Αρχική Περιβάλλον Αθήνα: Ριζικές αλλαγές με περιορισμό των ΙΧ, πράσινο και πεζοδρομήσεις

Αθήνα: Ριζικές αλλαγές με περιορισμό των ΙΧ, πράσινο και πεζοδρομήσεις

0
Αθήνα
Διαφήμιση

Πολλές οι εξελίξεις στο δήμο της Αθήνας και άλλες τόσες οι υποσχέσεις δια στόματος δημάρχου. Μένει να δούμε αν θα κερδίσει το στοίχημα…

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, ξεκινώντας από τον νέο και κυρίαρχο ρόλο που αποκτά ο Κώστας Μπακογιάννης στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, βάσει ρύθμισης που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση επί υδάτινων επιφανειών».

Υπενθυμίζεται ότι η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας.

Η στελέχωση

Στην Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ συμμετέχουν ο Δήμαρχος Αθηναίων, ως πρόεδρος, ένας Διευθύνων Σύμβουλος που υποδεικνύεται από τον Δήμαρχο Αθηναίων, από ένας εκπρόσωπος των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών καθώς και πέντε μέλη που υποδεικνύονται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων (3 από την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη και τα υπόλοιπα από τις άλλες παρατάξεις).

Τα προσφυγικά

Όπως εκτιμάται ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα απασχολήσει τον εν λόγω φορέα θα είναι και η διπλή ανάπλαση Λεωφόρου Αλεξάνδρας–Βοτανικού, εφόσον βεβαίως βρεθεί λύση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Μεγάλες αλλαγές στο κέντρο

Πολυκατοικίες στην Αθήνα
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στο μεταξύ ο κ. Μπακογιάννης προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας με πεζοδρομήσεις σε κεντρικούς δρόμους.

Μιλώντας στο στο 2ο Συνέδριο για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις με τίτλο «The Best For The Guest» έκανε λόγο για δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας στο κέντρο με κλείσιμο κεντρικών οδικών αξόνων και την μετατροπή τους σε πεζόδρομους.

Ο Μεγάλος Περίπατος του Κώστα

Τόνισε μάλιστα ότι τόσο στο εμπορικό τρίγωνο όσο και στην Πλάκα δεν θα επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων. “Στην παρούσα φάση ετοιμάζουμε τον μεγάλο περίπατο“, είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας: “Από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου την Αποστόλου Παύλου με την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας, της Ηρώδου Αττικού, της Βασιλίσσης Σοφίας, την Πανεπιστημίου μέχρι την Πλατεία Αιγύπτου και θα ολοκληρώνεται το σχέδιο με την ένταξη της περιοχής του Θησείου. Η λογική είναι να κλείσουμε κομμάτια της πόλης και του κέντρου στην κυκλοφορία”.

Αντίο στο αυτοκίνητο

30319518 karagiannis trigono1

«Η Αθήνα δεν έχει αλλάξει καθόλου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004» υποστήριξε ο κ. Μπακογιάννης, ενώ σε σχέση με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο, επισήμανε ότι πρόθεσή του είναι να κλείσει και η περιοχή της Πλάκας και το εμπορικό τρίγωνο, με εξαιρέσεις βέβαια για τον εφοδιασμό των καταστημάτων και την είσοδο των μόνιμων κατοίκων.

Στόχος είναι «να αποχαιρετήσουμε το αυτοκίνητο για να ανταγωνιστούμε τις πρωτεύουσες άλλων χωρών. Η Αθήνα έχει μείνει πίσω και πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε έχοντας ως βασικό στόχο να αλλάξουμε ως πόλη, δίνοντας χώρο στον πεζό, στον ποδηλάτη, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και μετά στα αυτοκίνητα», εξήγησε ο Κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις έρχονται να αλλάξουν την εικόνα της πόλης αλλά και να διαμορφώσουν μία νέα καθημερινότητα για τους πολίτες.

Προτεραιότητα στην ασφάλεια και στο πράσινο

υμηττος

Το πράσινο, η καθαριότητα και η ασφάλεια, είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες του δήμου Αθηναίων – η υπηρεσία καθαριότητας, μάλιστα, αποκτά νέο εξοπλισμό και αλλάζει τον προγραμματισμό της με στόχο την αποτελεσματικότητα.

«Για το πράσινο έχουμε διαμορφώσει ένα νέο σχέδιο. Θα συνεργαστούμε με ιδιωτική εταιρεία για τον οδοφωτισμό μέσω ΣΔΙΤ. Για την ασφάλεια των πολιτών λειτουργούμε για πρώτη φορά συντονιστικό κέντρο σε συνεργασία με τη Δημοτική και την Ελληνική Αστυνομία. Ξεριζώνουμε φαινόμενα, που απαιτούν νέες υποδομές, υπομονή και επιμονή καθώς απαιτείται αρκετός χρόνος για να υλοποιηθούν», συμπλήρωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Σε ένα μήνα η Ομόνοια

OMONOIA4

Όσο για την Ομόνοια, ο αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, διαβεβαίωσε κατά το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι εργασίες ανακατασκευής της πλατείας  θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Επίσης, ενημέρωσε ότι ο δήμος προβαίνει και στην περίφραξη οκτώ επικίνδυνων κτιρίων, ενώ η εργολαβία κατεδάφισης επικίνδυνων κτιρίων έχει δρομολογηθεί και θα ξεκινήσει, όταν εκδοθούν οι σχετικές άδειες και εγκρίσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν πρόστιμα 180.000 ευρώ σε έξι εταιρείες για παράνομες διαφημίσεις και φωτεινές επιγραφές που αντίκειται στην νομοθεσία.

ΥΓ. Πάντως κάποια στιγμή υποσχόμαστε να συγκεντρώσουμε όλες τις ανακοινώσεις και τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει κατά καιρούς από δημάρχους και υπουργούς σχετικά με την Αθήνα και να τις αξιολογήσουμε. Μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.

Διαφήμιση