Αρχική Περιβάλλον Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου

0
Υγροτόπων
Διαφήμιση

Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου του 1971 υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ η Σύμβαση για τους Υγροτόπους, με στόχο να προωθήσει την προστασία των πολύτιμων αυτών οικοσυστημάτων.

Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες.

Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.

Στη χώρα μας, βάσει της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία – Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.

Όπως τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Εκδήλωση για τον Θερμαϊκό Κόλπο

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου θα γιορτάσει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με παρουσίαση του βιβλίου “Θεσσαλονίκη των νερών”, των Γιώργος Μπλιώνης και Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Στην παρουσίαση, ο συγγραφέας Γιώργος Μπλιώνης θα μιλήσει με επίκεντρο την διαχρονική σχέση των εκβολών των ποταμών Αξιός και Γαλλικός με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλάστρας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο συγγραφέας, Διδάκτωρ Βιολογίας/Οικολογίας, Γιώργος Μπλιώνης θα εξιστορήσει στους συμμετέχοντες την ιστορία του Θερμαϊκού από τότε που οι ακτές του έφταναν μέχρι την Πέλλα έως και σήμερα.

Μεταξύ των άλλων θα εξηγήσει πως αποφάσισε το Κάσσανδρος να χωροθετήσει το νέο λιμάνι του Θερμαϊκού και θα μιλήσει για τα «μυστικά του Βάλτου», για τη «Μπάρα», την ελονοσία και τα έργα εκτροπής χειμάρρων των Ανατολικών Σιδηροδρόμων, τα έργα της αμερικανικής Foundation Company στον κάμπο της Θεσσαλονίκης κατά τη δεκαετία του 1920, καθώς και για την ισοπέδωση όλων των χειμάρρων που έγινε μεταπολεμικά.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση από το Φ.Δ.Π.Π. Θερμαϊκού Κόλπου με τίτλο «Υγρότοποι και Κλιματική Αλλαγή», όπως είναι φέτος το θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων. Με σύνθημα “Δεν είμαστε ανίσχυροι στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής” η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ μας θυμίζει πόσο σημαντικοί είναι οι υγρότοποι για την προστασία μας από τις συνέπειες των αλλαγών στο κλίμα, στις καταστροφές από τσουνάμι, στα προβλήματα που προκύπτουν από την άνοδο της θερμοκρασίας και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο ρεκόρ για ελληνικό υγροβιότοπο

 

Διαφήμιση