Αρχική Περιβάλλον Η αλλαγή του κλίματος κοστίζει ακριβά

Η αλλαγή του κλίματος κοστίζει ακριβά

0
αλλαγή του κλίματος, κλιματική αλλαγή, κλίμα
Διαφήμιση

Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Όχι μόνο επειδή θα ανέβει η θερμοκρασία του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά επίσης επειδή εξαιτίας ακριβώς αυτής της συγκυρίας, μέχρι το τέλος του αιώνα, υπολογίζεται ότι θα είμαστε και κατά πολύ φτωχότεροι.

Σε αυτό το απαισιόδοξο συμπέρασμα καταλήγει νέα έρευνα του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7% σε περίπτωση που τα κράτη δεν συμμορφωθούν με την συμφωνία για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015 και η οποία προβλέπει τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους +2 βαθμούς Κελσίου με βάση τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Όλοι «ίσοι» μπροστά στην υπερθέρμανση

Κλιματική αλλαγή - ρύπανση - εργοστάσιο - καμινάδες

Καμία μάλιστα χώρα, φτωχή ή πλούσια, δεν θα εξαιρεθεί από αυτή την εξέλιξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα θεωρείται βέβαιο ότι θα φτωχύνουν κατά 10%, ενώ αντίστοιχα άσχημο προβλέπεται το μέλλον και για την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Νέα Ζηλανδία, σε περίπτωση που η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Περιέργως, ακόμη χειρότερα είναι τα νέα για τον Καναδά, καθώς αν συνεχίσει την καύση αερίων του θερμοκηπίου, η οικονομία του θα χάσει σε ποσοστό 13%. Ο Καναδάς θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, κάτι που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τις υποδομές, τις παράκτιες και βόρειες κοινότητες, την υγεία και ευεξία των πολιτών, τα οικοσυστήματα αλλά και την αλιεία.

Η μελέτη καταρρίπτει προφανώς όλους τους ισχυρισμούς ότι οι οικονομίες των πλούσιων, εύκρατων εθνών είναι ανθεκτικές στην αλλαγή του κλίματος, ή ακόμη και ότι θα μπορούσαν να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν τον πλούτο τους.

Λιγότερο προβλέψιμες συνθήκες

κλιματική αλλαγή

Ο παράγοντας που καθορίζει πόσο μπορεί να πληγεί η οικονομία μιας χώρας δεν είναι τόσο η μέση άνοδος της θερμοκρασίας, όσο το επίπεδο απόκλισης από το ιστορικό φυσιολογικό σημειώνουν οι ερευνητές: οι αγρότες, οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων στηρίζονται συνήθως σε λίγο πολύ προβλέψιμες συνθήκες. Οι οποίες, σε έναν κόσμο που θερμαίνεται σταθερά, είναι μάλλον αβέβαιες.

«Είτε πρόκειται για καύσωνες, παγετούς, ξηρασίες, πλημμύρες ή φυσικές καταστροφές, όλες οι αποκλίσεις των κλιματικών συνθηκών από τα ιστορικά τους πρότυπα έχουν δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις», εξηγεί ο Kamiar Mohaddes, καθηγητής οικονομικών στο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος συμμετείχε στη συγγραφή της μελέτης.

Τα νέα που …πάλιωσαν

Εθνικό Σχέδιο για Ενέργεια και Κλίμα

Βέβαια, το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να έχει τεράστιο οικονομικό κόστος, δεν αποτελεί είδηση. Ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου έναν βαθμό Κελσίου τον περασμένο αιώνα, με όλο και πιο έντονες και συχνές ακραίες θερμοκρασίες, ξηρασίες και βροχοπτώσεις.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και δεκαετίες ότι, παρόλο που προφανώς η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων συνιστά μια δαπανηρή υπόθεση, η απραξία είναι ακόμη ακριβότερη και για πολλές περιοχές του πλανήτη καταστροφική.

30 χρόνια προσαρμογής

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση οικονομίας και κλίματος σε 174 κράτη από το 1960 μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια υπολόγισαν ότι τα έθνη θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, αλλά ότι αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί τουλάχιστον 30 ολόκληρα χρόνια. Εξέτασαν επίσης 10 τομείς της οικονομίας των ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι σε 48 πολιτείες κάθε τομέας υπέστη οικονομικές επιπτώσεις από τουλάχιστον μία πτυχή της κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η συμφωνία του Παρισιού του 2015 -την οποία ο Πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί να εγκαταλείψει- προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση. Εάν τα κράτη επιτύγχαναν τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, ο πλούτος των ΗΠΑ και του Καναδά θα μειωνόταν κατά 2%.

Διαφήμιση