Αρχική Διάστημα Δημιουργία Παγκόσμιας Διαδικτυακής κάλυψης μέσω δορυφόρων

Δημιουργία Παγκόσμιας Διαδικτυακής κάλυψης μέσω δορυφόρων

0
satellite 1030782 960 720
Διαφήμιση

Έξι δορυφόροι σε μεγέθους ψυγείου εκτοξεύθηκαν στο διάστημα από την Νότια Αμερική. Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί την έναρξη της δημιουργίας ενός «μέγα-αστερισμού» που θα έχει συνολικά 650 δορυφόρους με στόχο την δημιουργία παγκόσμιας διαδικτυακής κάλυψης από το διάστημα.

Οι δορυφόροι ανήκουν στην εταιρεία OneWeb με έδρα τη Βιρτζίνια, η οποία έχει αναπτύξει αυτόν τον μέγα αστερισμό για τα τελευταία πέντε χρόνια. Το όραμα της εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει αυτούς τους δορυφόρους για την παροχή σύνδεσης στο Διαδίκτυο σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, με ελάχιστη καθυστέρηση στο σήμα.  Οι τρέχοντες δορυφόροι που παρέχουν διαδικτύου από το διάστημα βρίσκονται πάνω από τον Ισημερινό, ύψους 22.000 μιλίων, απόσταση αρκετά μεγάλη που καθιστά τη μετάδοση και τη συνδεσιμότητα αργή.

Αλλά από ένα πλεονέκτημα περίπου 750 μίλια πάνω, οι προγραμματισμένοι δορυφόροι OneWeb θα κινούνται από τον πόλο στον πόλο σε συγχρονισμένο χορό πάνω από τη Γη, μεταδίδοντας σήματα σε τερματικά εδάφους. Θεωρητικά, τουλάχιστον ένας δορυφόρος θα βλέπει ένα τερματικό ανά πάσα στιγμή, παρέχοντας απρόσκοπτη κάλυψη στις περισσότερες θέσεις του πλανήτη. Οι τερματικοί σταθμοί, με τη σειρά τους, θα μεταδίδουν σήματα WiFi, LTE και 3G σε συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, ακόμη και εν κινήσει.

Δεν έχει σημασία αν βρίσκεστε σε ένα αυτοκίνητο ή περπατάτε ή είστε σε ένα αεροπλάνο, από την άποψη των δορυφόρων μας, είστε ουσιαστικά ακίνητοι“, λέει ο The Adams Steckel, Διευθύνων Σύμβουλος της OneWeb . “Και στέλνει το σήμα σας από το ένα δορυφόρο στο άλλο”. Ο Steckel προβλέπει επίσης την κάλυψη σε σχολεία και τοπικές κυβερνήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι ίνες είναι πολύ ακριβές ή απλώς βιώσιμες.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτό του διαστημικού ανταγωνισμού SpaceX, το οποίο σχεδιάζει επίσης να παρέχει παγκόσμια κάλυψη μέσω διαδικτύου μέσω ενός γιγαντιαίου δορυφορικού αστερισμού. Το έργο του SpaceX, γνωστό ως Starlink, είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η εταιρεία θέλει να παρουσιάσει δύο αστερισμούς, που ισοδυναμούν συνολικά με 12.000 δορυφόρους. Τον Φεβρουάριο του 2018, ο SpaceX ξεκίνησε τους πρώτους δύο δοκιμαστικούς δορυφόρους για το Starlink προκειμένου να διεκδικήσει μέρος του φάσματος ραδιοκυμάτων – το εύρος συχνοτήτων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο SpaceX για να επικοινωνήσει με τους δορυφόρους του. Με τη σημερινή κυκλοφορία, το OneWeb θα κάνει το ίδιο.

Το 2017, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών ενέκρινε τα σχέδια της εταιρείας για την έναρξη αυτού του πρώτου μεγα-αστερισμού , αλλά η καθιέρωση των πρώτων δοκιμαστικών δορυφόρων περιορίστηκε περιοδικά. Με την έναρξη των αρχικών έξι δορυφόρών, η OneWeb ελπίζει να αρχίσει να εκτοξεύει το μεγαλύτερο μέρος του αστερισμού αυτό το φθινόπωρο. Το σχέδιο είναι να στείλουμε τους δορυφόρους σε παρτίδες 36 πάνω από τους πυραύλους Soyuz που λειτουργούν από την Arianespace, τον ίδιο πυραύλο που πετάει σήμερα στους δορυφόρους. Για την ολοκλήρωση του πρώτου αστερισμού θα χρειαστούν συνολικά 21 εκτοξεύσεις του Soyuz.

Οι αρχικοί 650 δορυφόροι θα είναι περισσότερο από αρκετοί για παγκόσμια κάλυψη, αλλά η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει ακόμα περισσότερα διαστημικά σκάφη στο μέλλον. Η χωρητικότητα του αρχικού αστερισμού θα εξαντληθεί γρήγορα από τους υπογεγραμμένους πελάτες της OneWeb, λέει ο Steckel, και θα χρειαστούν ακόμη περισσότερους δορυφόρους για να προσεγγίσουν περισσότερους ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1.800 επιχειρησιακοί δορυφόροι σε τροχιά. Αυτές οι νέες προσπάθειες θα μπορούσαν να τετραπλασιάσουν αυτόν τον αριθμό, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο διαστημικών σκαφών να κινούνται μεταξύ τους σε τροχιά. Και μια πρόσφατη μελέτη η NASA υποστήριξε ότι το 99 τοις εκατό αυτών των δορυφόρων θα πρέπει να αφαιρεθεί από την τροχιά μόλις ολοκληρώσουν τις αποστολές τους – μια ζωή περίπου πέντε ετών – ο κίνδυνος συγκρούσεων στο διάστημα θα αυξηθεί δραστικά.

Προς το παρόν, το OneWeb θα έχει μόλις έξι δορυφόρους σε τροχιά αν εκτόξευση πάει καλά. Οι έξι δορυφόροι εκτοξεύθηκαν το απόγευμα της 27ης Φεβρουαρίου στον πυραύλο Soyuz της Arianespace από τη Γαλλική Γουιάνα στις 4:37 μ.μ. ET . Μόλις οι ανιχνευτές φτάσουν σε τροχιά, το OneWeb θα τις ελέγξει για να δούμε πώς θα φτάσουν στο διάστημα. Η εταιρεία διαθέτει σταθμούς εδάφους στη Νορβηγία, τον Καναδά και την Ιταλία, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την επικοινωνία με τους δορυφόρους. Τα δεδομένα που συλλέγονται από τις δοκιμές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του επόμενου γύρου δορυφόρων που θα ξεκινήσει αργότερα αυτό το έτος.

Φυσικά, όλα εξαρτώνται από την πρώτη αυτή εκτόξευση, και ο Steckel λέει ότι η εταιρεία είναι πρόθυμη να δει τους δορυφόρους να πετούν. “Θα νιώσουμε πολύ καλύτερα την Πέμπτη το πρωί”, λέει.

Πηγή: theverge.com

 

Διαφήμιση