Αρχική Ενέργεια EastMed: Αυτή είναι η επόμενη κίνηση της Τουρκίας

EastMed: Αυτή είναι η επόμενη κίνηση της Τουρκίας

0
east med
Διαφήμιση

Με τις συζητήσεις για την κατασκευή του ακριβοπληρωμένου EastMed να μονοπωλούν το ενδιαφέρον σε Ευρώπη και Αμερική, η Τουρκία βρίσκεται σε ετοιμότητα χωρίς όμως να πραγματοποιεί έντονες ενέργειες.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ανοιχτά της κυπριακής ΑΟΖ με τις τουρκικές δυνάμεις να περιφρουρούν το πλοίο Μπαρμπαρός περί τα 179 μίλια από την Κύπρο, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», που συνιστά ένα είδος γραφείο τύπου του Τούρκου ηγέτη.

Το δημοσίευμα με χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο: «Η ασπίδα της Μεσογείου» αναφέρει ότι η προστασία του Μπαρμπαρός πραγματοποιείται εκ περιτροπής, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πλήρη έλεγχο των κινήσεων στην περιοχή με τον ναύαρχο Γιαλτσίν Οζκουτούκ να τονίζει: «Δεν δίνουμε καμία ευκαιρία για παρενόχληση ή παρεμπόδιση»

Αντίθετα, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να προσχωρούν στην συμφωνία του EastMed με επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων κερδίζοντας και την αμερικανική έγκριση, το έργο προχωρά με τους καλύτερους οιωνούς.

Το Ισραήλ παραβλέποντας τις πιθανές έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας επέλεξε την άμεση και ευρωπαϊκή οδό εστιάζοντας κυρίως στα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα, αφήνοντας μάλιστα απέξω και την Τουρκία, καθιστώντας των μεγάλο αγωγό EastMed κυριότερο ανταγωνιστή του Turkish Stream.

Με τις θετικά προσκείμενες διαθέσεις της Ευρώπης υπέρ του EastMed έναντι του Turkish Stream με δεδομένη την ανάμειξη της Ελλάδας και της Κύπρου, το έργο θεωρείται πολιτικά ασφαλές ανοίγοντας τον δρόμο για τις επερχόμενες εμπορικές συζητήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα διεξάγει «στρατηγικές συνομιλίες» στην Ουάσινγκτον, υπό την προεδρία του Αµερικανού ΥΠΕΞ Ποµπέο, προτού πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ η τριμερής  Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ.

Για την ταχύτερη αξιοποίηση τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών ενεργειακών πηγών αναμένεται από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην ταχύτερη και ενδεχομένως βιαστική επίλυση των ελληνοτουρκικών και τουρκοκυπριακών πολιτικών ζητημάτων με πιο πιθανό σενάριο την σύσταση δύο διαφορετικών κρατών.

Πηγή: pronews.gr

Διαφήμιση