Αρχική Περιβάλλον ΟΗΕ για κλίμα: Τραβάει τα λουριά ο Γκουτέρρες

ΟΗΕ για κλίμα: Τραβάει τα λουριά ο Γκουτέρρες

0
António Guterres
Διαφήμιση

Μετά από 11 ημέρες συνομιλιών, επιτέλους οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των 195 χωρών που συμμετέχουν στην συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, (COP 24), αποφάσισαν να μην φύγουν από το Κατοβίτσε της Πολωνίας χωρίς να «χαιρετίσουν» την έκθεση της IPCC.

Της Κατερίνας Καλτσά

Χρειάστηκε, βέβαια, η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, ο οποίος, κυριολεκτικά χτύπησε το χέρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προτρέποντας τους εκπροσώπους να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να βρουν λύση για το κλίμα, πριν να είναι αργά τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την ανθρωπότητα.

«Όσο είμαστε στο Κατοβίτσε, έχουν βγει τρεις ακόμα αναφορές που δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε ο Γκουτέρρες και συνέχισε λέγοντας πως «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, (ΠΟΥ), έβγαλε μια νέα έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία, εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος. Μια έκθεση του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον, η οποία υπογραμμίζει τις δυνατότητες μείωσης των εκπομπών στον κατασκευαστικό τομέα. Αλλά και η έρευνα της NASA για τα πρώτα σημάδια σημαντικής τήξης παγετώνων στην Ανατολική Ανταρκτική», επεσήμανε.

Antonio Guterres

«Βλέπω ότι παρά την μικρή πρόοδο που έχουμε κάνει εδώ στο Κατοβιτσέ, μένουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκουτέρρες απευθυνόμενος στους εκπροσώπους.

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας, κάλεσε την Πολωνία να εντείνει τις προσπάθειες της. «Το Κατοβίτσε πρέπει να είναι το νέο ξεκίνημα μιας αποφασιστικής προόδου για να εφαρμοστεί στο ακέραιο η Συμφωνία του Παρισιού».

Ο Αντόνιο Γκουτέρρες, καταλήγοντας ανέφερε πως υπάρχει η τεχνογνωσία και η ικανότητα οι χώρες να φτάσουν τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου, και να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. «Μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση από την γκρίζα οικονομία στο πράσινο. Έχουμε τους τρόπους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η πολιτική βούληση να προχωρήσουμε», ανέφερε.

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος από τη Γρενάδα, την Αιθιοπία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την ΕΕ, τον Καναδά, την Ελβετία, την Αργεντινή, τη Δανία και την Κολομβία δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να επιταχύνουν τις φιλοδοξίες τους μέχρι το 2020, σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο στόχο θερμοκρασίας της συμφωνίας του Παρισιού.

COP24

Θα το επιτύχουν αυτό μέσω της αύξησης των δεσμεύσεων για το κλίμα, των λεγόμενων εθνικά καθορισμένων εισφορών, την αύξηση των βραχυπρόθεσμων ενεργειών και των μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών στρατηγικών χαμηλών εκπομπών.

Μειώθηκε ο όγκος του κειμένου της συμφωνίας

Κατά τις προηγούμενες ημέρες της συνδιάσκεψης, οι διπλωματικοί εκπρόσωποι, “γκρίνιαζαν” για τον όγκο του κειμένου, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να μην συνεχίζονται στο σωστό δρόμο. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της COP, Μιχάλ Κουρτιτυκά, δήλωσε, ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο των συνομιλιών.

«Με βάση τις εκθέσεις και την πρόοδο της εργασίας, βλέπω ότι η σημερινή προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις έχει εξαντληθεί», είπε, πριν προτρέψει τους αντιπροσώπους να υποβάλουν νέα πρόταση κειμένου, ενώ παράλληλα τόνισε πως ήρθε η ώρα να «κοιτάξτε τη μεγάλη εικόνα, αφήστε το μικροσκόπιο, μην προσθέστε παρενθέσεις».

