίων στο τρόφιμο,τότε είναι δυνατόν να μεταδοθεί η μόλυνση στην αναπνευστική οδό.

Επίσης, από τα χέρια μολυσμένου υπαλλήλου μπορεί να μεταφερθεί ο ιός στην συσκευασία του τροφίμου ή την πλαστική σακούλα, γιαυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμαι τα τρόφιμα για μαγείρεμα ή ψυγείο τουλάχιστον τριάντα λεπτά αφότου τα αγοράσαμε και ακόμα πιο σίγουροι είμαστε εάν ο υπάλληλος φορούσε γάντια και ήξερε να τα χρησιμοποιεί, για το τελευταίο δεν μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι.

Ο COVID-19 δεν επιβιώνει σε θερμοκρασίες πάνω από 63 βαθμούς Κελσίου για τέσσερα λεπτά και συνεπώς κατά το μαγείρεμα ο κορονοϊός θανατώνεται. Εάν βέβαια η προετοιμασία ή το σερβίρισμα γίνει από μολυσμένο άτομο, τότε η μόλυνση είναι πιθανή.

Η πιο σημαντική συμβουλή είναι μια: Eνισχύστε το ανοσοποιητικό σας! Καταναλώστε:
  • Φρούτα, λαχανικά και όσπρια με διάφορα χρώματα, καθημερινά, πηγή Βιταμίνης C και προβιταμίνης Α
  • Ελαιόλαδο, πηγή Βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών, πολυφαινόλες κλπ.
  • Θαλασσινά, πηγή Ψευδαργύρου, Σεληνίου και υγιεινών πρωτεϊνών

Nίκος Κατσαρός

*Ο κ. Κατσαρός είναι Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας & Διαιτολογίας New York College, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, π.Πρόεδρος της Ένωσης Ελλή­νων Χημικών και Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση