Αρχική Ενέργεια Ισραήλ εναντίον Τουρκίας ή αλλιώς… East Med εναντίον TurkStream

Ισραήλ εναντίον Τουρκίας ή αλλιώς… East Med εναντίον TurkStream

0
East Med - TurkStream
Διαφήμιση

Το Ισραήλ αποφάσισε τη σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας με την Ευρώπη παρά με την Τουρκία, γεγονός που δεν έμεινε αναπάντητο από την τελευταία που έσπευσε να υπογράψει ταχύτητα αντίστοιχη συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου με τη Ρωσία για την κατασκευή ενός ανταγωνιστικού αγωγού του TurkStream.

Σύμφωνα με τον Barry Shaw (ανώτερο συνεργάτη διπλωματία στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών,) που αρθρογραφεί στο The journalist post, ένας σοβαρός παράγοντας που οδήγησε το Ισραήλ στην απόφαση να προωθήσει το East Med ήταν η πολιτική συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς το εβραϊκό κράτος.

O αρθρογράφος Barry Shaw, που είναι ανώτερος συνεργάτης δημόσιας διπλωματίας στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, αναφέρει πως το αέριο του Ισραήλ θα είναι μια πολύτιμη πρόσθετη προσφορά στις ανάγκες της Ε.Ε., της οποίας σημαντικότερος προμηθευτής είναι η ρωσική εταιρεία Gazprom.

Πέραν αυτού όμως η απόφαση του Ισραήλ σχετίζεται και με την επιλογή του για άμεση ευρωπαϊκή διαδρομή προκειμένου να ικανοποιήσει σημαντικούς στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους.

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο πρώην Έλληνας Υφυπουργός κ. Δημήτρης Δόλλης, «Η ΕΕ θα προτιμήσει τον αγωγό του Ισραήλ, επειδή εμπλέκονται χώρες της ΕΕ (στο ισραηλινό πρόγραμμα). Επίσης, δεδομένου ότι η Ευρώπη εξαρτάται ήδη σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το έργο έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία για το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Ευρώπη και γι ‘αυτό υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ».

Με την επένδυση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα των 100 δις δολαρίων και την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών, η πολιτική ομπρέλα για αυτό το έργο Ισραήλ – ΕΕ είναι αρκετά ευρεία, με μοναδικό και θετικό δυναμικό για μελλοντική σταθεροποίηση και για περαιτέρω εμπορικά και στρατηγικά κοινά συμφέροντα.

Η Ελλάδα θα διεξαγάγει στρατηγικές συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ προτού προχωρήσει στην Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο κ. Δόλλης όταν συμφωνήθηκε ο νέος αγωγός, “Η ενέργεια και η ασφάλεια θα λειτουργήσουν προς όφελος όχι μόνο του Ισραήλ αλλά και του λαού της Ευρώπης. Θα οδηγήσει στη σταθερότητα των κυβερνήσεων, στη σταθερότητα των τιμών της ενέργειας, στη σταθερότητα στις αγορές ενέργειας “.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στον ελληνικό Τύπο ότι ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ θα έχει ως επίκεντρο τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η Αθήνα για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής διασυνδεσιμότητας (τερματικοί σταθμοί υγροποίησης φυσικού αερίου σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη, αγωγοί Trans-Atlantic Pipeline-TAP, Greece-Bulgaria Interconnector – IGB και EastMed Pipeline).

Το έργο

Πρόκειται για το μακρύτερο και βαθύτερο υποβρύχιο αγωγό καυσίμων στον κόσμο. Θα έχει μήκος περίπου 2.100 χιλιόμετρα και θα βρίσκεται τρία χιλιόμετρα κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το σχέδιο 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διαρκέσει πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια στο έργο. Σπάνια συζήτηση, είναι ένας κρυμμένος ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει τη μεταβολή των σχέσεων μεταξύ των τμημάτων του αραβικού κόσμου και του εβραϊκού κράτους.

Έχει συμφωνηθεί ότι η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της IGI Poseidon, θυγατρικής της γαλλικής εταιρείας Edison, η οποία ασχολείται με τις μελέτες σκοπιμότητας και τις δοκιμές για αυτό το δύσκολο έργο.

Το έργο θα είναι γνωστό ως έργο του East Med Pipeline. Το φυσικό αέριο θα ρέει από τη δεξαμενή φυσικού αερίου Leviathan του Ισραήλ μέσω της Κύπρου, της Κρήτης και της Ελλάδας για να φτάσει στον τερματικό σταθμό του Otranto στη νοτιοανατολική πτέρνα της Ιταλίας, 100 χιλιόμετρα νότια από το Μπρίντιζι.

Αυτός ο πολυεθνικός αγωγός θα παράσχει στην Ευρώπη 125 δισ. Κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως έως το 2030.

Διαφήμιση