Αρχική Περιβάλλον Κουκούτσια …παντού, η λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Κουκούτσια …παντού, η λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

0
κουκούτσια
Διαφήμιση

Μικρή πίστευα ότι το ψηλόλιγνο δέντρο του κήπου που έφτανε μέχρι το μπαλκόνι του δωματίου μου, το είχα φυτέψει εγώ από ένα κουκούτσι που είχα πετάξει στα κλεφτά. Το γεγονός ότι το δέντρο δεν ήταν βερικοκιά δεν με πτοούσε καθόλου.

Έτσι η πρωτότυπη έκκληση του Παραρτήματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) στη Θράκη, να μην πετάμε τα κουκούτσια των φρούτων στα σκουπίδια, αλλά να τα σκορπίζουμε σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή μου.

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Όταν διάβασα μάλιστα ότι αυτή είναι μια από τις λύσεις που προτείνει το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θυμήθηκα τη μελέτη του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και στο ecozen σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου δάσους έκτασης 9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων το οποίο θα μπορούσε να απορροφήσει τόσο διοξείδιο του άνθρακα ώστε οι εκπομπές ρύπων να μειωθούν κατά 25%.

Οπότε …με τις ευλογίες της επιστήμης, αποφάσισα να το εφαρμόσω, αρχής γενομένης από αυτό το καλοκαίρι. Ευτυχώς, παρόλη την κακοκαιρία, στις προθήκες των σούπερ μάρκετ και των μανάβικων υπάρχει πληθώρα καλοκαιρινών φρούτων, και με πολλά κουκούτσια!

Δεν πετάμε γενετικό υλικό

σπόροι, κουκούτσια

«Τα περισσότερα φρούτα τα καταναλώνουμε τώρα το καλοκαίρι. Μεταξύ αυτών
είναι και τα βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, κορόμηλα,
αχλάδια κλπ.», γράφει η ανακοίνωση-έκκληση του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης.

Όλα τα απομεινάρια τους (κυρίως τα κουκούτσια) τα πετάμε στα σκουπίδια. «Αυτή η πράξη ισοδυναμεί με μια από τις μεγαλύτερες “ανοησίες” της “έξυπνης” εποχής μας» συμπληρώνει και εξηγεί: «Το κουκούτσι είναι ο σπόρος για να μεγαλώσει ένα δένδρο. Είναι γενετικό υλικό που, αν εκτεθεί στα στοιχεία της φύσης, είναι πιθανόν να φυτρώσει, να μεγαλώσει, να καρπίσει και να δώσει όλα τα οφέλη που μπορούμε να πάρουμε από την παρουσία ενός οπωροφόρου δένδρου ή θάμνου. Μπορεί με τα φρούτα του να δώσει τροφή σε ανθρώπους και άγρια ζώα. Μπορεί να δώσει περισσότερο οξυγόνο από ό,τι η ποώδης βλάστηση. Επίσης η παρουσία δένδρων μπορεί να αντιστρέψει την κλιματική αλλαγή που βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας, όπως έχει επισημανθεί από πολλούς επιστήμονες».

Στόχος ζωής

Καρπούζι, Κουκούτσια

Γι’ αυτό λοιπόν στην υπόλοιπη ζωή μας καλό είναι να το βάλουμε ως στόχο, λέει το ΓΕΩΤΕΕ, προτείνοντας, όπως έχουμε βάλει στόχο τον διαχωρισμό των σκουπιδιών σε
ανακυκλώσιμα και μη, να φυλάμε στο εξής σε ένα κουτάκι όλους τους σπόρους (κουκούτσια) των φρούτων που καταναλώνουμε και στη συνέχεια να τους διασκορπίζουμε σε μέρη ακαλλιέργητα. «Για τα υπόλοιπα αφήστε την φύση να φροντίσει. Τα πιο υγιή, δυνατά και ευπροσάρμοστα θα μεγαλώσουν».

Διαφήμιση