Αρχική Καταστροφές Οι πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας και του πλανήτη σε έναν Online...

Οι πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας και του πλανήτη σε έναν Online χάρτη

0
xartissss thumb large
Διαφήμιση

Τους πρώτους διαδικτυακούς χάρτες που δείχνουν τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου παρουσίασε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στην Ιταλία GEM (Global Earthquake Model)με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί ανάμεσα στις πιο σεισμόπληκτες χώρες ανά τον κόσμο.

Η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να λείπει από έναν τέτοιο χάρτη, με την Αττική να αποτελεί με διαφορά την περιοχή με το υψηλότερο κίνδυνο σεισμού, ως αποτέλεσμα των ενδεχόμενων υλικών ζημιών που θα υποστεί σε περίπτωση σεισμού. Επιπλέον, οι σεισμογενείς περιοχές φαίνεται να απλώνονται σε όλο το μήκος της χώρας με περιοχές της Πελοποννήσου και του Ιονίου, της Μακεδονίας και της Θράκης , της Θεσσαλίας και του Αιγαίου.

Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα έχει συνολικά 3,33 εκατομμύρια κτίρια ευάλωτα σε σεισμικές καταστροφές, ενώ το συνολικό κόστος αντικατάστασης των υποδομών  ανέρχεται στα 571, 1 δις δολάρια για τις κατοικίες, 123,2 δις δολάρια για εμπορικά κτίρια και 100,1 δις για τις βιομηχανικές δομές . Συνολικά το κόστος της αναβάθμισης των κτιρίων υπολογίζεται στα 793,3 δις δολάρια.

Οι τρεις χάρτες, που συνιστούν αποτέλεσμα διεθνούς προσπάθειας ετών και αναμένεται να αναβαθμίζονται κάθε χρόνο, αναδεικνύουν τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από σεισμούς. Παράλληλα, παρουσιάζουν τις χώρες που παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά κινδύνου να υποστούν σοβαρές ζημίες στις υποδομές τους λόγω κτιρίων που είναι επιρρεπή σε ισχυρές σεισμικές δονήσεις .

Λαμβάνοντας υπόψη τα υλικά κατασκευής των κτιρίων, τους ορόφους, τις αντισεισμικές προϋποθέσεις και πλήθος άλλων παραγόντων, το GEM επιδιώκει την ανάπτυξη μοντέλων αναπαράστασης των πραγματικών σεισμικών κινδύνων με σκοπό την ανάδειξη των πιθανών μελλοντικών σεισμικών καταστροφών κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες κατέχουν το 92% του συνόλου των θυμάτων από σεισμούς που συνέβησαν τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ  ένας στους δέκα σεισμούς ετησίως πλήττει τις συγκεκριμένες χώρες. Απεναντίας, οι ανεπτυγμένες χώρες κατέχουν πάνω από το 60% των υλικών καταστροφών που καταγράφονται από σεισμούς παγκοσμίως, ποσοστό που δικαιολογείται καθώς τα δύο τρίτα των κτιρίων του πλανήτη βρίσκονται σε 15 χώρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση