Αρχική Περιβάλλον Η μετανάστευση της γαλάζιας φάλαινας

Η μετανάστευση της γαλάζιας φάλαινας

0
sea 2052650 960 720
Διαφήμιση

Μία νέα έρευνα που θα δημοσιευτούν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών έρχεται να μελετήσει της μεταναστευτικές κινήσεις των μπλε φαλαινών καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους, βασιζόμενες κατά κύριο λόγο στην μνήμη τους.

Οι ερευνητές που εξετάζουν τα στοιχεία τόσο για τη μετανάστευση φαλαινών όσο και για τις ωκεάνιες συνθήκες στο σημερινό οικοσύστημα της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι οι γαλάζιες φάλαινες ταιριάζουν σχεδόν τέλεια με τη χρονική στιγμή της μετανάστευσής τους στο ιστορικό μέσο χρονικό διάστημα της παραγωγής κριλ, αντί να ταιριάζουν με τα κύματα της διαθεσιμότητας κριλ σε ένα δεδομένο έτος.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γαλάζιες φάλαινες εντοπίζουν το θήραμα στηριζόμενα στη μνήμη για να επιστρέψουν σε σταθερές, υψηλής ποιότητας περιοχές αναζήτησης τροφής, οι οποίες ιστορικά τους έχουν εξυπηρετήσει καλά, αλλά θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την προσαρμογή των φαλαινών αν προκύψουν νέες αλλαγές του οικοσυστήματος ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής .

Η έννοια της παρακολούθησης της χρονικής στιγμής της διαθεσιμότητας τροφίμων κατά μήκος των οδών μετανάστευσης δεν είναι ασυνήθιστη για τα χερσαία ζώα , αλλά ήταν πιο δύσκολο να εντοπιστεί σε θαλάσσια πλάσματα , σύμφωνα με τον Briana Abrahms, ερευνητή οικολογίας στο NOAA Southwest Fisheries Science Center στο Monterey  και επικεφαλής συγγραφέας στη μελέτη..

Οι μπλε φάλαινες φαίνεται να ακολουθούν την μνήμη τους σχετικά με τις τοποθεσίες που επιλέγουν ανά εποχή και κυρίως βασίζονται στα μέρη όπου παλιότερα έβρισκαν τροφή. “Αυτά τα μακρόβια, εξαιρετικά ευφυή ζώα παίρνουν αποφάσεις κίνησης με βάση τις προσδοκίες τους για το πού και πότε θα διατίθενται τρόφιμα κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων τους”.
Η μελέτη εγείρει επίσης το ερώτημα για το τι θα συμβεί στον πληθυσμό εάν μεταβληθούν οι κλιματικές συνθήκες, ώστε η διαθεσιμότητα τροφίμων να αποκλίνει έντονα από τις προσδοκίες των φαλαινών.

Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε 10 χρόνια δεδομένων από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Θηλαστικών στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον για να προσδιορίσει τις καθημερινές μετακινήσεις φαλαινών 60 ατομικών φαλαινών στο σημερινό οικοσύστημα της Καλιφόρνιας και στη συνέχεια να τις συγκρίνει με δορυφορικές μετρήσεις της παραγωγικότητας των ωκεανών.

“Πιστεύουμε ότι οι μπλε φάλαινες εξελίχθηκαν για να χρησιμοποιήσουν ιστορικές μεταναστευτικές οδούς και χρονοδιαγράμματα που τους οδηγούν στις πιο προβλέψιμες περιοχές παραγωγής ζωοτροφών και στη συνέχεια πραγματοποιούν μικρές προσαρμογές με βάση τις τοπικές συνθήκες“, δήλωσε ο Ντάνιελ Παλλάσιος, κύριος ερευνητής με το Marine State του Όρεγκον Mammal Institute και συν-συγγραφέας της μελέτης.

“Υπάρχουν διάφορα χρονικά περιθώρια γεγονότων που θα μπορούσαν να αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα της καλλιέργειας φυτοπλαγκτόν – και επομένως η διαθεσιμότητα της προτιμώμενης θήρας των φαλαινών, krill”.

Οι μπλε φάλαινες μπορούν να φτάσουν στο μήκος ενός γηπέδου μπάσκετ, ζυγίζουν μέχρι και 25 μεγάλους ελέφαντες και το στόμα τους μπορεί να κρατήσει 100 άτομα, αν και η διατροφή τους είναι κυρίως κριλ-μικροσκοπικά πλάσματα που μοιάζουν με γαρίδες λιγότερο από δύο ίντσες. Η μπλε φάλαινα πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο πλάσμα που κατοικούσε ποτέ στη Γη, αλλά η επιστημονική κοινότητα γνώριζε λίγα για τις μετακινήσεις  τους ή που πήγαιναν για να αναπαραχθούν μέχρι ο Bruce Mate του Όρεγκον να πραγματοποιήσει μια σειρά από μελέτες παρακολούθησης που παρουσιάστηκαν στο δημοφιλές ντοκιμαντέρ National Geographic του 2009, Βασίλειο της γαλάζιας φάλαινας. ”

“Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τις γαλάζιες φάλαινες, αλλά είναι φανερό ότι έχουν ισχυρή πιστότητα σε ορισμένες τοποθεσίες κατά μήκος της Δυτικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες χρησιμοποιούν κάθε χρόνο”, δήλωσε ο Mate, ο οποίος διευθύνει την OSU Ινστιτούτο θαλάσσιων θηλαστικών.

Υπολογίζεται ότι 2.500 από τις 10.000 μπλε φάλαινες στον κόσμο ξοδεύουν χρόνο στα νερά των δυτικών ακτών της Αμερικής και είναι γνωστοί ως πληθυσμός του ανατολικού Βόρειου Ειρηνικού. Οι τεράστιες φάλαινες μπορούν να ταξιδέψουν από τον κόλπο της Αλάσκας μέχρι την περιοχή κοντά στον ισημερινό γνωστό ως Κόστα Ρίκα. Η πλειοψηφία του πληθυσμού ξοδεύει το καλοκαίρι και πέφτει στα ύδατα της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, με τις φάλαινες να κινούνται στις περιοχές Santa Barbara και San Francisco της Καλιφόρνιας, οι οποίες τους θέτουν σε κίνδυνο λόγω των μεγάλων λιμανιών της περιοχής.

“Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τον τρόπο που τα μεγάλα ζώα περιηγούνται στον ωκεανό, πώς βρίσκουν καλό βιότοπο και πώς επηρεάζονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις περιβαλλοντικές αλλαγές“, δήλωσε ο Abrahms της NOAA.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μπλε φάλαινες λαμβάνουν αποφάσεις για τη μετακίνηση δίνουν στους επιστήμονες την ευκαιρία να δουν πώς μπορούν ή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του ωκεανού στο μέλλον, πρόσθεσε.

Πηγή: phys.org

Σχετικά άρθρα:

Διαφήμιση