Αρχική Ζώα Σημαντική ανακάλυψη: Βρέθηκαν δόντια μαστόδοντα 13.000 ετών

Σημαντική ανακάλυψη: Βρέθηκαν δόντια μαστόδοντα 13.000 ετών

0
Μαστόδοντας
Διαφήμιση

Δόντια που ανήκουν σε συγγενικό του ελέφαντα ζώο, που έζησε 13.000 χρόνια πριν, δίνει απαντήσεις για την βιοποικιλότητα της εποχής, αλλά και τα αίτια εξαφάνισης του.

Πρόκειται για ένα είδος μαστόδοντα οστό, το οποίο βρέθηκε στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η ανακάλυψη έγινε το 2014, αλλά οι μελέτες ολοκληρώθηκαν πριν από περίπου δύο μήνες.

«Ήταν πολύ παράξενο. Θυμάμαι ότι είπα στους μαθητές μου, ”μα τι είναι αυτό;» εξήγησε ο καθηγητής Σεθ Κόλινγκ, που αμέσως ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές, μόλις ανακάλυψε το οστό.

Οι αρχαιολόγοι έσπευσαν στο σημείο και ξεκίνησαν τις ανασκαφές, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν από δύο μήνες. Οι παλαιοντολόγοι ξέθαψαν συνολικά 75 οστά, μεταξύ των οποίων και ένα κρανίο, το οποίο είχε τόσο γυαλιστερούς γομφίους, σαν να ήταν φτιαγμένοι από χαλαζία.

Μαστόδοντας

«Κατασπαράχθηκε από πεινασμένους προϊστορικούς κυνηγούς, πέθανε από πείνα σε άγονο περιβάλλον ή ήταν ο ”χαμένος” της υπόθεσης σε περίοδο ζευγαρώματος;», διερωτώνται οι επιστήμονες.

Τα οστά

Τα οστά βρέθηκαν θαμμένα σε σωρούς, όπως ακριβώς ήταν και τα μαμούθ που έχουν εντοπισθεί στη περιοχή του Μίσιγκαν. Η μία μάζα εμπεριείχε το κρανίο, ενώ σε απόσταση 9 μέτρων εντοπίστηκαν σπόνδυλοι και τμήματα των άκρων.

«Τα δείγματα δεν είναι ακριβώς αυτά που περιμέναμε. Δεν αντικατοπτρίζουν ένα φυσιολογικό σενάριο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ”εγκληματική ενέργεια”. Όταν ένα οστό είναι χωμένο μέσα στην πύελο, σκέφτεσαι ότι κάτι έχει συμβεί εδώ πέρα», τονίζει σε συνέντευξη του ο παλαιοντολόγος Ντάνιελ Φίσερ.

Ο επιστήμονας δεν συνδέει ξεκάθαρα τον άνθρωπο με τον θάνατο του θηλαστικού. Απλά υπονοεί ότι όλα στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση. «Η λύση του μυστηρίου κρύβεται μέσα στο στόμα του μαστόδοντα», επισημαίνει.

Χαυλιοδοντας

Η θεωρία

Είναι γεγονός ότι παλαιοντολόγοι εξακριβώνουν πολλά από τα δόντια των ζώων. Σε αυτή την περίπτωση του μαστόδοντα, η ερευνητική ομάδα ξέθαψε το επάνω μέρος του κρανίου, το οποίο είχε τραπεζίτες. Με βάση την κατάσταση τους, μπόρεσαν να προσδιορίσουν την ηλικία του ζώου. Ήταν 30 ετών. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση και μελέτη.

Χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα σάρωσης με μικροϊνες, γενετιστές θα καθορίσουν το ακριβές χρονικό διάστημα κατά το οποίο πέθανε ο μαστόδοντας.

  • Αν η ανάλυση δείξει ότι πέθανε  κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πιθανότατα ο θάνατος να οφείλεται στην πείνα ή σε κάποια αρρώστια.
  • Αν το ζώο πέθανε άνοιξη ή καλοκαίρι και ήταν αρσενικό, τότε πιθανότατα έχασε κάποια μάχη με άλλο αρσενικό κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.

«Οι θάνατοι το φθινόπωρο υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι έχουν βάλει το χεράκι τους. Οι μαστόδοντες που έχουν βρεθεί και έχει αποδειχθεί ότι είχαν πεθάνει το φθινόπωρο, όλοι τους έφεραν σημάδια σφαγιασμού», αναφέρει ο Φίσερ.

Οι άνδρες κυνηγοί ή οι ρακοσυλλέκτες φαίνεται πως έσφαζαν τα ζώα και πετούσαν τα κουφάρια σε λίμνες, ώστε να διατηρηθούν και να καταναλωθούν σε κάποια στιγμή στο μέλλον.

ΜΑΜΟΥΘ

Η αμφισβήτηση

Υπάρχει έντονη αμφισβήτηση από την πλευρά πολλών επιστημόνων για τη μέθοδο του Φίσερ σχετικά με τα δόντια και θεωρούν ότι δεν μπορούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις για οποιοδήποτε ζήτημα.

«Είναι ένα ενδιαφέρον επιχείρημα, αλλά δημιουργεί πολλά ερωτηματικά», λέει η Ρος Μακφί, έφορος του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. «Δεν νομίζω ότι από τα δόντια μπορούμε να μάθουμε τα αίτια θανάτου. Στα οστά δεν έχουν βρεθεί χτυπήματα από τόξα ή σημάδια επίθεσης από ανθρώπους. Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο», καταλήγει.

Για το δάσκαλο Σεθ Κόλλινγκ και τους μαθητές του πάντως, ήταν αρκετό το “ψάρεμα” του συγκεκριμένου ευρήματος. «Ήταν συναρπαστικό. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω παλαιοντολόγος, οπότε το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα», υποστήριξε.

Με πληροφορίες από: mixanitouxronou.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας – Το ένα στην Αθήνα
Επόμενο άρθροΣτα σκαριά 3.000 WiFi hot-spot σε όλη την Ελλάδα