Αρχική Ειδήσεις Σκυλακάκης: Από τώρα ο “κουμπαράς” για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ενεργειακή...

Σκυλακάκης: Από τώρα ο “κουμπαράς” για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ενεργειακή μετάβαση

Τον τρόπο, το κόστος και τις “παγίδες” της ενεργειακής μετάβασης ανέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

0
κλιματική αλλαγή 1021x576
Διαφήμιση

 

«Το κόστος της ενεργειακής μετάβασης βρίσκεται σε συνάρτηση με το πώς θα την κάνεις και πόσο προσεκτικά θα τη σχεδιάσεις. Χρήματα για να κάνουμε και πολυτελή μετάβαση και στοιχειώδη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν υπάρχουν. Πρέπει να είμαστε συνετοί και αποτελεσματικοί στις επιλογές μας» εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης συζητώντας με τον Θοδωρή Παναγούλη, δημοσιογράφο του Energypress.

Υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη για τα επόμενα 30 χρόνια, γι’ αυτό και χρειάζεται να βάλουμε χρήματα στην άκρη για την προσαρμογή, πιέζοντας παράλληλα περισσότερο σε επίπεδο των διεθνών διαπραγματεύσεων για να μην τεθούν ακόμα πιο φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα.

Ξεδιπλώνοντας τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως η εθνική στρατηγική περιλαμβάνει τις λιγότερες δυνατές επιδοτήσεις, με στόχο εκεί που ωριμάζουν οι τεχνολογίες να μην υπάρχουν καθόλου επιδοτήσεις. «Για τις ΑΠΕ δεν δίνουμε πια ταρίφες, βάζουμε τέλος στο net metering και περνάμε στο net billing» ανέφερε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει αναπτυχθεί η δομή ολόκληρου του συστήματος, ώστε οι επενδύσεις να συμβαδίζουν με τις πραγματικές ανάγκες και με τη ζήτηση».

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ακόμα ότι η χώρα θα έχει περίσσευμα ενέργειας και χρειάζεται ολοκληρωμένο σύστημα (μπαταρίες, αποθήκευση, διασυνδέσεις) για να το αξιοποιήσει. «Προκαλείς μεγαλύτερη ζημιά αντί για όφελος αν τρέχουν οι επενδύσεις πιο γρήγορα από το υπόλοιπο σύστημα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτίμησε ως πολύ ακριβό το κόστος ανάπτυξης των ΑΠΕ, λέγοντας ότι πρέπει να μειωθεί μέσα από τη δημιουργία και νέου χώρου.

skylakakis
Από αριστερά : Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Θοδωρής Παναγούλης, Δημοσιογράφος Energypress

Ερωτηθείς για τις επενδύσεις της χώρας σε φυσικό αέριο και υδρογόνο ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι για να μην «την πατήσουμε» όπως με τα παλιά φωτοβολταϊκά πρέπει να επενδύσουμε τη σωστή στιγμή, διαλέγοντας τους τομείς πού έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

«Στα offshore αιολικά έχουμε μεγάλο πλεονέκτημα και απαιτείται γρήγορη επένδυση. Αντίθετα, στο υδρογόνο δεν έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επομένως χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις. Μην ξεκινάμε με τη λογική ‘πρέπει να έχω υδρογόνο’, αλλά να ανταποκρινόμαστε στις οικονομικές ενδείξεις και να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή.

Σήμερα για παράδειγμα τα κόστη είναι πολύ μεγάλα» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης. Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, ανέφερε πως δεν έχει την ίδια βαρύτητα σε όλη τη χώρα, αλλά εξαρτάται από το κλίμα και τη χρήση (οικιακή, βιομηχανική κ.λπ.).

Σχετικά με τις συζητήσεις στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε πως όταν αναφερόμαστε σε επενδύσεις τρισεκατομμυρίων «χρειάζεται μια εξονυχιστική οικονομική εξέταση, από την οποία θα πρέπει να απουσιάζει τελείως η ιδεοληψία». Είπε εξάλλου, πως από τη φύση της ο σχεδιασμός της Ευρώπης είναι συμβιβαστικός, βαθιά πολιτικός και εμπεριέχει αδυναμίες.

