Αρχική Επιλεγμένα Οι φωτιές στην Αυστραλία αφάνισαν το ένα πέμπτο των δασών

Οι φωτιές στην Αυστραλία αφάνισαν το ένα πέμπτο των δασών

1
Οι φωτιές στην Αυστραλία αφάνισαν το ένα πέμπτο των δασών

Οι πολύμηνες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία είχαν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια στρέμματα γης να γίνουν στάχτη και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ζώα να καούν ζωντανά. Όπως αποκαλύπτεται, από επιστημονικές μελέτες σχεδόν το ένα πέμπτο των δασών της χώρας καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι φονικές  πυρκαγιές ήταν άνευ προηγουμένου για την Αυστραλία που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από την ξηρασία, η οποία συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι κλιματολόγοι εξετάζουν αυτήν την περίοδο τα δεδομένα που συνδέονται με αυτήν την καταστροφή για να καθορίσουν σε ποιο βαθμό ευθύνεται η κλιματική αλλαγή.

Φωτιά

Οι μελέτες

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 κάηκαν περίπου 58 εκατομμύρια στρέμματα εύκρατων δασών στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια. Αυτό έχει ως συνέπεια να χαρακτηριστεί η καταστροφικότερη περίοδος πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της χώρας.

«Στα μέσα της άνοιξης του 2019 (σ.σ. για το νότιο ημισφαίριο) συνειδητοποιήσαμε ότι ένα πολύ σημαντικό μέρος των δασών της ανατολικής Αυστραλίας θα μπορούσε να καεί μέσα σε μια εποχή», υποστήριξε ο Ματίας Μπερ, του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ.

Κατά μέσο όρο, λιγότερο από το 2% των δασών της Αυστραλίας καταστρέφονται κάθε χρόνο από πυρκαγιές. Μία άλλη μελέτη αποδεικνύει τις συνθήκες που επιδείνωσαν την καταστροφή: την πολυετή, δηλαδή ξηρασία στη λεκάνη του Μάρεϊ.

Ο Άντριου Κινγκ, του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, εξετάζει μαζί με τους συναδέλφους του ένα φαινόμενο που αποκαλείται Δίπολο του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο επηρεάζει άμεσα το επίπεδο των βροχοπτώσεων στην Αυστραλία.

Έτσι, όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας είναι υψηλότερο από το συνηθισμένο στον ανατολικό Ινδικό, με νερά πιο κρύα στα δυτικά, προκαλούνται συνήθως περισσότερες βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική Ασία.

The sky glows red as surrounding wildfires close in on the town of Mallacoota, Victoria, Australia

Οι εκτιμήσεις των ερευνητών δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικές καθώς η ξηρασία που διαπιστώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας από το 2017 συνδέεται με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης αυτού του φαινομένου, λόγω της υπερθέρμανσης του συνόλου των ωκεανών.

Για τον λόγο αυτό, τον χειμώνα του 2016 σημειώθηκαν πολλές βροχοπτώσεις που συνδέονταν με το φαινόμενο του Διπόλου, όμως στη συνέχεια στη λεκάνη του Μάρεϊ καταγράφηκαν 12 διαδοχικές εποχές με βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου. Αυτή την καθιστά ως την μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδος ξηρασίας από το 1990.

Με πληροφορίες από: protothema.gr

Φωτιές στην Αυστραλία

***

Σχετικά Άρθρα
Διαφήμιση

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here