Αρχική Καταστροφές Η μοντελοποίηση αποκαλύπτει τη δυναμική των τεχνολογιών για την αλλαγή του κλίματος

Η μοντελοποίηση αποκαλύπτει τη δυναμική των τεχνολογιών για την αλλαγή του κλίματος

0
climate change
Διαφήμιση

Το βραχυπρόθεσμο μέλλον της Γης θα είναι ένα από τα θερμότερα του πλανήτη, καθώς η αστική επέκταση και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου επηρεάζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι τρέχουσες προβλέψεις για το κλίμα δείχνουν ότι στις πόλεις των ΗΠΑ οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 2 έως 7 C (3,6 έως 12,6 F) μέχρι το  2099.

Για να προσπαθήσουν να προσαρμοστούν σε αυτήν τη υπερ-θέρμανση και να διατηρήσουν τη δυνατότητα να ζήσουν οι άνθρωποι στον πλανήτη, οι ερευνητές αναζητούν νέους τρόπους σχεδιασμού και οικοδόμησης πόλεων με τεχνολογίες, για τον περιορισμό του κλίματος.

Για παράδειγμα, η νέα μοντελοποίηση αποκαλύπτει τη δυναμική της κλιματικής αλλαγής και της αστικής εξάπλωσης σε ένα πιο λεπτομερές επίπεδο που οδηγεί σε μια νέα κατανόηση του τι θα μπορούσε να συμβεί καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν και οι περιοχές θερμαίνονται. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι κρίσιμες για τον προσδιορισμό του τι μπορεί να λειτουργήσει ή όχι, καθώς προσπαθούμε να προσαρμοστούν στην επερχόμενη θερμότητα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής το κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα έχουν ολοκληρώσει μερικά από τα πιο εξελιγμένα μοντέλα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των αστικών κέντρων στις Η.Π.Α. και βρίσκουν ότι μερικές από τις προτεινόμενες σήμερα λύσεις θα παρέχουν μόνο ένα κλάσμα ανακούφισης από την προβλεπόμενη θερμότητα.

Οι ερευνητές εξέτασαν την καθημερινή αλληλεπίδραση μεταξύ αστικής επέκτασης, κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής στις Η.Π.Α μέσω του 21ου αιώνα. Η ανάλυσή τους αποκάλυψε μια μη γραμμική αλληλεπίδραση μεταξύ της αστικής επέκτασης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το έκανε σε μια μεγάλη έκταση γης – στις ηπειρωτικές ΗΠΑ – δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις αναπτυσσόμενες περιοχές.

Στη συνέχεια εξέτασαν ένα φάσμα στρατηγικών μετριασμού της θερμότητας που περιλάμβαναν δέντρα επιπέδου δρόμου και μηχανικές λύσεις που αντιμετωπίζουν το αστικό θερμό φαινόμενο.

“Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι συμβατικές στρατηγικές για τη μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας οφείλονται κυρίως στη μείωση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι τη νύχτα”, δήλωσε ο Matei Georgescu, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφικών Επιστημών και Πολεοδομικού Σχεδιασμού της ASU. “Ωστόσο, οι πόλεις τείνουν να έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις τους στο περιφερειακό θερμικό περιβάλλον κατά τις βραδινές ώρες.”

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην “Ημερήσια αλληλεπίδραση μεταξύ της αστικής επέκτασης, της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής στις πόλεις των ΗΠΑ του 21ου αιώνα” στην πρώιμη έκδοση του Nature Climate Change.

Συνεργαζόμενοι με τον Georgescu είναι ο E. Scott Krayenhoff, Πανεπιστήμιο του Guelph, ΟΝ, Καναδάς, πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής, ο Mohamed Moustaoui, ο Ashley Broadbent και ο Vishesh Gupta, όλοι συνδεδεμένοι με το Κέντρο Έρευνας για το Κλίμα ASU.

 

Διαφήμιση