Αρχική Καταστροφές ΟΗΕ για το κλίμα: Απόλυτος παραλογισμός στην 10η μέρα συνδιάσκεψης

ΟΗΕ για το κλίμα: Απόλυτος παραλογισμός στην 10η μέρα συνδιάσκεψης

0
ΟΗΕ - Κλίμα
Διαφήμιση

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επιβεβαιώνει τα σχέδιά της να ευθυγραμμιστεί με τη Συμφωνία των Παρισίων, συνεχίζει να χρηματοδοτεί έργα που προκαλούν ζημιές στο κλίμα από ορυκτά καύσιμα, έχοντας εκταμιεύσει περισσότερα από 11,8 δισ. ευρώ σε έργα ορυκτών καυσίμων από το 2013, δήλωσαν σε μια ενημέρωση που κυκλοφόρησε στα Μέσα, οι εκπρόσωποι του Friends of the Earth Europe, Counter Balance και το CEE Bankwatch Network.

Οι πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης και της ΕΤΕπ, ανακοίνωσαν μια προσέγγιση “έξι τετραγώνων” για να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητές τους με τους στόχους του Παρισιού. Ωστόσο, οι ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για την πλήρη σταδιακή κατάργηση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα.

Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι μια μέρα στο μέλλον θα έχουμε σταματήσει να χρηματοδοτούμε ορυκτά καύσιμα. Δεν θα ήταν ειλικρινής. Τα κράτη μέλη που μας ανήκουν θα λένε ότι δεν ακολουθούν αυτόν τον τρόπο“, ανέφεραν οι ΜΚΟ ότι δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer μπροστά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όταν ρωτήθηκε στις αρχές του 2018 για το αν η ΕΤΕπ θα σταματήσει να υποστηρίζει τα ορυκτά καύσιμα.

Η Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΕΤΕπ και ο μεγαλύτερος πολυμερής δανειστής στον κόσμο αναμένεται να αναβαθμίσει τη γραμμή για να μετατρέψει τις δεσμεύσεις της ΕΕ στον τομέα του κλίματος σε δράση, καθώς ανανεώνει την ενεργειακή πολιτική της το επόμενο έτος. Η επόμενη ενεργειακή στρατηγική της ΕΤΕπ, που καθορίζει το είδος των ενεργειακών έργων που θα υποστηριχθούν από την τράπεζα, θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τους πολίτες της ΕΕ, τα ευρωπαϊκά δημόσια οικονομικά και το κλίμα παγκοσμίως“, ανέφεραν οι ΜΚΟ σε δήλωσή τους.

ΟΗΕ για το κλίμα

Πράσινη χρηματοδότηση

Το WWF δημοσίευσε την Τρίτη (11 Δεκεμβρίου) έκθεση στην οποία αξιολογείται ο τρόπος με τον οποίο οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης ευθυγραμμίζουν – ή όχι – τα δημόσια χαρτοφυλάκια μετοχών και εταιρικών ομολόγων με τον στόχο του Παρισιού να διατηρήσει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 ° C.

Στην έκθεσή της, με τίτλο “Ευρωπαίοι κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων: Ευθυγράμμιση κλίματος χαρτοφυλακίου δημόσιου μετοχικού κεφαλαίου και χαρτοφυλακίου εταιρικών ομολόγων”, η WWf εντόπισε τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και προσέγγισε 88 από αυτούς για να προβεί σε εκτίμηση μελλοντικών κλιματολογικών σεναρίων.

Επίσης, 33 συμφώνησαν να αποκαλύψουν τα αποτελέσματα ευθυγράμμισης του κλίματος για ένα σύνολο βασικών τεχνολογιών που σχετίζονται με το κλίμα: άνθρακα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξόρυξη άνθρακα, παραγωγή πετρελαίου και παραγωγή φυσικού αερίου. Και έκανε τρία ευρήματα:

1.  Απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι δημόσιες επενδύσεις σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα θα ευθυγραμμίζονται με την κατώτερη μετάβαση των 2° C.

2.  Υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά την προθυμία των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων να συμμετάσχουν και να αποκαλύψουν τα ευρήματα της ευθυγράμμισης της κλιματικής αλλαγής.

3.  Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για μια αυξανόμενη αναγνώριση μεταξύ των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων, της σημασίας των κλιματικών οικονομικών κινδύνων και ευκαιριών.

Αποτύπωμα άνθρακα της COP24

Σύμφωνα Πολωνική κυβέρνηση, θα φυτευτούν περισσότερα από 6 εκατομμύρια δέντρα, στα δημόσια δάση, (δύο φορές περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης), προκειμένου να μπορέσει να εξισορροπηθεί η εκπομπή άνθρακα 55.000 τόνων, που προέκυψαν από την συνδιάσκεψη.

ΟΗΕ για το κλίμα

Η επόμενη διοργάνωση

Κατά τη δέκατη μέρα των διαπραγματεύσεων, ο ΟΗΕ, έχει βρεθεί χωρίς την επόμενη χώρα που θα φιλοξενήσει την COP 25, καθώς η προγραμματισμένη Βραζιλία, ανακοίνωσε την απόσυρσή της.

Έκτοτε, αρκετά κράτη της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη διοργάνωση της COP25, με το ζήτημα της χρηματοδότησης να είναι ακόμα στον “αέρα”.

Παράλληλα, ο Γερμανός περιβαλλοντικός κρατικός γραμματέας, Jochen Flasbarth, σε συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε πως η Γερμανία δεν προτίθεται να φιλοξενήσει και πάλι τη συνδιάσκεψη, καθώς όπως δήλωσε: “ήταν δαπανηρή“.

Αυτό που η Γερμανία είναι πρόθυμη να κάνει, όμως, είναι να προσθέσει κάποια μετρητά στο υπό-χρηματοδοτούμενο ταμείο προσαρμογής, μια δομή των Ηνωμένων Εθνών που υπερασπίζεται σθεναρά τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στις 11 Δεκεμβρίου, η υπουργός περιβάλλοντος Svenja Schulze ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα καταβάλει επιπλέον 70 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο. Με 240 εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής, η Γερμανία είναι ήδη ο μεγαλύτερος δωρητής του ταμείου, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

Η υποστήριξή μας για το Ταμείο Προσαρμογής είναι ένα σημάδι αλληλεγγύης“, δήλωσε η Schulze. Οι άνθρωποι που υποφέρουν περισσότερο από την αλλαγή του κλίματος είναι εκείνοι που έχουν συμβάλει ελάχιστα (στην υπερθέρμανση του πλανήτη), θυμήθηκε. “Το Ταμείο έχει μεγάλη φήμη στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, επειδή είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών που πλήττονται ιδιαίτερα“.

Μέχρι στιγμής, το Ταμείο έχει εγκρίνει περισσότερα από 80 έργα και προγράμματα με συνολικό όγκο χρηματοδότησης 532 εκατομμυρίων δολαρίων. Έχουν υποβληθεί αιτήσεις για άλλα 45 έργα με όγκο χρηματοδότησης περίπου 335 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Προσαρμογής εγκρίνονται από ένα διεθνές εποπτικό συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπείται και η γερμανική κυβέρνηση. Το Ταμείο διοικείται από κοινού από τα αναπτυσσόμενα κράτη και τις εκβιομηχανισμένες χώρες.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση