Αρχική Ενέργεια Η Πολωνία επιδιώκει την απεξάρτησή της από τον άνθρακα και τη Ρωσία

Η Πολωνία επιδιώκει την απεξάρτησή της από τον άνθρακα και τη Ρωσία

0
LNG
Διαφήμιση

Η Πολωνία επιδιώκει την σταδιακή απεξάρτησή της από στον άνθρακα, αλλά και τη Ρωσία, αυξάνοντας τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, η Πολωνία είναι αποφασισμένη να μη στηρίζεται στη ρωσική Gazprom σε λίγα χρόνια. Ο στόχος αυτός αντανακλά μια γενικότερη αλλαγή στη γεωπολιτική στρατηγική της. Οι σχέσεις της χώρας με τη Μόσχα έχουν ψυχρανθεί κυρίως λόγω του ρόλου που έχει αναλάβει η Βαρσοβία στο ΝΑΤΟ, σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές στους New York Times.

Αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις για να προμηθεύουν την Πολωνία με υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Σε βάθος χρόνου, οι συμβάσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν έως και το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών της χώρας σε LNG.

«Δεδομένου του εύρους επιλογών και των όρων που προσφέρονταν στις συμβάσεις με αμερικανικές εταιρείες, η Πολωνία δεν δίστασε να αλλάξει προμηθευτές για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της», σχολίασε ο Ντέιβιντ Γκόλντγουιν, ο εκπρόσωπος ενέργειας επί κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα και νυν επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Goldwyn Global Strategies.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από το Κατάρ ξεκίνησαν το 2015. Έκτοτε, αναπληρώνονται από έκτακτες παραγγελίες από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ.

Προ δεκαετίας, η σύγκρουση ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο οδήγησε στη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν η Πολωνία και οι γειτονικές χώρες να προμηθευτούν καύσιμα θέρμανσης από πουθενά αλλού επί τρεις εβδομάδες. «Η στρατηγική τής εταιρείας είναι να ξεχάσουμε απλά την όποια προμήθεια ενέργειας από την Ανατολική Ευρώπη και ειδικά την Gazprom», δηλώνει στους New York Times ο Πιοτρ Βόζνιακ, πρόεδρος της PGNiG, της εισηγμένης εταιρείας που κυριαρχεί στην αγορά φυσικού αερίου της Πολωνίας.

Σύμφωνα με την PGNiG, οι εισαγωγές LNG αυξήθηκαν πέρυσι σχεδόν κατά 60% σε σχέση με το 2017, μειώνοντας τις προμήθειες από τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη κατά 6%.

 

Πηγή: Καθημερινή

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here