Αρχική Περιβάλλον Οι επιστήμονες βρήκαν νέο τρόπο να εξαλείψουν τα κουνούπια

Οι επιστήμονες βρήκαν νέο τρόπο να εξαλείψουν τα κουνούπια

0
Κουνούπι
Διαφήμιση

Τα κουνούπια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ανθρώπους, και όχι μόνο, αφού μεταδίδουν θανατηφόρες ασθένειες και με ένα τσίμπημά τους μπορεί να αποκτήσετε σοβαρά προβλήματα. Στην Ελλάδα μπορεί να είμαστε τυχεροί και να μην έχουμε πολλά προβλήματα από τα κουνούπια, όμως σε αναδυόμενες χώρες άνθρωποι πεθαίνουν από τα τσιμπήματα. Για αυτό τον λόγο οι επιστήμονες προσπαθούν να εξαλείψουν μια και καλή τα κουνούπια από προσώπου γης.

Πριν από λίγο χρόνια, Αμερικάνοι επιστήμονες είχαν καταφέρει να μειώσουν τον πληθυσμό των κουνουπιών σε μια περιοχή της Αμερικής ελευθερώνοντας στο περιβάλλον γεννητικά τροποποιημένα, στείρα αρσενικά κουνούπια που δεν μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναπαραγωγή του είδους τους. Τα καλά νέα είναι ότι η τροφική αλυσίδα δεν θα επηρεαστεί καθόλου αν μια μέρα εξαφανιστούν όλα τα κουνούπια, σύμφωνα με έρευνες και προσομοιώσεις που έχουν τρέξει οι ειδικοί.

Η νέα μέθοδος εξάλειψης κουνουπιών
Κουνούπι τίγρης Aedes Albopictus
Το κουνούπι τίγρης “Aedes Albopictus”

Τώρα, οι Κινέζοι παρουσίασαν μία νέα μέθοδο για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Η συγκεκριμένη μέθοδος στοχεύει τα κουνούπια “Aedes albopictus”, γνωστά και ως ασιατικά κουνούπια τίγρης. Τα κουνούπια τίγρης είναι από τα πιο θανατηφόρα που υπάρχουν, καθώς “μεταφέρουν” θανατηφόρες ασθένειες, όπως Ζίκα και δάγκειο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν δύο μεθόδους για να περιορίσουν τον πληθυσμό των κουνουπιών: η μία περιλαμβάνει τη χρήση ακτινοβολίας που καθιστά τα κουνούπια άγονα, ενώ ή άλλη μέθοδος περιλαμβάνει την κυκλοφορία των βακτηρίων “Wolbachia” που καταστρέφει τα έμβρυα στα αυγά των κουνουπιών.

Οι επιστήμονες έτρεξαν μία διετής δοκιμή στα νησιά της Guangzhou όπου τα κουνούπια τίγρης είναι υπεύθυνα για το υψηλότερο ποσοστό μετάδοσης του δάγγειου πυρετού στην Κίνα. Τα αποτελέσματα ήταν τρομερά: ο αριθμός των εκκολαφθέντων αυγών μειώθηκε κατά 94%, και σε μερικές περιπτώσεις δεν εντοπίστηκε αυγό με ζωντανό έμβρυο για έως 13 εβδομάδες.

Επιπλέον, ο μέσος αριθμός των θηλυκών κουνουπιών (που μεταδίδουν τις ασθένειες όταν τσιμπάνε τους ανθρώπους) τα οποία πιάστηκαν σε παγίδες έπεσε περίπου 83-94%. Σε μερικές περιπτώσεις δεν εντοπίστηκε κανένα κουνούπι για έως έξι εβδομάδες.

Τέλος, τα τσιμπήματα σε ανθρώπους μειώθηκαν σχεδόν κατά 97%.

Τα επόμενα βήματα

Κουνούπι

Ο Zhiyong Xi, ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Michigan State University, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και μίλησε για το μέλλον: η ομάδα του σκοπεύει να αναπτύξει μια “εξαιρετικά αποτελεσματική” στρατηγική για την διάθεση αυτών των μεθόδων στις πόλεις. Ακόμη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για την χρήση των μεθόδων του σε κουνούπια που κουβαλάνε και άλλες ασθένειες, όπως μαλάρια/ελονοσία.


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: medicalxpress.com

Διαφήμιση