Αρχική Καταστροφές Σεισμός 19/7/19: Ανάγκη επανεκτίμησης των εργαλείων ενημέρωσης των πολιτών

Σεισμός 19/7/19: Ανάγκη επανεκτίμησης των εργαλείων ενημέρωσης των πολιτών

0
seismos athens2
Διαφήμιση

Μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να κινητοποιήθηκε άμεσα και απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των μικρών –ευτυχώς- προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός της 19ης Ιουλίου 2019, όμως κάποια σημαντικά και προσφάτως πολυδιαφημισμένα εργαλεία, δεν φαίνεται να λειτούργησαν.

Το 112

Παρόλα τα δοκιμαστικά sms και τις διαβεβαιώσεις μετά τις φονικές πλημμύρες στη Χαλκιδική, ότι ο σωτήριος αριθμός 112 θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, χθες επικράτησε… σιγή ασυρμάτου. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα myota.gr που ασχολείται με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, επί μία εβδομάδα δεν υπήρξε καμία πληροφόρηση αν και πώς χρησιμοποιείται ο επίμαχος αριθμός σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη. Αντίστοιχα δεν υπήρξε κανένας μηχανισμός πληροφόρησης μέσω sms.

Η κινητή τηλεφωνία

κλήση από κινητό - smartphone
Με δεδομένο μάλιστα ότι οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας κόπηκαν λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου –σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά το σεισμό πραγματοποιήθηκαν 20.000 κλήσεις από κινητά τηλέφωνα ανά δευτερόλεπτο-, το διαδίκτυο σερνόταν, ενώ ακόμη και το πιο παραδοσιακό ραδιόφωνο μετέδιδε ελάχιστες έως καθόλου πληροφορίες, η δυνατότητα του κοινού να ενημερωθεί και να μάθει τέλος πάντων άμεσα τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει ώστε να προστατευτεί, δεν κατέστη εφικτή.

Γενικά, διαπιστώνεται ότι δεν είχαν προβλεφθεί εναλλακτικά δίκτυα επικοινωνίας για τους πολίτες.

Πάλι καλά που ο σεισμός δεν ξεπέρασε τα 5,1 Ρίχτερ, ενώ προκάλεσε μικρές ζημιές και καθόλου θύματα. Παράπλευρη …απώλεια το κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργήθηκε καθώς όλοι προσπαθούσαν να μετακινηθούν οδικώς προς τα σπίτια τους.

Τα ερτζιανά

Ένα ακόμη θέμα που επισημαίνει το myota.gr και καλό είναι να το λάβουν υπόψη οι αρμόδιοι, είναι το ότι δεν υπάρχει κανένα σύστημα άμεσου περάσματος ραδιοφωνικών μηνυμάτων από την πολιτική προστασία σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι των σταθμών εγκαταλείψουν το κτίριο.

Οι δήμοι

Στο ίδιο… πνεύμα και οι δήμοι, οι οποίοι δεν έχουν κάνει κάποια καμπάνια ενημέρωσης με προωθητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, απλώς ενημερώνουν τους πολίτες κατόπιν εορτής.

Τα επικίνδυνα κτίρια

Σεισμός: Κατάρρευση κτιρίων σε Αθήνα και Πειραιά

Μόλις χθες ο δήμος της Αθήνας εντόπισε και κατέγραψε 75 επικίνδυνα κτίρια στο κέντρο, στα οποία και θα τοποθετηθεί ειδική σήμανση. Το ερώτημα είναι, γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αυτή η σήμανση.

Ο «Ξενοκράτης»

Όσο για το αναλυτικότατο σχέδιο Ξενοκράτης που αφορά τη «διαμόρφωση ενός συστήματος αποτελεσματικής αντιμετώπισης καταστροφικών φαινομένων για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών», καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, παρόλο που ισχύει από το 2003 (αναθεωρήθηκε το 2006), μάλλον δεν είναι γνωστό στους πολίτες. Επομένως, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την υποστήριξη των πολιτών που θα συγκεντρωθούν στις πλατείες και στα γήπεδα, ούτε οδηγίες για το πώς θα συγκεντρωθούν και πώς να συμπεριφερθούν.

Διαφήμιση