Αρχική Διάστημα Ανακαλύφθηκε αστέρας εκλάμψεων 10δις φορές ισχυρότερος από τις ηλιακές

Ανακαλύφθηκε αστέρας εκλάμψεων 10δις φορές ισχυρότερος από τις ηλιακές

0
James Clerk Maxwell Telescope
Διαφήμιση

Το James Clerk Maxwell Telescope (JCMT), που βρίσκεται στη Χαβάη, ανακάλυψε έναν αστέρα εκλάμψεων* 10 δις φορές ισχυρότερο από τις ηλιακές εκλάμψεις**.

Πρόκειται για μια ιστορική ανακάλυψη που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει παλαιές ερωτήσεις δεκαετιών, σχετικά με την προέλευση του δικού μας Ήλιου και των πλανητών, δίνοντας μια εικόνα για το πώς γεννήθηκαν αυτά τα ουράνια σώματα.

«Μια ανακάλυψη αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να συμβεί μόνο στη Χαβάη», δήλωσε ο Δρ Steve Mairs, αστρονόμος και επικεφαλής ερευνητής της ομάδας που ανακάλυψε τον αστέρα. «Χρησιμοποιώντας το JCMT, μελετάμε τη γέννηση των κοντινών αστεριών ως μέσο κατανόησης της ιστορίας του ίδιου του ηλιακού μας συστήματος. Παρατηρώντας τους αστέρες εκλάμψεων, (stellar flare), γύρω από τα νεώτερα αστέρια είναι μια νέα περιοχή και μας δίνει βασικές γνώσεις για τις φυσικές συνθήκες αυτών των συστημάτων. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους εργαζόμαστε για να απαντήσουμε στις διαρκείς ερωτήσεις του κόσμου για το διάστημα, το χρόνο και το σύμπαν που μας περιβάλλει».

Η ομάδα JCMT Transient Survey κατέγραψε τον αστέρα εκλάμψεων 1.500 ετών χρησιμοποιώντας την ραδιοφωνική τεχνολογία υψηλών συχνοτήτων και τις εξελιγμένες τεχνικές ανάλυσης εικόνας. Αναγνωρίστηκε από τον αστρονόμο Δρ. Steve Mairs, και τα αρχικά δεδομένα ελήφθησαν χρησιμοποιώντας την υπερψυγμένη κάμερα JCMT γνωστή ως SCUBA-2, η οποία διατηρείται κατεψυγμένη στους -459,5 βαθμούς Φαρενάιτ.

Οι αστέρες εκλάμψεων θεωρείται ότι προκαλούνται από ένα συνοδό αστέρα σε ένα δυαδικό σύστημα τις οποίες προκαλεί το μαγνητικό πεδίο όταν περιπλέκεται. Το γεγονός συνέβη σε μια από τις πλησιέστερες περιοχές σχηματισμού άστρων στη Γη, το Νεφέλωμα του Ωρίωνα και διήρκεσε μόνο λίγες ώρες.

Το JCMT, βρίσκεται κοντά στη κορυφή του Maunakea, και είναι το μεγαλύτερο και μοναδικό τηλεσκόπιο στο βόρειο ημισφαίριο ικανό να κάνει αυτού του είδους ανακάλυψη. Η παρατήρηση του αστέρα εκλάμψεων έγινε ως μέρος ενός μηνιαίου προγράμματος παρακολούθησης από ερευνητές από όλο τον κόσμο που χρησιμοποίησαν το JCMT για να παρατηρήσουν σχεδόν 1.000 κοντινά αστέρια στα πρώτα στάδια του σχηματισμού τους.

αστέρας εκλάμψεων (flare star) είναι ένας μεταβλητός αστέρας που μπορεί να εμφανίσει απρόβλεπτη και υψηλή αύξηση στη φωτεινότητά του για λίγα λεπτά. Πιστεύεται ότι οι εκλάμψεις ενός αστέρα εκλάμψεων είναι ανάλογες με τις ηλιακές εκλάμψεις, σε αυτές οφείλεται η μαγνητική ενέργεια που αποθηκεύεται στην ατμόσφαιρα του αστεριού. Η φωτεινότητα αυξάνει σε όλο το φάσμα, από τις ακτίνες Χ έως τα ραδιοκύματα.

**Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά του πεδία και προκαλεί ξαφνικές εκρήξεις με έκλυση τεράστιας ενέργειας που συνοδεύεται μια με λάμψη.

Πηγές: James Clerk Maxwell Telescope, Astrophysical Journal, en.wikipedia

Διαφήμιση