Αρχική Υγεία - Διατροφή Το εργασιακό άγχος οδηγεί στον καρκίνο

Το εργασιακό άγχος οδηγεί στον καρκίνο

0
ergasia-agxos-karkinos
Διαφήμιση

Το άγχος της εργασίας συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και του πνεύμονα.

Σε μια νέα μελέτη του Διεθνούς Περιοδικού Καρκίνου*, ερευνήθηκαν τα δεδομένα περισσότερων από 280.000 ανθρώπων από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Τα ευρήματα έδειξαν πως τα άτομα που βιώνουν εργασιακό άγχος, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και του πνεύμονα.

Όταν εξέτασαν λεπτομερέστατα τα δεδομένα, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σχέση μεταξύ του εργασιακού άγχους και του καρκίνου του παχέος εντέρου στη Βόρεια Αμερική, αλλά όχι στην Ευρώπη.

Αντίθετα, διαπιστώθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του εργασιακού άγχους και του καρκίνου του οισοφάγου στην Ευρώπη, αλλά όχι στη Βόρεια Αμερική. Επιπλέον, δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ του εργασιακού άγχους και του κινδύνου καρκίνου του προστάτη, του μαστού ή των ωοθηκών.

Υπάρχουν πολλοί βιολογικοί μηχανισμοί όπου το άγχος στην εργασία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο“, γράφουν οι συγγραφείς.

Να σημειώσουμε πως η έρευνα δεν διευκρινίζει τα ποσοστά ανδρών και γυναικών, όπως και τον εργασιακό τους χώρο.

Τα πιο συχνά συμπτώματα

Εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν αγχογόνους παράγοντες στην εργασία τους εμφανίζουν κατάχρηση οινοπνευματωδών και καπνού, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη ενθουσιασμού, απώλειες ωρών εργασίας, απάθεια, αρνητισμό ή κυνισμό, άνοια ή βαρεμάρα, ματαίωση, συχνή και γρήγορη κούραση, κατάθλιψη, αποξένωση, θυμό ή ευερεθιστότητα και είναι επιρρεπής σε εργατικά ατυχήματα.

Οι άνθρωποι που βιώνουν εργασιακό άγχος παρουσιάζουν συχνότερα κεφαλαλγίες, ζάλη, αυχεναλγίες, αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία ανεπάρκεια, έλκος στομάχου, διαταραχές ύπνου, βήχα, κούραση και φαγούρα στα μάτια, ξηρότητα, καταρροή, ξηρολαιμία και δύσπνοια.

*Το Διεθνές Περιοδικό για τον Καρκίνο (IJC) είναι το επίσημο περιοδικό της Ένωσης Διεθνούς Ελέγχου του Καρκίνου – UICC. εμφανίζεται δύο φορές το μήνα. Το IJC καλύπτει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων που σχετίζονται με την πειραματική και κλινική έρευνα για τον καρκίνο και δημοσιεύει τα πρωτότυπα ερευνητικά άρθρα και τις σύντομες αναφορές που αφορούν τον καρκίνο.

 

Διαφήμιση