Αρχική Διάστημα Η σκοτεινή ύλη κυριαρχεί όλη την κοσμική εποχή

Η σκοτεινή ύλη κυριαρχεί όλη την κοσμική εποχή

0
galaxy DSFG850.95
Διαφήμιση

Αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Austin, αναφέρουν πως ανακάλυψαν έναν γαλαξία που ενδέχεται να επιβεβαιώσει μια πρόσφατα αμφισβητούμενη θεωρία σχετικά με τη σκοτεινή ύλη.

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής του UT Austin Patrick Drew και ο σύμβουλός του, καθηγητής Caitlin Casey, βρήκαν έναν πολύ μακρινό γαλαξία που εμφανίζεται πλούσιος σε σκοτεινή ύλη. Αυτός ο γαλαξίας απέχει 9 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, κάτι που μας δείχνει ότι ορισμένοι γαλαξίες περιέχουν ήδη αρκετή σκοτεινή ύλη στο μακρινό παρελθόν. Το εντυπωσιακό εύρημα φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τα άλλα αμφιλεγόμενα ευρήματα των γαλαξιών με μικρή περιεκτικότητα σε σκόνη.

Η ομάδα του Drew μελέτησε αυτόν τον γαλαξία ενώ χρησιμοποιούσε το Teckcope Keck στη Χαβάη για μια έρευνα για τους πιο ακραίους γαλαξίες που σχηματίζουν αστέρες στο σύμπαν, τους λεγόμενους «σκονισμένους γαλαξίες». Δεν σκόπευαν να μελετήσουν τη σκοτεινή ύλη, αλλά προσπάθησαν να καταλάβουν γιατί αυτοί οι γαλαξίες παράγουν τόσα πολλά αστέρια τόσο γρήγορα.

Εξαιτίας της τυχαίας γωνίας με την οποία μελετήθηκε ο γαλαξίας DSFG850.95 με το τηλεσκόπιο, τα δεδομένα παρείχαν μια εξαιρετικά λεπτομερή καταγραφή της ταχύτητας περιστροφής του γαλαξία από το κέντρο του σε όλη τη διαδρομή. Ονομάζεται “καμπύλη περιστροφής“, αυτή η μέτρηση είναι ακριβώς αυτό που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι για να καθορίσουν την ποσότητα της σκοτεινής ύλης σε έναν γαλαξία.

Ο γαλαξίας αυτός, που παρατηρήθηκε πριν από 9 δισεκατομμύρια χρόνια, περιέχει όλη την αναμενόμενη σκοτεινή ύλη που προβλέπει η θεωρία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια μελέτη του 2017 στο Nature, η οποία ισχυρίστηκε ότι οι γαλαξίες σε αυτή την κοσμική εποχή, πριν από 10 δισεκατομμύρια χρόνια, «μπορεί να μην έχουν τόσο σκοτεινή ύλη και ότι είναι ουσιαστικά διαφορετικοί από τους γαλαξίες στο σημερινό σύμπαν».  Ο Drew σχεδιάζει να προβεί σε περαιτέρω μελέτες για τον συγκεκριμένο γαλαξία.

Τα ευρήματα τους δημοσιεύονται στο τρέχον τεύχος του “The Astrophysical Journal”.

Η σκοτεινή ύλη

Η σκοτεινή ύλη είναι μια ύλη που δεν εκπέμπει κανένα φως, αλλά είναι ανιχνεύσιμη από τη βαρυτική της έλξη σε άλλη ύλη. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970 σε μελέτες σπειροειδών γαλαξιών, των οποίων οι εξωτερικές περιοχές περιστράφηκαν πολύ γρήγορα μόνο για να οδηγηθούν από τα ορατά αστέρια και το αέριο στις περιοχές αυτές.

Οι αστρονόμοι υποστήριξαν ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη μάζα που να είναι αόρατη. Οι δεκαετίες παρατηρήσεων των γαλαξιών έδειξαν ότι σχεδόν όλοι οι γαλαξίες περιέχουν τεράστιες ποσότητες αυτής της «σκοτεινής ύλης» και ότι στην πραγματικότητα υπάρχει περίπου πέντε φορές περισσότερη σκοτεινή ύλη από ότι υπάρχει φυσιολογική ορατή ύλη στο σύμπαν.

Ωστόσο, μερικές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι γαλαξίες δεν ακολουθούν το ίδιο μοτίβο με τους γαλαξίες “πλούσιους σε σκοτεινή ύλη” που βρέθηκαν από τη δεκαετία του 1970. Αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι μια “χούφτα” γαλαξιών που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια δεν περιέχουν την αναμενόμενη ποσότητα σκοτεινής ύλης.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι γαλαξίες εκείνη την εποχή δεν είχαν πολύ σκοτεινή ύλη αλλά την απέκτησαν αργότερα. Εάν συμβαίνει αυτό, θα αμφισβητούσαμε τη θεμελιώδη κατανόηση για το πως σχηματίζονται οι γαλαξίες.

Διαφήμιση