Αρχική Περιβάλλον Πως δημιουργήθηκε το φαινόμενο της πολικής δίνης

Πως δημιουργήθηκε το φαινόμενο της πολικής δίνης

0
πολικής δίνης
Διαφήμιση

Ακραίες θερμοκρασίες θα δοκιμάσουν μεγάλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών από το πρωτόγνωρο κύμα ψύχους που μεταφέρει η πολική δίνη. Η σπανιότητα και η δριμύτητα του κύματος ψύχους είναι τέτοια που οι μετεωρολόγοι την περιγράφουν λέγοντας ότι «συμβαίνει μία φορά σε κάθε γενιά».

Η πολική δίνη περιστρέφεται κάθε χρόνο σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από το έδαφος.

Η πολική δίνη, όπως ακούγεται, είναι η κυκλοφορία των ισχυρών, σε ανώτερο επίπεδο ανέμων που συνήθως περιβάλλουν το βόρειο πόλο σε μια αριστερόστροφη κατεύθυνση – ένα πολικό σύστημα χαμηλής πίεσης. Αυτοί οι άνεμοι τείνουν να κρατούν τον τσουχτερό κρύο αέρα κλειδωμένο στις αρκτικές περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου. Δεν είναι μια μόνο θύελλα. Ανάλογα με την περίπτωση, αυτή η δίνη μπορεί να παραμορφωθεί και να βουτήξει πολύ νοτιότερα από ό,τι συνήθως, επιτρέποντας στον κρύο αέρα να πάει νότια.

Στη φωτογραφία όπως ήταν στις 22 Δεκεμβρίου.  Κανονικά έχει ένα επίκεντρο το οποίο περιβάλλεται από ισχυρούς ανέμους. Αλλά ορισμένες φορές εξασθενεί ή ακόμη και σπάει σε μικρότερα τμήματα.

Στην αναπαράσταση, η πολική δίνη στη μοργή που είχε στις 22 Δεκεμβρίου/ΝΥΤ

Στις 3 Ιανουαρίου η πολική δίνη έσπασε σε τρία κομμάτια, σε μία εξέλιξη που συμβαίνει όλο και πιο συχνά και συνήθως ακολουθείται από ισχυρό ψύχος και καταιγίδες.

capture2
H πολική δίνη έσπασε τρία κομμάτια /ΝΥΤ

Ο διαχωρισμός της δίνης χρειάζεται δύο εβδομάδες να επηρεάσει το κλίμα. Στροβιλίζει το πολικό ρεύμα φέρνοντας  παγωμένο αέρα από την Αρκτική προς τα νότια και, αντιστρόφως, θερμά αέρια από τις νοτιότερες περιοχές προς βορρά. 

Πηγή: ΝΥΤ

Όσον αφορά το τι προκάλεσε το σπάσιμο της δίνης, οι μετεωρολόγοι το αποδίδουν σε μία ξαφνική εισβολή θερμού κύματος πάνω από το Βόρειο Πόλο , η οποία προκλήθηκε από μια βίαιη μεταφορά μίας θερμής αέριας μάζας από το Μαρόκο, τον περασμένο μήνα.

Πηγή: Καθημερινή, wikipedia

Διαβάστε ακόμη:;

Πρωτοφανές! Πολικό κρύο έως και -52 βαθμούς

Διαφήμιση