Αρχική Ευζωία Γιατί τα παπούτσια πρέπει να μένουν έξω από το σπίτι

Γιατί τα παπούτσια πρέπει να μένουν έξω από το σπίτι

0
legs 434918 960 720
Διαφήμιση

Για κάθε άνθρωπο το σπίτι αποτελεί τον δικό του προσωπικό χώρο ηρεμίας και χαλάρωσης. Ωστόσο είναι σημαντικό το κάθε σπίτι να είναι καθαρό και τακτοποιημένο, ώστε να μην αποτελεί πηγή μικροβίων για εμάς και την οικογένεια μας αλλά και να συνιστά ένα περιβάλλον μακριά από το θόρυβο της καθημερινότητας.

Τα παπούτσια αποτελούν ένα κατεξοχήν είδος που χαρακτηρίζει τον τρόπο ζωής μας. Γόβες, άρβυλα, αθλητικά ανάλογα με την καθημερινότητά μας επιλέγουμε και το κατάλληλο τύπο. Κατά την επιστροφή μας όμως στο σπίτι είναι σημαντικό να αφήνουμε πίσω μας τα μικρόβια, την βρωμιά, τον θόρυβο και την ένταση της ρουτίνας. Πέρα όμως από όλα αυτά υπάρχουν και πιο πρακτικοί λόγοι που τα παπούτσια πρέπει να μένουν εκτός σπιτιού.

Χωρίς τον περιορισμό των υποδημάτων, τα πόδια μας μπορούν να αναπνεύσουν και να έχουν ελευθερία κινήσεων”, λέει η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Jenny Nakao Hones, συν-συγγραφέας του Feng Shui: Αλήθειες, Μύθοι και Παρανοήσεις. “Μπορούμε να αισθανθούμε τη γη, και ως εκ τούτου αισθανόμαστε προσγειωμένοι. Χρησιμοποιώντας τα πόδια μας και αισθανόμαστε το πάτωμα κι αυτό μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τη μυϊκή δύναμη και την ευελιξία μας. Ερεθίζονται επίσης σημεία πίεσης στα πέλματα των ποδιών σας. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αυτά τα σημεία πίεσης συνδέονται με τα όργανα μας, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθάμε τα όργανα μας να λειτουργούν”.

brown shoes 1150071 960 720

“Η πράξη της αφαίρεσης υποδημάτων δεν είναι μόνο για υγειονομικούς λόγους, αλλά αποτελεί κι ένα σημάδι σεβασμού” λέει  Hones. “Σεβόμαστε τους οικοδεσπότες, το περιβάλλον ή και το ίδιο το σπίτι αλλά και όλους αυτούς που ζούνε μέσα σε αυτό” προσθέτει. “Η αφαίρεση των υποδημάτων είναι επίσης ένας τρόπος ισορροπίας ανάμεσα στους ανθρώπους, καθώς είμαστε όλοι «ίδιοι» με γυμνά πόδια”. Μολονότι η αφαίρεση των παπουτσιών στην πόρτα είναι μια απλή φυσική πράξη, μας προετοιμάζει διανοητικά για να κάνουμε τη μετάβαση αφήνοντας την εξωτερική ενέργεια στην πόρτα και υπενθυμίζοντάς σας ότι μπαίνουμε σε διαφορετικό χώρο.

Σύμφωνα με μία μελέτη στην περιβαλλοντική επιστήμη και τεχνολογία, τα υπολείμματα τοξικών ουσιών που εντοπίζονται στα παπούτσια μας είναι εύκολο να εγκατασταθούν στις γωνίες και τις πλευρές των χαλιών μας. Πιο ειδικά, το ζιζανιοκτόνο 2,4-D μπορεί να παραμείνει σε ένα σημείο έως και μία εβδομάδα μετά την μεταφορά του εκεί. Είναι λοιπόν σημαντικό να διατηρούμε τις επιφάνειες του σπιτιού μας καθαρές, ιδίως όταν υπάρχουν μικρά παιδιά ή κι αν ακόμα εμείς οι ίδιοι αγαπάμε να ξαπλώνουμε ή να καθόμαστε στο πάτωμα του δωματίου μας.

little boy 1635065 960 720

Επιπλέον σύμφωνα με άλλες έρευνες του Πανεπιστημίου του Χιούστον, το 40% των παπουτσιών μολύνεται από τα βακτήρια που προκαλούν τη διάρροια Clostridium difficile και το 70% των αποστειρωμένων υποδημάτων είναι επιρρεπή στην πρόσληψη της E. coli μετά το περπάτημα στο ύπαιθρο. Φορώντας τα παπούτσια της υπαίθρου στο σπίτι είναι πολύ πιθανό να διαδώσουμε βλαβερά για την υγεία μας βακτήρια. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω από το 90% του χρόνου, τα βακτήρια στα παπούτσια μεταφέρονται στα δάπεδα πλακιδίων ενός σπιτιού, ενώ στα χαλιά η μεταφορά τους είναι ακόμα πιο εύκολη.

Πέρα από τα σωματίδια που είναι αόρατα με γυμνό μάτι όπως τα βακτήρια, δεν πρέπει να ξεχνάμε την λάσπη και τις σκόνες που φέρνουμε με τα παπούτσια απ’ έξω. Για να έχουμε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι, μία καλή ιδέα είναι η επένδυση σε ένα καλό κάθισμα κοντά στην πόρτα, ώστε να βγάζουμε τα παπούτσια εκεί ώστε να μην περιφερόμαστε με τις βρώμικες σόλες εντός του σπιτιού.

sneakers 572601 960 720

Οι λειαντικές σόλες των παπουτσιών μπορούν να προκαλέσουν γδαρσίματα και φθορά στα δάπεδα. Με τον περιορισμό της χρήσης υποδημάτων μέσα στο σπίτι, αυτό περιορίζεται και η συχνότερη ανάγκη των δαπέδων μας για καθημερινό καθάρισμα. “Είναι ευκολότερο με αυτό τον τρόπο να διατηρήσουμε τα πατώματά σας σε καλή κατάσταση και καθαρότερα” λέει ο Hones.

steps 388914 960 720

Ο θόρυβος είναι σίγουρα ένα γνωστό θέμα για όσους ζουν σε διαμέρισμα με αλλά διαμερίσματα τριγύρω. Το βάδισμα μέσα στο σπίτι με κάλτσες και παντόφλες είναι σαφώς πιο ήσυχο και χαλαρωτικό σε αντίθεση με την τραχιά, σκληρά σόλα των παπουτσιών, τόσο για εσάς όσο και για τους γείτονές σας.

 

Πηγή: Reader’s Digest

Διαφήμιση