Αρχική Καταστροφές Σε παταγώδη αποτυχία οδηγείται η παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα

Σε παταγώδη αποτυχία οδηγείται η παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα

0
earth-cop24
Διαφήμιση

Σε ιλαροτραγωδία εξελίσσεται η παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα στην Πολωνία. Οι χώρες με τους μεγάλες ρυπογόνες παραγωγικές πηγές προπαγανδίζουν τα οικονομικά οφέλη από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι τα «καθαρά ορυκτά», παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ την ίδια ώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις θανατηφόρες επιπτώσεις από τη συνέχισή τους στον άνθρωπο και στον πλανήτη.

Της Κατερίνας Καλτσά

Όσο “εύκολη” ήταν η επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού το 2015, τόσο δύσκολη είναι η συμφωνία στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πριν από τρία χρόνια, η προσπάθεια ήταν να δοθούν σε 197 κυβερνήσεις οι γενικοί όροι και το τι έπρεπε να γίνει για να καταπολεμηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, στο Κατοβίτσε αντίθετα, οι υποσχέσεις αυτές τίθενται σε χαρτί.

leaders cop24

Υπάρχουν διαφορετικές εθνικές πραγματικότητες και διαφορετικές εθνικές δυνατότητες και η μετάφραση του σε κανόνες είναι πολύ δύσκολη“, δήλωσε το Σάββατο η Patricia Espinosa, επικεφαλής της γραμματείας για την κλιματική αλλαγή του U. N.

Ουσιαστικά την πρώτη εβδομάδα της διάσκεψης κορυφής COP24, οι εθνικοί διπλωμάτες πέρασαν το χρόνο τους, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο κειμένου, το οποίο είναι «μερικές εκατοντάδες σελίδες», σύμφωνα με τον Michał Kurtyka, τον πρόεδρο της Πολωνικής COP.

Michał-Kurtyka-cop24

Από χτες Δευτέρα, οι συνομιλίες έχουν περιοριστεί κατά πολύ στο τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια, τα ζητήματα που απασχολούν είναι η απόκτηση χρημάτων και όχι η καλύτερη φροντίδα του περιβάλλοντος.

cop24 co2

Οι υπουργοί αντιμετωπίζουν εμπόδια που κυμαίνονται από τις τριβές μεταξύ των παλαιών ανεπτυγμένων χωρών που κατέχουν τη βιομηχανική επανάσταση και των νέων πλουσίων που επιθυμούν ένα ανοικτό σύστημα αναφοράς και λογιστικής για τις εκπομπές και τα σχέδια τους για το κλίμα. Ουσιαστικά, οι χώρες χωρίζονται σε αυτές που επηρεάζονται δραματικά από την υπερθέρμανση του πλανήτη και εκείνων που ενδιαφέρονται για την εκβιομηχάνιση.

coal-companies-cop24

Οι τομείς όπως η κατασκευή, οι μεταφορές, η γεωργία και το λιανικό εμπόριο, συμβάλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως και βάζουν τα κέρδη μπροστά από την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Katowice υποτίθεται ότι θα τελείωνε με ένα βιβλίο κανόνων για το πώς θα λειτουργήσει το Παρίσι, αλλά η συνεργασία που υπήρχε πριν από τρία χρόνια είναι πλέον ξεχασμένη.

Ο Donald Trump δεν είναι ο μόνος που αμφιβάλλει για την υπερθέρμανση του πλανήτη, υπάρχουν κι άλλου σκεπτικιστές. Και η Σαουδική Αραβία, όπως και η Βραζιλία, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη διεξαγωγή των συνομιλιών COP25 τον επόμενο χρόνο, μη αναγνωρίζοντας την ειδική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, (IPCC) για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμό Κελσίου.

tramp-cop24

Η Ρωσία, το Κουβέιτ και οι ΗΠΑ, κατάφεραν να εμποδίσουν την προσπάθεια των περισσότερων να “χαιρετίσουν” την ανησυχητική έκθεση, φοβούμενοι ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι αποδέχονται τα συμπεράσματα της.

Πριμοδοτούν τα ορυκτά

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση Trump πραγματοποίησε εκδήλωση κατά τη διάρκεια της COP24 για την προώθηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Η δευτερογενής εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης και της ενεργειακής βιομηχανίας, καθώς και εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, έγινε προκειμένου να υποστηρίξει πως τα “καθαρά ορυκτά”, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

coal-cop24

Οι εκπρόσωποι, υποστήριξαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους, ότι η καινοτομία και οι επενδύσεις σε αυτές τις πηγές ενέργειας, όχι μόνο θα τους καθιστούσαν πιο ανταγωνιστικούς, αλλά θα μειώσουν σημαντικά και τις εκπομπές.

Η εκδήλωση, όπως ήταν αναμενόμενο διακόπηκε από ακτιβιστές που εξοργίστηκαν από τη συνεχιζόμενη εστίαση των χωρών στα ρυπογόνα καύσιμα.

Protestors-cop24

Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων συμφωνεί ότι ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πρέπει να καταργηθούν γρήγορα και πλήρως, εάν ο κόσμος πρόκειται να αντιμετωπίσει τους φιλόδοξους κλιματικούς του στόχους και να αποφύγει τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

climate-change-cop24

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η εκδήλωση είχε ως στόχο να “παρουσιάσει τρόπους χρήσης των ορυκτών καυσίμων όσο το δυνατόν καθαρότερα και αποτελεσματικότερα, καθώς και τη χρήση πυρηνικής ενέργειας χωρίς εκπομπές“.

climate-disaster-cop24

Αυτό σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχή χρονιά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε να προωθήσει τα ορυκτά καύσιμα σε μια κλιματική εκδήλωση του ΟΗΕ. Ενώ το γεγονός προοριζόταν να επικεντρωθεί σε “καθαρά” ορυκτά καύσιμα, ο Donald Trump κατέστησε σαφές τον ενθουσιασμό του για τη χρήση του άνθρακα.

climate-disaster-cop24b

Είναι γελοίο για τους αξιωματούχους του Trump να ισχυριστούν ότι θέλουν να καθαρίσουν τα ορυκτά καύσιμα, ενώ θα καταργήσουν τα πρότυπα που κάνουν ακριβώς αυτό“, δήλωσε ο Dan Lashof, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων.

climate-disaster-cop24c

Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η διοίκηση αυτή πρότεινε να ανατραπούν μέτρα για τη μείωση των διαρροών μεθανίου από τις πετρελαϊκές και αεροπορικές επιχειρήσεις και πριν λίγες μέρες πρότεινε την ελάφρυνση των κανόνων ρύπανσης του άνθρακα για νέους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση άνθρακα. Αυτή η εκδήλωση στην Πολωνία θα ήταν γελοία αν οι συνέπειες της αλλαγής του κλίματος δεν ήταν τόσο θανατηφόρες”, κατέληξε.

climate-disaster-cop24d

Πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν ήδη δεσμευτεί να καταργήσουν πλήρως τον άνθρακα κατά τα προσεχή έτη λόγω της δυσανάλογης συμβολής του στις εκπομπές διοξειδίου.

Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, αλλά απέστειλαν μια μικρή αντιπροσωπεία στην Πολωνία, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι επίσημο μέλος.

Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, και όσο οι “μεγάλες δυνάμεις” αρνούνται να δουν την αλήθεια, ο πλανήτης μας κινδυνεύει με εξάλειψη!

cop 24

Με πληροφορίες από: politico, The Guardian, BBC, CNN, UNFCCC, UN news

Διαφήμιση