CarbonBrief

Αμέσως μετά και την παρέμβαση του Κουρτιτυκά, ο Σίμον Έβανς, αναπληρωτής συντάκτης της Carbon Brief στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε πως ο όγκος των παρενθέσεων, (πρόκειται για τις αγκύλες που υπήρχαν στο επίσημο προσχέδιο της συμφωνίας), μειώθηκαν από 2.809 τον Οκτώβριο σε 630, ενώ ο αριθμός των σελίδων μειώθηκε από 236 σε 136 σελίδες.

Το σχέδιο της Πορτογαλίας

Η Πορτογαλία από την πλευρά της παρουσίασε την Τετάρτη (12 Δεκεμβρίου), τη στρατηγική της για το 2050, ουδέτερη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα. Ο στόχος της είναι να καταγραφεί ο δρόμος προς την ουδετερότητα του άνθρακα, με βάση τη συνεργατική δέσμευση μεταξύ πολιτικών, τεχνολογίας και κεφαλαίου, καθώς και με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα.

Ο υπουργός περιβάλλοντος της Πορτογαλίας Τζάο Πέδρο Μάτος Φερνάντες, στο Κατοβίτσε, δήλωσε στο EURACTIV, ότι «είμαστε πρωτοπόροι, δείχνουμε στα υπόλοιπα κράτη μέλη ότι είναι δυνατό να γίνουν ουδέτεροι από άποψη εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050».

Σημείωσε παράλληλα, πως «υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Όταν μιλάμε για μακροπρόθεσμα σχέδια σε σχέση με την ουδετερότητα του άνθρακα, πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι δυνατό να είμαστε ευέλικτοι όσον αφορά τον ορισμό του τρόπου για να γίνουμε ουδέτεροι από τον άνθρακα», ανέφερε. «Αλλά οι στόχοι δεν πρέπει να τροποποιηθούν», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις προσκλήσεις για αύξηση της φιλοδοξίας της ΕΕ για το κλίμα, ο João Pedro Matos Fernandes δήλωσε ότι «τα κράτη μέλη πρέπει να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους. Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι αυτό είναι πραγματικά δύσκολο, είναι μια πραγματική πρόκληση».

Σε ότι αφορά την Πορτογαλία, αυτό σημαίνει μείωση των εκπομπών κατά 85% μέσα σε 30 χρόνια. «Αν είχαμε επιτύχει ένα σενάριο ως προς το συνηθισμένο, αυτό θα σήμαινε μείωση μόνο κατά 60%», είπε, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει το στόχο της που διαμορφώνει την ενεργειακή μετάβαση από το 2005.

Ο κ. Fernandes διευκρίνισε ότι ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει τον διπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας ανανεώσιμης ενέργειας της Πορτογαλίας, ενώ επενδύει στην ηλεκτρονική κινητικότητα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε τη στρατηγική της για το 2050. Η Πορτογαλία μπορεί τώρα να δείξει ότι είναι εφικτή», δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πορτογαλία είχε δεσμευτεί στο Μαρακές κατά τη διάρκεια της COP22, πριν από 2 χρόνια να καταστεί ουδέτερη από πλευράς άνθρακα μέχρι το 2050.

Η Γερμανία θέλει μεγαλύτερο προϋπολογισμό

Η υπουργός περιβάλλοντος της Γερμανίας Svenja Schulze κάλεσε την Τετάρτη (12 Δεκεμβρίου), για μεγαλύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ να στηρίξει τη «δίκαιη μετάβαση» στις περιοχές του άνθρακα.

«Θα ήθελα πολύ να χαιρετίσω, εάν στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ θα μπορούσαμε να διαθέσουμε περισσότερα κονδύλια για τις περιφέρειες που πλήττονται από διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι αυτό θα ωφελήσει επίσης τις γερμανικές περιοχές.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών άνθρακα. «Έχουμε περίπου 40 περιοχές άνθρακα στην Ευρώπη, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με τις γερμανικές περιοχές», δήλωσε.

«Είναι σημαντικό να παράσχουμε μια εναλλακτική λύση στους εργαζόμενους των περιφερειών και να τους εμπλέξουμε στο να αποφασίσουμε για μια πορεία εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα. Εάν οι άνθρωποι δεν εμπλέκονται στην απόφαση, τότε βάζουν κίτρινα γιλέκα και μάχονται εναντίον της», είπε.

 

Με πληροφορίες από: COP24, UNFCCC, UN news

Διαφήμιση