Αρχική Ενέργεια Κομισιόν: Ποιος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας;

Κομισιόν: Ποιος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας;

0
εμβολιασμός
Διαφήμιση

Η εκλογή της νέας επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, όπως έχει αναφέρει άλλωστε και το ecozen, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση.

Η πρόεδρος, που αντικαθιστά τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, συγκέντρωσε οριακή πλειοψηφία με 383 ψήφους υπέρ, 327 κατά, 22 αποχές και ένα λευκό. Σημειώνεται ότι για το διορισμό της απαιτούνταν 374 ψήφοι.

Επιφυλάξεις

Πράσινοι

Οι Πράσινοι είχαν εκφράσει από νωρίς τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την τοποθέτηση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι προεκλογικές δηλώσεις της περί Πράσινης Κοινωνικής Συμφωνίας (Green New Deal) δεν φαίνεται να τους έπεισαν. Αντιθέτως μίλησαν για …χαριτωμένες αλλά ασαφείς δεσμεύσεις και φαίνονται έτοιμοι να την πιέσουν όσο περισσότερο μπορούν ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους, ειδικά σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ.

Η ίδια η φον ντερ Λάινεν πάντως φέρεται να έχει υποσχεθεί στην Ομάδα των Πρασίνων 4 σημαντικές θέσεις, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί ακόμη κάτι σχετικό. Ας μην ξεχνάμε ότι ενώ οι Πράσινοι κατά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, αναδείχθηκαν ως η 4η πιο σημαντική πολιτική ομάδα με 75 ευρωβουλευτές, δεν ανέλαβαν κανένα ιδιαίτερα νευραλγικό πόστο σε άλλους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια δύσκολη εξίσωση

Σχοινάς

«Το παζλ για την επιλογή Επιτρόπων στην Κομισιόν δεν είναι εύκολο», σχολιάζει ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος των Πράσινων-Αλληλεγγύη, σε σχετικό κείμενό του, στην ιστοσελίδα της παράταξης. Ο κ. Χρυσόγελος παραθέτει τα ανοιχτά περιβαλλοντικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα πρόεδρος, εκφράζοντας την ανησυχία του για το αν «με αυτές τις συμμαχίες και σύνθεση της Κομισιόν» θα είναι κάτι τέτοιο εφικτό.

Η βασική του αγωνία πηγάζει από το γεγονός ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, στηρίχθηκε από κεντροδεξιούς, ευρωσκεπτικιστές και εθνικιστές, από τους οποίους δέχεται έντονες πιέσεις για να αναλάβουν σημαντικές θέσεις, και μάλιστα χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται με την ενέργεια, κάτι που, όπως κατά τη γνώμη του, θα ήταν καταστροφή για το κλίμα.

Από την άλλη, ο κ. Χρυσόγελος θεωρεί τον Μαργαρίτη Σχοινά που έχει προταθεί για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου, καλύτερη επιλογή από τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είχε ακουστεί ότι πίεζε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας. Εκτιμά μάλιστα ότι ο πρώην επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχει και την υποστήριξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν.

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις της νέας προέδρου της Κομισιόν

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις της νέας προέδρου της Κομισιόν

  • Η αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου.
  • Η νομοθετική ρύθμιση του στόχου για μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ το 2050 και μια οικονομία που θα έχει απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα.
  • Η υιοθέτηση στόχου μείωσης μέχρι το 2030 των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα σε 55% από 40% σήμερα.
  • Η προώθηση ενός σχεδίου για εμπορικές σχέσεις και δασμούς που λαμβάνουν υπόψη τις εκπομπές CO2 στις εισαγωγές προϊόντων (ήδη η Γαλλία υπογράφει εμπορικές συμφωνίες μόνο με χώρες που έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα).
  • Η δίκαιη μετάβαση στην μετά τα ορυκτά καύσιμα εποχή αξιοποιώντας στο μέγιστο και τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και ιδιαίτερα το Ταμείο Συνοχής.
  • Η επέκταση του συστήματος εμπορίας CO2.
  • Η προώθηση ενός πιο φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου για την βιωσιμότητα.
  • Η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας που απειλείται με κατάρρευση.
Διαφήμιση