Αρχική Ευζωία Η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τα καρδιακά προβλήματα στις γυναίκες

Η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τα καρδιακά προβλήματα στις γυναίκες

0
dakos 3538425 960 720
Διαφήμιση

Μία νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama network open, η οποία συνδέει την υψηλότερη πρόσληψη μεσογειακής διατροφής με τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι ερευνητές της Ιατρικής  Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Brigham& Women’s της Μασαχουσέτης, πραγματοποιήσεις μελέτες σε στοιχεία που συγκέντρωσαν από 25.994 γυναίκες μέσα σε διάστημα 12 χρόνων.

Η έρευνα ανέδειξε μείωση κατά 25% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και ελαιόλαδο και περιορισμένη σε κρέας και γλυκά. Οι επιστήμονες εξετάζοντας μια ομάδα 40 βιοδεικτών επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν και κατά πόσο η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να περιορίσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

olive oil 1968846 960 720

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρά την συσχέτιση της μεσογειακής διατροφής με την μείωση των ποσοστών εμφάνισης προβλημάτων υγείας της καρδίας, οι λόγοι της σύνδεσης εξακολουθούν να μένουν ασαφείς. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και παρέδωσαν δείγματα αίματος τα οποία υποβλήθηκαν σε μέτρηση βιοδεικτών.

Διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα το 4,2% (428) των γυναικών που δεν ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή εμφάνισε κάποιο καρδιακό πρόβλημα. Παράλληλα, στην ομάδα των γυναικών που κατανάλωναν σε μέτριο επίπεδο τροφές της μεσογειακής διατροφής, 3,8% (356) παρουσίασε κάποια καρδιαγγειακή νόσο, ενώ από τις γυναίκες που ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή μόνο 246 εμφάνισαν κάποιο νόσημα, γεγονός που οδηγεί στην μείωση των πιθανοτήτων στο 23%, ποσοστό ανάλογο με εκείνο που προσφέρουν φάρμακα κατά των στεφανιαίων νοσημάτων όπως οι στατίνες ή αλλά προληπτικά φάρμακα.

hypertension 867855 960 720

Η ομάδα εμφάνισε αλλαγές στα σήματα φλεγμονής (που αντιπροσωπεύουν το 29% της μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου), του μεταβολισμού της γλυκόζης και της αντίστασης στην ινσουλίνη (27,9%) και του δείκτη σώματος (27,3%). Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης συνδέσεις με την αρτηριακή πίεση, διάφορες μορφές χοληστερόλης, αμινοξέα διακλάδωσης και άλλους βιοδείκτες, αλλά διαπίστωσε ότι αυτές αντιπροσωπεύουν λιγότερη σχέση μεταξύ της μεσογειακής δίαιτας και της μείωσης των κινδύνων.

« Μολονότι παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας σε σχέση με τα καρδιακά νοσήματα και τον περιορισμό των καρδιαγγειακών παραγόντων που εντείνουν τον κίνδυνο εξακολουθεί να υπάρχει ένα ερωτηματικό σχετικά με το βαθμό στον οποίο η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατέψει κι από τους νέους και γνωστούς κινδύνους που εμφανίζονται» δήλωσε η συγγραφέας Samia Mora, ειδική καρδιαγγειακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Brigham και του Χάρβαρντ « Σε αυτή τη μεγάλη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι οι μέτριες διαφορές στους βιοδείκτες συνέβαλαν με ποικίλους τρόπους στα καρδιαγγειακά οφέλη της μεσογειακής διατροφής σε βάθος χρόνου».

ΠΗΓΗ: JAMA network open

Διαφήμιση