Αρχική Περιβάλλον Ένα νέο δάσος 9 εκατ. τετ. χλμ. είναι η απάντηση στην κλιματική...

Ένα νέο δάσος 9 εκατ. τετ. χλμ. είναι η απάντηση στην κλιματική κρίση

0
Δάσος, δάση, φύση
Διαφήμιση

Η παγκόσμια κλιματική κρίση έχει κινητοποιήσει την επιστημονική κοινότητα στην αναζήτηση λύσεων που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα δραστικά και αποτελεσματικά και μάλιστα στο άμεσο μέλλον, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Όμως, πολλές από αυτές τις λύσεις, αν και προφανώς επιστημονικά ορθές, είναι κάπως ακραίες.

Σαν τέτοια φαίνεται η πρόταση μιας ομάδας επιστημόνων από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. Τι προτείνουν; Τη δημιουργία ενός νέου δάσους έκτασης 9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων το οποίο, θεωρητικά, θα μπορούσε να απορροφήσει τόσο διοξείδιο του άνθρακα ώστε τα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα να μειωθούν κατά 25%.

Και για να καταλάβουμε τα μεγέθη: η συνολική έκταση των ΗΠΑ είναι 9.834.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Χέρσα έκταση

δάσος

Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, αναφέρεται σε χέρσα έκταση, που ουδέποτε έχει χρησιμοποιηθεί για γεωργία ή οικιστική ανάπτυξη. Σε αυτήν επίσης, δεν περιλαμβάνονται υγρότοποι και χορτολιβαδικές εκτάσεις, που παίζουν ούτως ή άλλως σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του οικοσυστήματος.

Οι επιστήμονες άφησαν έξω από τους υπολογισμούς τους και τα υφιστάμενα δάση. Για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα 9 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριέλαβαν μόνο εκτάσεις υποβαθμισμένες, κατεστραμμένες, ή απλώς αχρησιμοποίητες.

Μια τεράστια ανάσα

dasi2

Το νέο δάσος που θα προκύψει θα μπορούσε να αποθηκεύσει 205 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα. Δηλαδή, τα 2/3 από τα 300 δισ. τόνους επιπλέον άνθρακα που έχουν εκλυθεί από τους ανθρώπους στην ατμόσφαιρα από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης 200 χρόνια πριν.

«Όλοι γνωρίζαμε ότι η αποκατάσταση των δασών συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όμως δεν ξέραμε ακριβώς πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι η επίδρασή τους. Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι η αποκατάσταση των δασών είναι η καλύτερη διαθέσιμη λύση μέχρι σήμερα», επισήμανε ο Τομ Κράουδερ από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα καθώς «τα νέα δάση χρειάζονται δεκαετίες για να αναπτυχθούν και να φτάσουν σε σημείο ώστε να μπορούν να αποθηκεύουν την αναγκαία ποσότητα άνθρακα. Η αποκατάσταση των δασών πρέπει να γίνει – και μπορεί να γίνει».

Η επιστημονική μέθοδος

dasi5

Η Ελβετική ομάδα δούλεψε πάνω σε στοιχεία από 80.000 δάση και χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά εργαλεία χαρτογράφησης για να προβλέψει την πιθανή δασοκάλυψη κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες.

Άγνωστο παραμένει βέβαια ακόμη, τι θα μπορούσε να προκαλέσει η άνοδος της θερμοκρασίας και η αλλαγή του κλίματος στην ανάπτυξη των νέων δασών. Γιατί αν οι χώρες εξακολουθήσουν να καταναλώνουν ενέργεια και καύσιμα με τους ίδιους ρυθμούς, τότε σε πολλές περιοχές του πλανήτη οι συνθήκες θα επιδεινωθούν και η δασοκάλυψη, ειδικά στους τροπικούς, θα περιοριστεί αισθητά.

Αχαρτογράφητα δάση

Δάσος, δάση, φύση

Οι επιστήμονες εντόπισαν τεράστιες δασικές εκτάσεις οι οποίες δεν έχουν χαρτογραφηθεί ή καταγραφεί. Υπολόγισαν ότι συνολικά αυτές οι εκτάσεις φτάνουν τα 1,8 δισεκατομμύρια εκτάρια. Πρόκειται για περιοχές όπου υπάρχει ελάχιστη παρουσία ανθρώπων και οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να αναδασωθούν, προσθέτοντας 900 εκατ. εκτάρια πράσινου για την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα. Οι μισές βρίσκονται σε έξι μόλις χώρες, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Βραζιλία και την Κίνα.

Διαφήμιση