Αρχική Ενέργεια Τήνος: «Όχι» στις ανεμογεννήτριες λένε οι κάτοικοι

Τήνος: «Όχι» στις ανεμογεννήτριες λένε οι κάτοικοι

0
Tήνος
Διαφήμιση

Τις αντιδράσεις των κατοίκων της Τήνου έχει εγείρει η απόφαση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί τους. Θεωρούν πως η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί δεν συνδέεται με τις τοπικές ανάγκες, καθώς εκτιμούν πως «αλλοιώνεται η αισθητική του τοπίου, η φυσική διάταξη των κορυφογραμμών και κατακερματίζεται το πανέμορφο ανάγλυφο του τοπίου».

Οι θέσεις του Πράσινου Κινήματος

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, το Πράσινο Kίνημα και η επιστημονική του εταιρεία πολιτικής τεκμηρίωσης «Πράσινο Ίδρυμα Θεόφραστος» στέκονται στο πλευρό τους και αποτελούν ακόμη ένα ισχυρό «κρίκο» της αλυσίδας με τον Δήμο Τήνου, τους δημότες του και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που αγωνίζονται κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Το Πράσινο Κίνημα, έχει κάνει ξεκάθαρο πως ναι μεν τάσσεται υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τέτοιους όρους δε, που θα υπηρετούν την πράσινη πολιτική αντίληψη και την αειφόρο ανάπτυξη. Είναι υπέρ των φαραωνικών πάρκων μαζικής παραγωγής και των μικρών τοπικών μονάδων που θα σέβονται απόλυτα τις αρχές της οικολογίας, το περιβάλλον, το τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι, τα τοπικά οικοσύστημα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε τόπου, με βασικό πρόταγμα η κατανάλωση της ενέργειας να γίνεται στον τόπο παραγωγής.

Το Πράσινο Κίνημα και ο πρόεδρος του «Πράσινου Ιδρύματος Θεόφραστος» και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής για θέματα Περιβάλλοντος, Νίκος Παπαδάκης, ζητούν την  άμεση παύση των εργασιών και ακύρωση των αδειών των Αιολικών Πάρκων στην Τήνο και την αποτροπή της μεταβολής του νησιού της Τήνου και κατ’ επέκταση των Κυκλάδων σε ένα τεράστιο βιομηχανικό πάρκο.

Σε δηλώσεις του τόνισε: «Στη Τήνο, με πρόσχημα ένα εσφαλμένα εννοούμενο αφήγημα “καθαρής” ενέργειας και “πράσινης” ανάπτυξης, συντελείται ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα».

Papadakhs

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι κάποιοι αποφάσισαν να θυσιάσουν στον βωμό της «ανάπτυξης» το φυσικό κάλλος, τη βιοποικιλότητα, το τουριστικό και κυρίως πολιτιστικό ενδιαφέρον της Τήνου, που αποτελεί μοναδικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και δεν συνάδει, σε καμία περίπτωση, με την πολιτιστική της ταυτότητα και το ιδιαίτερο ύφος της.

Οι επιπτώσεις

Οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν, έχουν ύψος 70 έως 120 μέτρα, ενώ για κάθε βάση ανεμογεννήτριας θα χρειαστούν τουλάχιστον 400 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, θα διανοιχτούν νέοι δρόμοι πρόσβασης στις κορυφές των βουνών πλάτους έως και 10 μέτρων, σε απότομες σχετικά πλαγιές, με αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής, καθώς και εσωτερική οδοποιία μέσα στα αιολικά πάρκα.

Οι υδρογεωλογικές μελέτες είναι ανύπαρκτες στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οπότε από τις εκσκαφές τα μπαζώματα, αλλά και την ίδια την λειτουργία των ανεμογεννητριών, υπάρχει ο κίνδυνος να διαταραχθούν τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα και να καταστραφεί η υδρολογική ισορροπία του νησιού.

Οι επακόλουθες επιπτώσεις στα χωριά που υδροδοτούνται από τις πηγές αυτών των βουνών, αλλά και στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή σε ένα νησί που έχει πρόβλημα με την υδροληψία τις περισσότερες χρονιές, είναι επίσης ανυπολόγιστες.

Η κατασκευή των νέων δρόμων θα προκαλέσει κατακερματισμό των οικοτόπων και θα πληγεί, επίσης, η παραδοσιακή αγροτική οικονομία, αφού θα καταστραφούν οι ορεινές πεζούλες στις πλαγιές των βουνών από τις επιχωματώσεις και τη διάνοιξη νέων δρόμων.

Καταλυτικές θα είναι και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Με τη δημιουργία ενός βιομηχανικού τοπίου, ο ήπιος φυσιολατρικός και εναλλακτικός τουρισμός, καθώς και πολιτιστικός τουρισμός που αναπτύσσεται τελευταία στο νησί, θα υποστεί ισχυρότατο πλήγμα, αφού θα αλλάξει η ανθρωπογενής κλίμακα του τοπίου.

Το «χειροποίητο» κυκλαδίτικο τοπίο της Τήνου, με τις σημαντικές εναλλαγές του είναι ιδιαίτερο και έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτο, αιώνες με τις αναβαθμίδες, τις ξερολιθιές, (οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco), το μεγαλύτερο για τις Κυκλάδες δίκτυο μονοπατιών, τους ξακουστούς περιστερώνες, και τους περίπου 50 παραδοσιακούς οικισμούς.

Διαφήμιση