Αρχική Επιστήμη Η πιο φονική καταστροφή πριν 252 εκατ. χρόνια συνέβη λόγω της κλιματικής...

Η πιο φονική καταστροφή πριν 252 εκατ. χρόνια συνέβη λόγω της κλιματικής αλλάγης

0
explosion 123690 960 720
Διαφήμιση

Το «Μεγάλο Φονικό» όπως το χαρακτήρισαν οι επιστήμονες συνέβη στον πλανήτη πριν περίπου 252 εκατομμύρια χρόνια και σήμανε την λήξη της λεγόμενης Περμίας γεωλογικής εποχής.

Η επιστημονική κοινότητα βρισκόταν σε αντιπαράθεση όσον αφορά τα πραγματικά αίτια της μαζικής αυτής εξάλειψης που κατάφερε να καταστρέψει ακόμα και τα υποθαλάσσια οικοσυστήματα των ωκεανών. Τα ευρήματα ωστόσο της νέας έρευνας έρχονται να υποστηρίξουν ότι η περιβαλλοντική καταστροφή ήταν αποτέλεσμα αύξησης της θερμοκρασίας κατά περίπου 10 ο C που οδηγείσαι στην δραματική μείωση του οξυγόνου της ατμόσφαιρας.

underwater 3237936 960 720

Η νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και του Στάφορντ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science” με την καταγραφή και την ανάλυση πλήθος στοιχείων παρουσίασε τα αίτια τις φονικότερης μαζικής καταστροφής που υπέστη ο πλανήτης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και την αύξησης της θερμοκρασίας με συνέπεια την έλλειψη οξυγόνου ακόμα και σε υποθαλάσσια επίπεδα.

Με αριθμούς που φαντάζουν υπερβολικοί, οι ερευνητές στήριξαν την καταστροφή στην μεταβολή του κλίματος λόγω των υπέρογκων εκκρίσεων ηφαιστειακών αερίων που είχαν ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα. Ξεπερνώντας ακόμα και την καταστροφική εξάλειψη των δεινοσαύρων, οι ερευνητές  ανατρέχοντας στην γεωλογική κατανομή του πλανήτη πολύ πριν την εμφάνιση των δεινοσαύρων, σε μία εποχή που οι ήπειροι ήταν ακόμα ενωμένες στην υπέρ- ήπειρο Παγγαία, τα οικοσυστήματα υπέστησαν θανάσιμη βλάβη.  Περίπου το 96% όλων των θαλάσσιων ειδών εξαφανίστηκαν μαζί με τα δύο τρίτα των ειδών ξηράς, συμπεριλαμβανομένων φυτικών και ζωικών οργανισμών. Η ζωή στον πλανήτη χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια για να επανέλθει.

ashes 1867440 960 720

Με την άνοδο της θερμοκρασία, τα θερμότερα νερά δημιουργούσαν περισσότερη ανάγκη για οξυγόνο στους υδρόβιους οργανισμούς. Οι διαρκείς εκρήξεις των ηφαιστείων στη σημερινή Σιβηρία κάλυψαν την ατμόσφαιρα με «αέρια του θερμοκηπίου» με αποτέλεσμα οι ωκεανοί, οι οποίοι πριν από αυτό είχαν περίπου ίδιες θερμοκρασίες με τα σημερινά δεδομένα, να παρουσιάσουν ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον το 50% της εξαφάνισης των ειδών οφειλόταν στην αύξηση της θερμοκρασίας και στην μείωση του οξυγόνου, ενώ ένας ακόμα παράγοντας που συνετέλεσε στην φονική εξάλειψη των ειδών της Περμικής εποχής φαίνεται να είναι η όξυνιση των ωκεανών. Εξαιτίας της μεγάλης απορρόφησης  διοξειδίου του άνθρακα από τις θάλασσες κα λόγω της μείωσης της φωτοσυνθετικής διαδικασίας , η περιβαλλοντική καταστροφή ήταν αναπόφευκτη.

tree 3137482 960 720

Συγκρίνοντας τα σημερινά δεδομένα με τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής που σημειώνεται για την εποχή εκείνη, οι ερευνητές τόνισαν ότι η θερμοκρασία στο υψηλότερο θαλάσσιο επίπεδο θα ανέλθει περίπου στο 50% της ανάλογης θερμοκρασίας που υπολογίστηκε για εποχή εκείνη στα επόμενα 300 χρόνια, αν συνεχίσουν οι ανοδικές τάσεις των εκπομπών άνθρακα και η ανοδική πορεία του παγκόσμιου θερμομέτρου.

Σήμερα η θερμοκρασία έχει σημειώσει αύξηση μόνο κατά ένα βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, γεγονός αρκετά ελπιδοφόρο αναλογικά με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για την εποχή πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν η θερμοκρασία ανέβει επιπλέον τρεις με τέσσερις βαθμούς στα επόμενα χρόνια, τα οικοσυστήματα των ωκεανών θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sciencemag

 

Διαφήμιση