Αρχική Ενέργεια Η Ενέργεια στο τραπέζι του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ

Η Ενέργεια στο τραπέζι του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ

0
ΕΛΛΑΔΑ ΗΠΑ

Ξεκινά σήμερα Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ, πάνω σε κοινά σχέδια, σε μια σειρά τομείς, και  βασικό πεδίο συνεργασίας τα Ενεργειακά.

Π.χ. οι 2 πλευρές έχουν εστιάσει σε εμβληματικά έργα όπως ο TAP ή η πλωτή εξέδρα επανεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η παραπέρα αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και ο κάθετος διασυνδετήριος Ελλάδας – Βουλγαρίας, IGB. Εργα όλα που έχουν την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, και αποτελούν πλέον προτεραιότητα και για την ελληνική πλευρά.

Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι θα …ξεκολλήσει επιτέλους η επένδυση στο Ελληνικό, όπου έχουν τοποθετηθεί και σημαντικά αμερικανικά κεφάλαια, ενώ ταυτόχρονα θέλουν να περάσουν στην ιδιοκτησία τους στρατηγικές υποδομές όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, εξοβελίζοντας ανταγωνιστές τους.

Αλλωστε και επισήμως θεματικές του Στρατηγικού Διαλόγου είναι οι εξής: Περιφερειακή πολιτική και οικονομία, Άμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Εμπόριο-Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή συνεργασία και Επαφές των πολιτών.

Οπως τονίζεται, εξάλλου,  από πλευράς του ελληνικού ΥΠΕΞ,  «Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ επιβεβαιώνει την αναβάθμιση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ θεσμοθετεί τη συστηματική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών επί μιας ιδιαίτερα διευρυμένης θεματολογίας. Αντανακλά δε, τη δυναμική παρουσία της χώρας μας στο διεθνές προσκήνιο, ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας».

Στόχος η  συνεργασία  να καλύψει όλους τους τομείς της οικονομίας

Στο ίδιο τέμπο, σκιαγραφώντας τους στόχους της ελληνικής πλευράς στον Στρατηγικό Διάλογο, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Ρήγας, αρθρογραφώντας στο  αμερικανικό περιοδικό Defense News, στο ετήσιο Outlook που εκδίδει, σημείωνε χαρακτηριστικά για τις διμερείς σχέσεις:

“Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ έχουν περάσει σε μια άλλη φάση πολύπλευρης συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, βγαίνοντας από τη μονοκαλλιέργεια της στρατιωτικής συνεργασίας”.

Εξηγούσε: “Προτεραιότητα στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι η συνεργασία τους να καλύψει ένα διευρυμένο πεδίο σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η Ελλάδα αποτελεί πύλη και εφαλτήριο για οικονομικές δραστηριότητας σε μια μεγάλη περιοχή, που αγγίζει τρεις ηπείρους και περιλαμβάνει τη  Βαλκανική, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο  Αφρική.

Επενδύοντας λοιπόν κάποιος στη χώρα μας, ανοίγει τις πύλες μιας περιοχής που βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα είναι ο πολλαπλασιαστής και το έμψυχο δυναμικό της, με το υψηλό επίπεδο μόρφωσης και κατάρτισης που το διακρίνει, το συγκριτικό της πλεονέκτημα”.

(βλ. και https://www.defensnews.com/outlook/2018/12/10/greeces-alternate-defense-minister-countervailing-forces-are-clashing-on-the-international-stage/)

Οι πρωταγωνιστές και το πρόγραμμα

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος.

Την ελληνική αποστολή στελεχώνουν, επίσης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ε. Γιαννακίδης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ε. Κρέτσος, ο  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος E. Αποστολάκης,  Γενικοί Γραμματείς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Αμύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, καθώς και από τον φορέα εξωστρέφειας Enterprise Greece.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα οι εργασίες του Στρατηγικού Διαλόγου ξεκινούν σήμερα Πέμπτη περί τις 10.00 τοπική ώρα, ενώ το απόγευμα  θα υιοθετηθεί κοινή δήλωση.

Ακολούθως, περί τις 16.00 τοπικής ώρα, ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Pompeo. Θα ακολουθήσουν σύντομες δηλώσεις στον Τύπο.

Το πρωί θα έχει προηγηθεί συνάντηση Κατρούγκαλου με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, J. Bolton.

Αύριο με επιχειρηματίες των ΗΠΑ

Αύριο, Παρασκευή, ο Αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με φορείς της επιχειρηματικότητας, σημαντικούς …μπίζνεσμεν των ΗΠΑ, με αντικείμενο συζήτησης την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η καινοτομία.

 

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here