Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Νέα επαναστατική μέθοδος αποθήκευσης ενέργειας για τις ΑΠΕ

Νέα επαναστατική μέθοδος αποθήκευσης ενέργειας για τις ΑΠΕ

0
ΑΠΕ
Διαφήμιση

Μια νέα μέθοδο για την αποθήκευση και χρήση ανά πάσα στιγμή ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ανακάλυψαν μηχανικοί του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), υποστηρίζοντας ότι η μέθοδός τους είναι κατά 50% φθηνότερη από την πλέον οικονομική λύση που διαθέτουμε σήμερα, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, και πολλές φορές πιο φθηνή από τη λύση της αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Αν ευδοκιμήσει η νέα μέθοδος,  θα έχει λυθεί  ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ενέργειας. Οι μηχανικοί του ΜΙΤ σχεδίασαν το νέο σύστημα για την ηλεκτροδότηση μιας πόλης με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους, όχι μόνο όταν είναι ημέρα και υπάρχει ηλιοφάνεια ή όταν φυσάει ο άνεμος, αλλά ανά πάσα στιγμή.

Το νέο σύστημα που έχουν αναπτύξει οι ερευνητές του ΜΙΤ περιλαμβάνει αρχικά τη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ σε θερμότητα και στη συνέχεια τη μετατροπή της θερμότητας σε ηλεκτρική ενέργεια και τη διοχέτευσή της εκ νέου στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Το νέο σύστημα βασίζεται σε ειδικές δεξαμενές διαμέτρου 10 μέτρων κατασκευασμένες από γραφίτη που περιέχουν πυρίτιο, το πλέον διαδεδομένο στη Γη μέταλλο. Η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα και αποθηκεύεται με τη μορφή λιωμένου πυριτίου (σε θερμοκρασίες μεταξύ 1.926 και των 2.370 βαθμών Κελσίου) που ακτινοβολεί.

Στη συνέχεια, όταν υπάρχει ζήτηση η ακτινοβολία που παράγεται από το λιωμένο πυρίτιο μετατρέπεται, μέσω ειδικών φωτοβολταϊκών πάνελ, σε ηλεκτρική ενέργεια η οποία διοχετεύεται στο ηλεκτρικό σύστημα.

Οι ερευνητές του ΜΙΤ υπολογίζουν ότι ένα τέτοιο σύστημα θα είναι πολύ πιο οικονομικό από την αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας σε μπαταρίες ιόντων λιθίου, λύση που έχει προταθεί ως βιώσιμη αλλά με σημαντικό κόστος για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας. Υπολογίζουν επίσης ότι είναι κατά 50% φθηνότερο από το κόστος των υδροηλεκτρικών εργοστασίων.

Επιπλέον, σε σύγκριση με τα τελευταία, το νέο σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε μέρος της Γης. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη κατασκευάσει μια δεξαμενή σε μικρογραφία και έχει αποδείξει ότι μπορεί να τη μονώσει και ότι το λιωμένο πυρίτιο δεν διαβρώνει τη δεξαμενή από γραφίτη.

Πηγή: Καθημερινή

Διαφήμιση