Αρχική Καταστροφές Τα δύο τρίτα του ύψους του έχασε το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα

Τα δύο τρίτα του ύψους του έχασε το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα

0
Anak Krakatau
Διαφήμιση

Περίπου τα δύο τρίτα του ύψους του έχασε το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα, μετά από την έκρηξη, η οποία προκάλεσε το θανατηφόρο τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία.

krakatosa 1

Το ηφαίστειο, έχει χάσει πάνω από τα δύο τρίτα του ύψους του μετά την έκρηξη που προκάλεσε, όπως ανέφεραν επιστήμονες που μελετούν τη δραστηριότητά του.

Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από την ινδονησιακή Υπηρεσία Ηφαιστειολογίας, κατέληξε σ’ αυτό το συμπέρασμα, καθώς το Ανάκ Κρακατόα, που είχε ύψος 338 μέτρα, έχει σήμερα ύψος μόλις 110 μέτρα.

«Το Ανάκ Κρακατόα είναι τώρα πολύ μικρότερο. Μπορούσε κανείς να παρατηρήσει την κορυφή του από ένα παρατηρητήριο. Τώρα είναι αδύνατον», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Οι ειδικοί βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε δορυφορικές εικόνες ραντάρ για να δουν τι συνέβη με το ηφαίστειο καθώς ήταν αδύνατη η παρακολούθηση με άλλα μέσα εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, των συνεχιζόμενων εκρήξεων και της ανοικτής θάλασσας που παρεμπόδιζαν τις επιθεωρήσεις. Ακριβή αποτελέσματα αναμένονται από τις οπτικές επιθεωρήσεις.

krakatosa 2

Στο μεταξύ, οι αρχές έχουν προειδοποίησαν τους κατοίκους να παραμείνουν ένα χιλιόμετρο μακριά από το στενό Σούντα, ανάμεσα στα νησιά της Ιάβας και της Σουμάτρας.

Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα

Το Ανάκ Κρακατόα «γεννήθηκε» μέσα από τη θάλασσα πριν από 90 χρόνια σε μια περιοχή γύρω από το θρυλικό ηφαίστειο Κρακατόα.

Η γέννηση του Ανάκ Κρακατόα τοποθετείται στο 1928 στην καλντέρα του Κρακατόα, του ηφαιστείου που έχει μείνει στην ιστορία για τη βίαιη ενεργοποίησή του το 1883.

Με τη βοήθεια της λάβας από το ηφαίστειο-«πατέρας» δημιουργήθηκε ένα μικρό ηφαιστειακό νησί με τον κώνο του να βρίσκεται τώρα σε υψόμετρο 300 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Από τη στιγμή της δημιουργία τους το Ανάκ Κρακατόα ήταν σε μια κατάσταση ημι-συνεχούς εκρηκτικής δραστηριότητας με τον Αυστραλό καθηγητή Ρέι Κας να σημειώνει ότι το μέγεθός του μεγάλωνε συνεχώς με εκρήξεις που σημειώνονταν κάθε 2-3 χρόνια.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η τελευταία ενεργοποίησή του μπορεί να συνέπεσε ή να πυροδότησε κάποιο υπόγειο γεγονός όπως μια κατολίσθηση ή έναν σεισμό που στη συνέχεια προκάλεσε το φονικό τσουνάμι.

Όταν το μεγάλο Κρακατόα εξερράγη στις 27 Αυγούστου 1883 η στάχτη του έφτασε σε υψόμετρο 20χλμ., με τις εκρήξεις του να ακούγονται μέχρι την Αυστραλία και το Μαυρίκο σε απόσταση, δηλαδή, 4.500χλμ.

Η στάχτη ήταν τόσο πολλή που η περιοχή γύρω από το Κρακατόα έμεινε στο σκοτάδι για δύο ημέρες.

Το τσουνάμι που ακολούθησε, δε, προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία.

 

Σχετικά Άρθρα:

 

Πηγές: The Guadrian, Reuters, AFP, TIME, 

Διαφήμιση