Αρχική Περιβάλλον Προσοχή! 1400 επικίνδυνα σημεία στην Αθήνα

Προσοχή! 1400 επικίνδυνα σημεία στην Αθήνα

0
Αθήνα
Διαφήμιση

Η κατάρρευση εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην Αθήνα, προσφάτως το ένα στην οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αρτεμισίου στο Γκάζι και το άλλο στην οδό Ιουλίου Σμιθ, στην Πνύκα, μέσα σε διάστημα τριών ημερών έρχεται να αποκαλύψει ένα σοβαρό πρόβλημα: Την ύπαρξη 1400 επικίνδυνων κτιρίων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων πολιτών που διέρχονται δίπλα από αυτά.

Από τα περίπου 1.400 εγκαταλελειμμένα κτήρια τα 200 έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος ως διατηρητέα, ενώ 400 έχουν χαρακτηρίσει το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέα.

Τα υπόλοιπα εκτιμάται πως είναι ακίνητα που είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και φαίνονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη είτε πρόκειται για κατοικίες οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου και τα πολλά συμβόλαια κληρονομιάς εγκαταλείφθηκαν από τους κληρονόμους τους.

Το πρόβλημα παραδέχτηκε πρόσφατα και ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων Γιώργος Αποστολόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις στον Ελεύθερο Τύπο  αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επίσημη καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων, εξηγώντας παράλληλα πως σχετική πρωτοβουλία πάρθηκε πρόσφατα από τον δήμο, βρίσκεται σε εξέλιξη και έτσι δεν μπορεί να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος.

Οι δικαιολογίες του Δήμου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει ότι το πρόβλημα το εντόπισε από το… 2011 και προχώρησε στις εξής κινήσεις:

1) το 2013 φροντίζει να καταγράψει τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και να προτείνει λύσεις διαχείρισης, μέσω του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, που προσυπέγραψαν δεκαεπτά Υπουργεία.

2) Καταθέτει προτεινόμενο σχέδιο που προβλέπει την προσωρινή δέσμευση και αξιοποίηση των κτιρίων μέχρι την απόσβεση του κόστους αποκατάστασης, σύμφωνα με τεχνικοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας που θα εγκρινόταν από τον δήμο Αθηναίων και το Μονομελές Πρωτοδικείο (αν δεν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών).

Το 2014, συστάθηκε ομάδα εργασίας μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και δήμου Αθηναίων. Στα τέλη του 2014 το σχέδιο νόμου ήταν ώριμο να εισαχθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, αφού είχαν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις όλων των συναρμόδιων υπουργείων.

Το 2015, συγκροτήθηκε, εκ νέου, ανεπίσημη ομάδα εργασίας μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δήμου Αθηναίων, με συμμετοχή και άλλων φορέων.

Τον Ιούλιο του 2017 από την κυβέρνηση αποφασίστηκε να εκπονήσει δική της πρόταση και εντάσσει τη διαχείριση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο καθεστώς της νεοσύστατης εταιρίας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», εναντίον της οποίας ο δήμος Αθηναίων έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Βάσει του νόμου επιβάλλεται υποχρέωση των ιδιοκτητών για τη συντήρηση των ακινήτων τους. Υπογραμμίζεται ότι σε σχέση με το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων υπάρχουν δύο κατηγορίες που εμπλέκεται η αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού:

α) Κτίρια που κατόπιν κάποιας καταγγελίας ή αναφοράς, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) «περί επικίνδυνων οικοδομών»  από άποψη στατική, δομική, υγιεινής (Υγειονομικό Περιφέρειας) και κατά του πυρός (αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) ελέγχονται ως επικίνδυνα.

Τα κτίρια χαρακτηρίζονται επικίνδυνα, βάσει αυτοψίας της Υπηρεσίας Δόμησης των δήμων και συγκεκριμένα από το Γραφείο Επικινδύνων του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών. Οι εκθέσεις αυτοψίας κοινοποιούνται στον εισαγγελέα και το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Βάσει των εκθέσεων αυτών, απαιτείται άμεση λήψη προσωρινών μέτρων από τον ιδιοκτήτη και υποχρέωση του για μόνιμη άρση της επικινδυνότητας, εντός 6μηνου.

Βάσει του ΠΔ, αν ο ιδιοκτήτης δεν προβεί εμπροθέσμως στην εφαρμογή των υποδεικνυόμενων μέτρων, η Πολεοδομική Υπηρεσία προβαίνει στην άρση του κινδύνου εφαρμόζοντας τα μέτρα της αναγκαστικής εκκένωσης και της κατεδάφισης των επικίνδυνων μερών της κατασκευής, εφόσον η αχρησία δεν κρίνεται επαρκής για την αποσόβηση του κινδύνου.

β) Κτίρια που, αφού έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα, έχουν κριθεί από την αρμόδια επιτροπή (3μελής με συμμετοχή και του ΤΕΕ) ότι χρήζουν κατεδάφισης, ως ετοιμόρροπα. Συνεργεία του δήμου Αθηναίων, για τις περιπτώσεις αυτές, έχουν ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις ασφάλειας, ενώ προσφάτως κατεδάφισαν δύο τέτοια κτίρια.

Ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι από το 2013 άρχισε η πολιτεία να ασχολείται με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας για να φτάσουμε στο 2019 με τις καταρρεύσεις δυο εγκαταλελειμμένων σπιτιών… τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Διαφήμιση