Αρχική Περιβάλλον COP24: Οι χώρες ανησυχούν περισσότερο για την οικονομία παρά για τη κλιματική...

COP24: Οι χώρες ανησυχούν περισσότερο για την οικονομία παρά για τη κλιματική αλλαγή

0
cop 24 in katowice poland MMM52A
Διαφήμιση

Στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας ξεκίνησε πριν τρεις ημέρες η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον (COP24) με εκπροσώπους από όλες τις χώρες χωρίς ωστόσο ιδιαίτερα ευχάριστους οιωνούς .

Μόλις τρία χρόνια από τις διαπραγματεύσεις του Παρισιού κατά τις οποίες και οι 190 χώρες δεσμεύτηκαν να οργανώσουν εθνικές πολιτικές δράσεις με στόχο την διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ συμφωνήθηκε οικονομική συνεισφορά από τις οικονομικά ισχυρότερες χώρες προς τις φτωχότερες χώρες ύψους 100 δις δολαρίων ετησίως, ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να δίνει το κακό παράδειγμα.

«Ως πρόεδρος είμαι υπόλογος μόνο απέναντι στους Αμερικανούς πολίτες» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ «Η Συμφωνία των Παρισίων υπονομεύει την οικονομία μας, παραλύει τους εργαζομένους μας και παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Συμπεριλαμβάνει απαράδεκτους νομικούς κινδύνους και μας αδικεί απέναντι σε άλλες χώρες. Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε την συγκεκριμένη συμφωνία». Το Ιράκ, το Ιράν ή και η Ρωσία, καθώς επίσης δεξιές κυβερνήσεις, όπως της Αυστραλίας και της Βραζιλίας ούτε θέλουν να ακούσουν για μέτρα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Όπως παρουσίασε η γερμανική Deutsche Welle, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή IPCC με 900 διεθνείς επιστήμονες και πάλι προέβη σε σημαντικές προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στην πόλη της Πολωνίας η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται ενεργότερα με σκοπό την ανάδειξη της αναγκαιότητας λήψης μέτρων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Όπως ανέφερε ο Λουτς Βάιτσερ στην Deutsche Welle, ακτιβιστής από την περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch «Οι μικρότερες και πιο φτωχές χώρες είναι εκείνες που έχουν αναλάβει ενεργότερη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς εκείνες είναι που υφίστανται τις επιπτώσεις της μεταβολής του κλίματος».

Με την αρνητική στάση των ΗΠΑ, που επιλέγουν να αγνοήσουν την σοβαρότητα του προβλήματος, το βάρος έχει πέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κι εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν διαφορετικές κατευθύνσεις. Στην ανατολική Ευρώπη υπάρχει επίσης ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων κατά της αύξησης της θερμοκρασίας. Ωστόσο μακροπρόθεσμα η κλιματική αλλαγή με βάση τις επιστημονικές μελέτες φέρεται να αποβεί σαφώς πιο επιζήμια για τις οικονομίες των κρατών που θα κληθούν να καλύψουν τις βλάβες που θα επιφέρει τόσο στην οικονομία όσο και στα περιβαλλοντικά δεδομένα.

 

ΠΗΓΗ:  Deutsche Welle

Διαφήμιση