Αρχική Υγεία - Διατροφή Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στα νεογνά έχει άμεση σχέση με την...

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στα νεογνά έχει άμεση σχέση με την εμφάνιση σχιζοφρένειας

0
vitamin D
Διαφήμιση

Τα νεογνά με ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένιας αργότερα στη ζωή, αναφέρει ομάδα ερευνητών της Αυστραλίας και της Δανίας. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη κάποιων περιπτώσεων της νόσου ειδικά κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της ζωής.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή John McGrath από το Πανεπιστήμιο Queensland (UQ), στην Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία, διαπίστωσε ότι τα νεογνά με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν 44% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωσθούν με σχιζοφρένεια ως ενήλικες.

Η σχιζοφρένεια είναι μια ομάδα κακώς κατανοητών εγκεφαλικών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από συμπτώματα όπως ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες και γνωστικές διαταραχές“, δήλωσε ο  John McGrath.

Καθώς το αναπτυσσόμενο έμβρυο εξαρτάται τελείως από τις πληρότητα της βιταμίνης D της μητέρας, τα ευρήματά μας, υποδεικνύουν ότι η εξασφάλιση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη ορισμένων περιπτώσεων σχιζοφρένειας“, επισημαίνει.

Ο καθηγητής McGrath, από το Queensland Brain Institute της UQ, τόνισε ότι “η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε 2602 άτομα, επιβεβαίωσε μια προηγούμενη έρευνα που οδήγησε και βρήκε την άμεση συσχέτιση μεταξύ ανεπάρκειας νεογνικής βιταμίνης D και αυξημένου κινδύνου σχιζοφρένειας“.

Η ομάδα έκανε την ανακάλυψη αναλύοντας τη συγκέντρωση βιταμίνης D σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από νεογέννητα μεταξύ του 1981 και του 2000, τα οποία συνέχισαν να αναπτύσσουν σχιζοφρένεια ως νεαροί ενήλικες. Οι ερευνητές συνέκριναν τα δείγματα με εκείνα των ανθρώπων που ταιριάζουν με το φύλο και την ημερομηνία γέννησης που δεν είχαν αναπτύξει σχιζοφρένεια.

Ο καθηγητής McGrath δήλωσε ότι “η σχιζοφρένεια σχετίζεται με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, τόσο γενετικούς όσο και περιβαλλοντικούς, αλλά η έρευνα έδειξε ότι η νεογνική ανεπάρκεια βιταμίνης D θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει περίπου το 8% των περιπτώσεων σχιζοφρένειας στη Δανία“.

Η προηγούμενη έρευνα εντόπισε αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας που συνδέεται με το να γεννιέται το χειμώνα ή την άνοιξη και να ζει σε μια χώρα με μεγάλο γεωγραφικό πλάτος, όπως η Δανία. Υποθέσαμε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε εγκύους λόγω έλλειψης έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών θα μπορούσαν να υπογραμμίσουν αυτόν τον κίνδυνο και να διερευνήσουν τη συσχέτιση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και κινδύνου σχιζοφρένειας“, σημείωσε ο McGrath.

Σύμφωνα με τον ίδιο το επόμενο βήμα είναι να διεξαχθούν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε έγκυες γυναίκες με ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης, προκειμένου να εξεταστεί ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού και τον κίνδυνο εμφάνισης νευροαναπτυξιακών διαταραχών όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση