Αρχική Περιβάλλον Παμβώτιδα: Σφοδρή αντιπαράθεση για το Προεδρικό Διάταγμα

Παμβώτιδα: Σφοδρή αντιπαράθεση για το Προεδρικό Διάταγμα

0
Παμβώτιδα
Διαφήμιση

Περισσότερα από δέκα χρόνια έχουν περάσει από τη σύνταξη του πρώτου Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα δια χειρός Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η πιο πρόσφατη βερσιόν του δόθηκε σε διαβούλευση τα Χριστούγεννα του 2018 και αυτές τις ημέρες κατέφθασε με διαδικασία κατεπείγοντος στα γραφεία των τοπικών φορέων από τους οποίους και ζητήθηκε να στείλουν άμεσα τις παρατηρήσεις τους ώστε το Υπουργείο να το προωθήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σφοδρές αντιδράσεις

Παμβώτιδα

Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, με προεξάρχοντα τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, ενοχλήθηκαν από την κίνηση του ΥΠΕΝ. Ειδικά ο κ. Μπέγκας τη χαρακτήρισε «πολιτικά λάθος» και διευκρίνισε ότι δεν θα καταθέσει γνωμοδότηση στο Υπουργείο για το τελικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται «για ένα τελείως διαφορετικό κείμενο από εκείνο που ήλθε προς διαβούλευση τον περασμένο Δεκέμβριο».

Στο ίδιο πνεύμα ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Μανταλόβας δήλωσε: «Το απόλυτο… τίποτα των πέντε χρόνων διακυβέρνησής του σε σχέση με την προστασία της Παμβώτιδας και την ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, προσπαθεί να καλύψει σε πέντε μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η απάντηση του ΥΠΕΝ

Οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων σχετικά με το ζήτημα, κυκλοφόρησαν στον τοπικό και εθνικό Τύπο με αποτέλεσμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δημοσιεύσει αιχμηρή ανακοίνωση «προκειμένου να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα για το Π.Δ. Παμβώτιδας και τις ενέργειες του ΥΠΕΝ».

Στο μακροσκελές κείμενό του, το ΥΠΕΝ αναφέρεται εκτενώς στην κατάσταση «πλήρους απαξίωσης και αδιαφορίας» που παρέλαβε σε σχέση με το περιβάλλον γενικά και το Π.Δ. Παμβώτιδας ειδικότερα.

Στη Παμβώτιδα, αναφέρει η ανακοίνωση, επικρατούσε πλήθος παραβιάσεων, ενώ δεν τηρούνταν η περιβαλλοντική νομοθεσία, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να αποστείλει «EU Pilot», δηλαδή καταγγελία για την ελλιπή προστασία της περιοχής και την απουσία σχετικού Π.Δ.

Το ΥΠΕΝ βρήκε στα συρτάρια του ένα συνονθύλευμα διαφορετικών εκδοχών σχεδίου Π.Δ. για την Παμβώτιδα, τα οποία ουδέποτε προχώρησαν. Εξού και ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντάξει ένα νέο Π.Δ., «με σεβασμό σε όλες τις διαφοροποιήσεις και τις παρατηρήσεις των πολλαπλών εκδοχών του, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) που είχε εκπονηθεί στην περιοχή και ικανοποιώντας «τα αιτήματα και τις δεσμεύσεις που είχαν διατυπωθεί από όλους τους τοπικούς φορείς κατά τη διάρκεια του 5ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ηπείρου (23 Οκτωβρίου 2017)».

Δημόσια διαβούλευση

Παμβώτιδα

Το νέο Π.Δ. βγήκε σε δημόσια διαβούλευση για έναν μήνα (21/12/2018-21/01/2019). Συμμετείχαν πλήθος πολιτών και φορέων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, στις 21 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, ημερίδα με θέμα «Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για τον χαρακτηρισμό της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), Π.Ε. Ιωαννίνων, ως Περιφερειακού Πάρκου και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης».

«Με δεδομένη την πολιτική βούληση να ενσωματωθεί η πλειονότητα των σχολίων και να επιλυθούν τα σημαντικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν, χρειαζόταν χρόνος» εξηγεί το ΥΠΕΝ.

Τα σχόλια

Συνολικά, από τη δημόσια διαβούλευση συλλέχθηκαν 95 σχόλια. Από αυτά στο σχέδιο Π.Δ. ενσωματώθηκαν σχόλια – παρατηρήσεις των εξής φορέων/οργανώσεων:

  • ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΗΣΩΝ
  • Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  • ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Ένωση Αγροτών»
  • ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • Ακαδημαϊκοί και λοιποί επιστήμονες
  • Πτηνοτροφική Ιωαννίνων
  • Κάτοικοι Μαβίλη-Μάτσικα-Λιμνοπούλας

Στο δρόμο για το ΣτΕ

Παμβώτιδα

Το Π.Δ. είναι πλέον έτοιμο να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η μόνη εκκρεμότητα, σημειώνει το ΥΠΕΝ, είναι η γνωμοδότηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Επιτροπής ΦΥΣΗ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το διαβιβαστικό δεν τίθεται προς γνωμοδότηση, αλλά απλά κοινοποιείται στους υπόλοιπους φορείς. Δεδομένου ότι υπήρξε όλη αυτή η μακρά περίοδος κατάθεσης σχολίων -τόσο μέσω της δημόσιας διαβούλευσης όσο και της ημερίδας- δεν απαιτείται περισσότερος χρόνος για μία καθαρά τυπική διαδικασία.

«Αν κοινός τόπος είναι ότι η προτεραιότητα εδώ και καιρό ήταν η έκδοση του συγκεκριμένου Π.Δ. προκειμένου να προστατευθεί η λίμνη Παμβώτιδα και με δεδομένο ότι ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις, παρατηρήσεις, ενστάσεις των τοπικών φορέων και των πολιτών, προς τι αυτή η εναντίωση στην ολοκλήρωσή του;» διερωτάται το ΥΠΕΝ.

Διαφήμιση