«Όταν κινείσαι πιο γρήγορα αλλά δεν φέρνεις αποτέλεσμα, μπορεί να σε προλάβει η προσαρμογή, θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να προλάβεις και την προσαρμογή, με πολύ μεγάλο κόστος» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι αν πας να φτιάξεις ένα καινούριο σύστημα και μείνεις στη μέση, θα έχεις κάνεις «μια τρύπα στο νερό». «Οι μεγάλες μεταβάσεις φέρνουν οικονομίες κλίματος, ωστόσο αν δεν επιτύχεις τη συμμετοχή και των άλλων ηπείρων, αυξάνεται κατά πολύ το κόστος της μετάβασης» κατέληξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ανάγκη για τη διαφοροποίηση  της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Ρουμανίας-Μολδαβίας ήταν το βασικό σημείο του πάνελ Vertical Corridor – Energy Connectivity,  με συντονιστή τον Διευθυντή του Liberal.gr, Γιώργο Φιντικάκη, στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς  10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

sdoukou

Αλ.Σδούκου: Απαραίτητη η ενεργειακή διαφοροποίηση – Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προέλευση του φυσικού αερίου από την ΕΕ

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο Φόρουμ στους Δελφούς επεσήμανε ότι για να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη διαφοροποίηση  θα χρειαστεί να υπάρξει καλύτερη διασυνοριακή συνεργασία και ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει μία πύλη transit για τον ηλεκτρισμό, το αέριο και μακροπρόθεσμα για το υδρογόνο.

Επίσης, η κα. Σδούκου παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ευήκοα ώτα για τη σημασία πρωτοβουλιών όπως ο κάθετος άξονας και παρόμοιες υποδομές και υποστηρίζει τέτοιου είδους projects και το ίδιο κάνουν και οι ΗΠΑ. Η σημασία του κάθετου άξονα ενισχύεται επίσης από το γεγονός ότι παρέχει φθηνή ενέργεια προς τον καταναλωτή και για αυτό το λόγο υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σημαντική σε αυτή την προσπάθεια είναι και η συμβολή του ΔΕΣΦΑ, με το bargain test να ξεκινάει τον Μάιο και να ολοκληρώνεται στα τέλη του Ιουλίου.

Σχετικά με το τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης η κα. Σδούκου ανέφερε ότι αποτελεί μία κομβική υποδομή για τον κάθετο άξονα και ότι υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους και της Ρουμανίας για συμμετοχή στο project. Επέστησε, ωστόσο, την προσοχή στο γεγονός της εισόδου ρωσικού φυσικού αερίου από τις αρχές του 2024 στις ευρωπαϊκές χώρες σε πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός το οποίο μακροπρόθεσμα θα βλάψε την ενεργειακή διαφοροποίηση της ΕΕ. Για αυτό το λόγο ζήτησε τη συνδρομή της Ένωσης για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Καταλήγοντας η κα. Σδούκου ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παίκτης στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο μέσω του IGB, του ΤΑΡ και του τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης, ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους υποδομές πρέπει να στηρίζονται από την Ε.Ε., έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής απεξάρτησης από το φυσικό αέριο και να επιτευχθεί η στροφή προς την καθαρή ενέργεια.

Ο State Secretary, Minister of Energy, Constantin Borosan, δήλωσε ότι ο κάθετος άξονας παρείχε ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα του από το Δεκέμβριο και τόνισε ότι το project θα παρέχει ενεργειακή επάρκεια στην Κεντρική τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι ο κάθετος άξονας προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για τη μεταφορά ενέργειας εντός του καλοκαιριού, αλλά χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία για τις τεχνικές του λεπτομέρειες και θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών.

Αναφέρθηκε επίσης, στη ΔΕΠΑ την οποία χαρακτήρισε ως σημαντικό συνεργάτη και πρόσθεσε ότι η Μολδαβία αγόρασε LNG από την Αλεξανδρούπολη. Τέλος, έκανε λόγο για μακράς διάρκειας συνεργασίες και σχολίασε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις.

Από την πλευρά του ο Secretary of State, Ministry of Energy της Ρουμανίας, Dan Dragoș Drăgan, ανέφερε ότι οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν σταδιακά και ότι η Ε.Ε. πρέπει να λάβει υπόψη τη χρηματοδότησή τους. Πρόσθεσε ότι θα γίνουν πιο έντονες οι προσπάθειες ένταξης χρηματοδότησης τέτοιου είδους έργων από την Ε.Ε., καθώς πρέπει να επέλθει η διαφοροποίηση και να αυξηθεί η χωρητικότητα, ενώ εκτίμησε ότι μεταξύ του 2026 και του 2028 θα επενδυθούν εκατοντάδες εκατ. Ευρώ σε τέτοιο είδους έργα.

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή στο Gastrade, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ότι η Ρουμανία αναλύει πιθανά ενδεχόμενα εισόδου στο σχήμα.

Διαφήμιση